Grecia se pregateste pentru consecintele inchiderii "rutei balcanice". 14.000 de refugiati, blocati la granita cu Macedonia
Grecia se pregateste sa faca fata unei crize a refugiatilor la granita cu Macedonia.
Miercuri, autoritatile de la Skopje au anuntat ca inchid punctul de trecere dintre cele doua tari, blocand astfel "ruta balcanica", folosita pana acum de pribegii care voiau sa ajunga in Europa de Vest. In acest moment, aproximativ 14.000 de oameni asteapta la frontiera.
Anuntul autoritatilor macedonene a venit chiar inaintea unui summit al ministrilor de interne ai UE, tinut la Bruxelles. Reprezentanta Austriei, tara de tranzit pentru migranti in drum spre Germania, a rasuflat usurata si a spus ca ruta balcanica va ramane inchisa de-acum inainte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Johanna Mikl-Leitner,ministrul de interne al Austriei: "Trebuie sa punem capat acestui val. Cu alte cuvinte, migratia necontrolata trebuie sa devina istorie"
Thomas de Maiziere, ministrul de interne german: "Migratia refugiatilor de-a lungul rutei balcanice s-a incheiat. Numarul refugiatilor care ajung in Germania este scazut - mai putin de o zecime din cati intrau in tara in toamna anului trecut. Incercam sa il mentinem la acest nivel"
Nu la fel de intransigenta s-a dovedit sefa lui, Angela Merkel. Aceasta a declarat ca ca inchiderea rutei balcanice "nu rezolva problema", spunand ca "situatia aceasta nu este perena", intr-un interviu la un post de radio german.
Ruta balcanica din sud-estul europei era principala trecere pentru migrantii dornici sa ajunga in tarile bogate din Vest. In lipsa acesteia, mii de migranti au ramas blocati in tabara de la Idomeni, iar soarta acestor oameni care, deocamdata, pe umerii Atenei.
Christian Fraser, corespondent BBC: "Oamenii incep sa isi dea seama ca granita nu se va deschide prea curand. Puteti vedea ca tabara arata destul de insalubru. Au inceput sa apara gramezi de gunoi, ploua din nou, iar oamenii se comporta ca si cum situatia este una semi-permanenta. Au inceput sa sape gropi in jurul corturilor, ca sa nu intre apa, iar unii chiar au pornit mici afaceri"
Barbat: "Nu stim ce vom face..."
Barbat: "Am auzit ca Merkel a spus ca nicio granita nu va fi inchisa, asa ca asteptam in continuare. Daca nu, sa ne spuna ce sa facem, unde sa mergem..."
Oficialii europeni nu au deocamdata, raspuns la aceasta intrebare.