Noul "punct fierbinte" pe harta migratiei in Europa. Ungaria acuza Zagrebul ca incurajeaza migrantii sa incalce legea

×
Codul embed a fost copiat

Coplesita de fluxul de imigranti dinspre Ungaria, Croatia si-a pus armata in stare de alerta si a inchis 7 dintre cele 8 puncte ale frontierei cu Serbia.

Refugiatii nu s-au lasat insa descurajati si au inceput sa taie drumul pe campuri unde risca sa dea peste mine neexplodate. Premierul de la Zagreb a declarat ca oamenii vor fi dusi catre alte destinatii pentru ca tara sa nu poate sa devina un "punct fierbinte" pe harta migratiei in Europa. Ramane de vazut unde si cum vor fi transportati, in conditiile in care Slovenia a sistat traficul feroviar cu Croatia. In fata acestui asalt, bunele intentii ale oficialilor croati, care anuntau ca ii vor primi cu bratele deschise pe refugiati, au ramas rapid fara acoperire. In numai 48 de ore, in tara au intrat peste 14.000 de oameni, un numar coplesitor pentru autoritatile care n-au mai tinut pasul sa-i inregistreze.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

Ungaria acuza Zagrebul ca incurajeaza migrantii sa incalce legea
Comisar european: Balcanii occidentali nu sunt "o parcare" pentru migranti
Seful de cabinet al premierului ungar: Traficantii de persoane au invins Croatia

Sute de refugiati s-au batut intre ei, intr-o localitate croata, de langa granita
Comisia Europeana: Ungaria are dreptul sa-si protejeze frontiera cu Croatia cum crede de cuviinta
Politia ungara va folosi, la granita cu Croatia, aceleasi metode utilizate la frontiera cu Serbia
Croatia va redirectiona imigrantii catre granita cu Ungaria
Iohannis va participa la Consiliul European extraordinar din 23 septembrie
Ungaria extinde la sase judete 'starea de criza'
Avertismentul Germaniei cu privire la cotele privind refugiatii
Croatia inchide temporar sapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Citește și
croatia
Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Desfasurarea eveniementelor, livetext:

UPDATE 19:10 Noul punct fierbinte pe harta migratiei

Punctul "fierbinte" este acum la Tovarnik, o localitate croata de langa granita cu Serbia. Scene dramatice au loc de fiecare data cand imigrantii incearca sa urce in putinele autobuze care ii preiau de aici. Coplesit de caldura si epuizare, unul dintre refugiati a suferit un atac de cord. La Beli Manastir, o alta localitate asaltata de mii de refugiati, lucrurile au scapat de sub control. Migrantii s-au luat la bataie in fata centrului de inregistrare.

Satui sa astepte sa fie preluati de autobuze, multi se incumeta sa o ia pe jos, chiar daca nu au idee unde se afla.Din Croatia, oamenii spera sa ajunga in Slovenia. Insa autoritatile de acolo au anuntat ca ii vor intoarce din drum.

Refugiat: “Decat sa fim tratati asa si sa murim ca animalele aici in Europa, preferam sa ne intoarcem in tarile noastre si sa murim cu demnitate."

Unii aleg sa vada partea buna a lucrurilor. Refugiat: "E sigur aici, mult mai bine ca in Ungaria."

Intre timp, in Ungaria vecina, autoritatile tin sa ii averizeze pe migrantii care ar cuteza sa treaca ilegal frontiera. Primarul oraselului Asotthalom, a inregistrat chiar un mesaj prin care ii sfatuieste sa ocoleasca localitatea.

Primarul isi ia misiunea in serios, supervizeaza direct o "forta privata de aparare" care merge in misiuni nocturne pentru a-i depista si alunga pe refugiatii care reusesc sa treaca prin gard.

Criza refugiatior alimenteaza tendintele xenofobe si propaganda grupurilor de extrema dreapta din regiune. Adeptii cred ca premierul Orban nu este suficient de dur prin masurile pe care le ia impotriva "intrusilor".

UPDATE 19:00 Ungaria acuza Zagrebul ca incurajeaza migrantii sa incalce legea

Croatia incurajeaza migrantii sa treaca granitele ilegal, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, dupa ce peste 20 de autobuze croate au adus sute de migranti la granita cu Ungaria, transmit Reuters si AFP. Politia ungara le-a permis migrantilor sa intre pe teritoriul ungar si i-a urcat in autobuze. Totusi, Peter Szijjarto a dezmintit informatia potrivit careia intre cele doua tari exista coordonare pentru transportarea migrantilor.

''In loc sa ajute oamenii, Croatia incurajeaza mase intregi de persoane sa comita fapte penale - trecerea ilegala a granitelor este o fapta penala'', a spus seful diplomatiei ungare, intr-o conferinta de presa la Belgrad. Croatia a inchis joi sapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia dupa patrunderea masiva a migrantilor din Orientul Mijlociu aflati pe teritoriul tarii vecine.

Traficul a fost inchis la punctele de trecere a frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina si Erdut. Au ramas deschise doar punctul de trecere de la Bajakovo, precum si autostrada Belgrad-Zagreb. Peste 11.000 de migranti au trecut in ultimele doua zile granita croata venind din Serbia, dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera cu Serbia.

UPDATE 18:00  Seful de cabinet al premierului ungar: Traficantii de persoane au invins Croatia

Traficantii de persoane au invins Croatia, lasand Ungariei sarcina de a proteja granita dintre cele doua tari, a declarat vineri Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, pentru portalul Vasarhely 24, informeaza MTI.

Protejarea frontierei este cruciala deoarece autoritatile sarbe si croate transporta migranti 'cu miile' la granita ungaro-croata, a insistat Lazar, care a sugerat de asemenea ca Germania, Austria, Croatia, Serbia, Slovacia si Ungaria ar fi trebuit sa-si inchida frontierele intr-o miscare coordonata.

Guvernele sarb si croat 'nici macar nu au incercat' sa aiba grija de migranti, a mai spus Lazar, adaugat ca 'Ungaria nu se poate astepta la solidaritate' din partea acestor doua tari.

Totodata, Lazar a insistat ca aceasta criza poate fi rezolvata prin protejarea granitelor. Numai acele tari care au un deficit de forta de munca ar trebui sa accepte migranti, iar Ungaria nu este interesata de introducerea cotelor pentru migranti, a mai spus el.

Pe de alta parte, douazeci de autobuze, fiecare cu cate 60 de migranti la bord, intre care femei si copii, au sosit din Croatia la granita cu Ungaria, la Beremend, unde au fost desfasurati circa 200 de politisti si 50 de militari ungari, a informat un corespondent AFP.

Doua autobuze au reusit sa treaca frontiera si pasagerii lor au fost transferati in autobuze ungare care urmau sa-i transporte catre o destinatie neprecizata de autoritati

UPDATE 17:00 Comisar european: Balcanii occidentali nu sunt "o parcare" pentru migranti

Comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a declarat vineri, la Skopje, ca Balcanii occidentali nu sunt 'o parcare' pentru migranti, printre care se afla si refugiatii care fug de conflictele din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

'Voi (Balcanii occidentali - n. r.) nu sunteti o parcare pentru refugiati, si voi sunteti victimele acestei situatii si nu va vom abandona', a declarat Johannes Hahn in cadrul unui discurs sustinut in fata deputatilor din Parlamentul macedonean. Uniunea Europeana 'este pe deplin angajata sa apere Macedonia, dar si Serbia si celelalte tari din Balcanii occidentali', a spus comisarul european.

Hahn a notat ca 'toate tarile UE sunt tinta valului de refugiati si se afla in fata provocarii de a proteja frontierele externe' ale UE. Comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri privind extinderea, care efectueaza o vizita de doua zile in Macedonia, urmeaza sa se deplaseze sambata la Gevgelija, la frontiera greco-macedoneana, unde mii de migranti intra pe teritoriul macedonean din Grecia pentru a-si continua drumul spre Uniunea Europeana. Potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati (UNHCR), intre 2.000 si 2.500 de migranti intra in Macedonia cotidian

UPDATE 16:00 In gara din localitatea croata Beli Manastir, refugiatii s-au batut pentru a prinde un loc in autocare si trenuri, relateaza The Guardian. Sute de refugiati s-au inghesuit la cozile imense pentru bilete. Politia a incercat sa-i calmeze pe migrantii care au inceput sa se bata intre ei.  Potrivit The Guardian, care citeaza televiziuni croate, este vorba despre o confruntare intre sirieni si afgani. Peste 7000 de refugiati au intrat in Croatia in ultimele 24 de ore.

UPDATE 15:57 Comisia Europeana (CE) a reafirmat vineri ca nu sprijina ideea ridicarii de garduri la granite pentru oprirea valului de imigranti, dar considera ca revine Ungariei sa decida cum isi protejeaza frontiera cu Croatia, relateaza agentia EFE.

'Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie sa o faca pentru ca este frontiera externa (a UE) si are dreptul sa o controleze cum crede de cuviinta', a declarat vineri la o conferinta de presa Natasha Bertaud, purtatoare de cuvant a CE. Ea a subliniat totusi ca, in opinia executivului comunitar, gardurile 'nu reprezinta o solutie durabila, intrucat ele nu fac decat sa devieze fluxurile (de refugiati) catre alte zone'.

Pe de alta parte, CE considera ca, pana cand se vor conveni la nivel european reguli comune pentru gestionarea crizei refugiatilor, statele membre trebuie sa se asigure ca toate persoanele care intra pe teritoriul lor sunt identificate si li se ofera posibilitatea sa ceara azil daca doresc, situatie valabila si in cazul Croatiei, desi aceasta nu face parte din spatiul Schengen. 'Croatia trebuie sa respecte codul Schengen si normele sistemului de azil', a mentionat Natasha Bertaud, amintind ca autoritatile de la Zagreb sunt obligate sa identifice refugiatii si sa le ia amprentele digitale.

Intrebata despre propunerea de impartire prin cote obligatorii a inca 120.000 de imigranti, ce va discuta marti intr-un nou Consiliu JAI - dupa ce la reuniunea de saptamana trecuta a fost respinsa de tarile est-europene - si despre posibilitatea ca Ungaria sa nu mai fie una dintre beneficiarele acestei posibile impartiri, Natasha Bertaud a raspuns ca executivul comunitar a cerut guvernului de la Budapesta ca, in pofida respingerii de catre acesta a cotelor obligatorii, sa permita totusi 'sa se avanseze in relaxarea presiunii asupra Greciei si Italiei', state care gazduiesc in prezent cei mai multi refugiati.

UPDATE 15:12 Politia ungara va folosi, la granita cu Croatia, aceleasi metode utilizate la frontiera cu Serbia

Politia ungara va folosi la granita cu Croatia aceleasi metode utilizate la frontiera cu Serbia pentru a impiedica afluxul masiv de migranti ilegali in Ungaria si implicit in Uniunea Europeana, a declarat vineri purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, citat de MTI. Intr-o conferinta de presa organizata la Szeged, Kovacs a mentionat ca fortele de ordine ungare sunt pregatite pentru a gestiona situatia de la granita cu Croatia.

Oficialul ungar a adaugat ca executivul de la Budapesta a declarat pana acum 'stare de criza' in sase judete (Zala, Vas, Baranya, Somogy, Csongrád si Bács-Kinkun) din cauza migratiei masive, si ca, ''in timp ce sistemul de imigratie al Croatiei a cazut dupa numai o zi, Ungaria se mentine pe pozitii de noua luni''.

Oficialul guvernului ungar a precizat ca peste 200.000 de migranti ilegali au sosit in Ungaria in acest an, dintre care 172.000 au prezentat cereri de azil. Potrivit lui Zoltan Kovacs, autoritatile ungare au nevoie din partea politiei sarbe de garantii ca migrantii ilegali vor fi tinuti departe de punctele de trecere a frontierei in Ungaria, precum Roszke.

Gyorgy Bakondi, consilierul pentru securitate interna al premierului ungar Viktor Orban, a reafirmat, la randul sau, ca Ungaria va face tot ce este necesar pentru a apara granita sa si a spatiului Schengen.

UPDATE 14:15 Autoritatile croate au anuntat ca in ultimele zile 14.000 de imigranti au intrat pe teritoriul tarii si ca nu mai pot face fata acestui aflux.

Premierul Croat a anuntat ca refugiatii vor fi redirectionati catre granita cu Ungaria, potrivit AFP.

UPDATE 13:20 Autoritatile croate anunta ca ar putea inchide complet traficul la frontiera

Daca actuala criza a migrantilor din Croatia continua 'este o chestiune de timp' pana cand autoritatile de la Zagreb vor inchide cu totul traficul la frontiera, a anuntat vineri ministrul de interne Ranko Ostojic la postul de televiziune N1, informeaza Reuters.

La randul sau, premierul Zoran Milanovic a declarat ca tara sa nu poate accepta si nici nu va mai accepta povara imigrantilor si a recunoscut ca autoritatile croate nu pot controla afluxul de migranti. Milanovic a adaugat ca a venit momentul ca tara sa sa abordeze altfel problema imigrantilor, ceea ce premierul croat a numit 'Planul B' si care presupune ca autoritatile de la Zagreb sa nu mai inregistreze si nici sa nu mai ofere gazduire imigrantilor.

Totodata, Milanovic a avertizat Uniunea Europeana ca tara sa nu are de gand sa devina un 'hotspot' pentru migranti. Un "hotspot" este un centru de primire si triere finantat de Uniunea Europeana, creat in tarile de sosire pentru a inregistra si identifica imigrantii. Trierea se face intre persoanele care s-ar incadra in statutul de refugiat si imigrantii economici ilegali, condamnati sa se intoarca in tarile de origine.

UPDATE 12:10 Presedintele Iohannis va participa la Consiliul European extraordinar din 23 septembrie

Presedintele Klaus Iohannis va participa pe 23 septembrie la Consiliul European extraordinar de la Bruxelles, au declarat vineri surse oficiale.

La solicitarea Germaniei, pe 23 septembrie, la Bruxelles, ar urma sa aiba loc un summit extraordinar al UE privind refugiatii, in contextul crizei imigrantilor, la o zi de la un consiliu extraordinar al ministrilor de interne pe acelasi subiect.

De la Bruxelles, presedintele Iohannis va merge la New York, unde va participa la summitul Organizatiei Natiunilor Unite

UPDATE 11:20 Ungaria extinde la sase judete 'starea de criza'

Ungaria a decretat 'stare de criza din cauza imigratiei masive' in alte doua judete aflate la granita, cu Slovacia si cu Austria, a informat vineri guvernul de la Budapesta in Monitorul oficial, transmite EFE.

Dupa includerea Zala si Vas, numarul judetelor in care s-a declarat 'stare de criza' se ridica la sase. Anterior, fusese decretata stare de criza in judetele Baranya, Somogy, Csongrád si Bács-Kinkun.

Masura este valabila jumatate de an (cu posibilitatea de prelungire) si in aceste sase luni guvernul poate spori controalele la frontiera, iar politia si armata se pot implica in procedurile de inregistrare a solicitantilor de azil.

Pe de alta parte, autoritatile ungare vor putea folosi cladiri si bunuri ale statului sau ale primariilor locale din zonele de frontiera pentru a instala puncte de inregistrare pentru migranti.

UPDATE 10:35 Sigmar Gabriel: tarile din UE care nu ajuta in problema refugiatilor nu vor mai primi bani comunitari

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a avertizat, intr-un interviu in cotidianul Bild, ca tarile din Uniunea Europeana care nu impartasesc valorile privind empatia si solidaritatea umana nu mai pot conta pe primirea de fonduri din partea blocului comunitar, relateaza vineri agentia Reuters.

Reluand avertismentul lansat in aceasta saptamana de catre colegul sau de la interne Thomas de Maziere, Gabriel a afirmat ca, in timp ce Germania deschide sali de sport, baraci si case pentru familii de refugiati, alte tari ''ridica garduri de sarma ghimpata la granitele lor si inchid portile''.

Comentariile, noteaza Reuters, reprezinta o sageata usor voalata in directia Ungariei, care a ridicat un gard la granita sa cu Serbia si a inceput construirea altuia la frontiera sa cu Croatia, pentru a opri afluxul de refugiati de razboi din Siria, Irak, Afganistan si din alte regiuni sa intre in spatiul Schengen.

''Europa este o comunitate de valori bazate pe empatie si solidaritate umana si, cu timpul, cei care nu impartasesc valorile noastre nu mai pot conta pe banii nostri'', a declarat Gabriel. ''Daca se continua astfel, Europa este in pericol, mai mult decat era din cauza crizei financiare sau a crizei elene', a adaugat ministrul german.

Reuters precizeaza ca politica premierului ungar Viktor Orban, de inchidere a granitelor si de introducere a unor legi ce fac mai usor pentru guvernul sau sa-i respinga pe imigranti, a contribuit la reducerea afluxului de solicitanti de azil care calatoresc prin Austria si intra in Germania.

Dar imaginile cu politisti ungari care au facut uz de gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva refugiatilor au umbrit de asemenea imaginea Europei si au pus in evidenta divizarile in ce priveste modul de raspuns la afluxul a sute de mii de persoane - barbati, femei si copii - care au fugit dintr-un Orient Mijlociu ravasit de razboi.

UPDATE 09:00 11.000 de imigranti au intrat in tara in doar 48 de ore, iar estimarile arata ca situatia va fi la fel si in urmatoarele zile. In aceste conditii, Zagrebul a anuntat ca va inchide temporar sapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Totodata, Slovenia, urmatoarea tinta a refugiatilor si tara membra Schengen, a oprit trecerea a 150 de imigranti care veneau din Croatia.

Sute de refugiati s-au napustit asupra unui tren care a ajuns joi seara in gara din localitatea croata Ilaca, aproape de granita cu Serbia. Ii va duce, spera ei, cat mai aproape de frontiera cu Slovenia, urmatoarea tinta in drumul spre Vest.

Este unul din trenurile pe care le-au asteptat joi aproape toata ziua, pe o caldura inabusitoare, in spatele unor bariere metalice, ridicate in apropierea garii din Tovarnik. Cateva femei si cativa copii, prinsi in imbulzeala, au fost lasati de politisti sa treaca.

Unora li s-a facut rau si au nevoie de ingrijiri. In cele din urma, fortele de ordine au cedat, iar peste granita s-au revarsat sute de refugiati.

Stuart Ramsay, corespondent Sky News: "Femei, copii si barbati alearga haotic. Nu stiu unde vor merge. Nici ei nu cred ca stiu incotro se indreapta. Este exact situatia de care croatii se temeau. Si este mai rau decat orice asteptare."

Unii s-au indreptat spre gara si s-au bulucit in trenuri si autocare. Altii au luat-o pe jos spre localitatile invecinate. Cei mai multi insa au fost opriti de politisti.

Scene de haos s-au derulat si la punctul de trecere a frontierei de la Batina, unde sute de refugiati au rupt cordoanele fortelor de ordine si au dat navala pe teritoriul croat. In ciuda acestor incidente, autoritatile de la Zagreb dau asigurari ca nu se va recurge la forta.

Ranko Ostojic, ministerul croat de Interne: "Vrem sa aratam ca putem gestiona situatia fara incidente grave, fara folosirea fortei."

Premierul croat a declarat ca nu ii va opri pe cei care vor sa ajunga in Slovenia. Autoritatile croate vor face tot ce le sta in putinta pentru a inregistra cat mai multi dintre refugiatii care le trec granita, dupa un drum lung si plin de obstacole.

Dara Jafar, refugiat sirian: "Sapte zile fara somn, fara odihna, fara un dus. Parca nu mai sunt om. Mai bine stateam sa mor in tara mea decat sa ajung in aceasta situatie."

Intre timp, sute de imigranti au ramas la granita Serbiei cu Ungaria si spera ca ungurii vor deschide frontiera. Imagini dezolante si la Horgos, refugiatii si au instalat tabara chiar la drumul care duce spre vama. De doua zile aici se bazeaza pe proviziile aduse de voluntari. Este foarte cald, 37 de grade, iar oamenii de inghesuie pentru o sticla cu apa.

Refugiat: "Nu vreau sa plec, stau de patru zile aici, nu stiu pe unde sa o iau spre Croatia."

Oficialii de la Budapesta resping criticile venite din toata Europa.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: "Vreau sa fie limpede, indiferent de criticile pe care le voi provoca, nu vom permite niciodata unor oameni atat de agresivi sa intre in Ungaria. Nci macar in trecere!"

In acelasi timp, autoritatile maghiare au hotarat sa prelungeasca gardul ghimpat la granita cu Romania.

Pana acum stiam de intentia maghiarilor de a construi un gard de sarma ghimpata si la frontiera cu Romania, dupa cel dintre ei si sarbi. Ar fi trebuit sa se intinda pe 26 de kilometri, cam pana la Nadlac. Acum cifrele s-au schimbat. Nu in minus, ci in plus. Ungaria vrea, mai nou, un gard de sarma ghimpata lung de 70 de kilometri. Ar urma sa se intinda cam pana la Curtici. Motivul, spune ministrul lor de Externe, este acelasi: sa nu care-cumva sa intre imigrantii in Romania si de aici, la ei.

UPDATE 07:00 Summit extraordinar al UE pe tema migratiei la 23 septembrie

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat joi convocarea unui summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, 'pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiatilor', relateaza DPA, Reuters si AFP.

Solicitat de Germania si Austria, summitul va avea loc miercuri, incepand cu ora locala 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk intr-o postare pe Twitter.

Donald Tusk a mai mentionat ca va vizita o tabara pentru refugiati in cadrul vizitelor sale in Egipt si Iordania din acest weekend si a precizat ca va impartasi concluziile cu liderii UE la summitul extraordinar de miercuri.

Ministrii de interne din statele UE nu au reusit sa ajunga la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiati propusa de Comisia Europeana, acestia urmand sa se reuneasca si ei marti, 22 septembrie, in preziua summitului extraordinar la nivel de sefi de stat si de guvern, pentru a discuta din nou.

Donald Tusk anuntase in prealabil ca va lua joi o decizie in privinta convocarii unui summit extraordinar al Consiliului European, dupa consultari cu statele membre.

Ungaria, Slovacia, Cehia, Romania si Polonia, toate foste tari comuniste, sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii, argumentand ca acestea ar atrage mai multi migranti in Europa si le-ar afecta din punct de vedere social, intrucat nu sunt obisnuite cu o migratie la scara mare.

Pe de alta parte, Germania si Franta, principalele state destinatare ale solicitantilor de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, intrucat cel mai probabil vor ajunge sa primeasca mai multi refugiati decat prevad cotele obligatorii, noteaza Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT:
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Daca UE ne impune mai multi refugiati este posibil sa folosim fonduri europene"

Romania renunta la pozitia de forta adoptata in criza migrantilor si anunta ca ar putea sa primeasca un numar mai mare de refugiati. Aceasta declaratie a fost facuta de Klaus Iohannis, la finalul sedintei extraordinare a CSAT.

Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita

Coplesita de numarul urias de refugiati care ii trec granitele, Croatia se pregateste pentru ce e mai rau. Sefa statului a cerut Armatei sa fie pregatita sa apere granitele statului de "imigrantii ilegali".

Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU

S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.