Merkel, nemultumita de inchiderea rutei balcanice a migrantilor. Tarile prin care ar putea ocoli refugiatii

Ultima actualizare: 13-03-2016 07:20
tabara de refugiati in ploaie in Grecia

Ruta balcanica a migrantilor a fost, oficial, inchisa - o decizie care nu multumeste nici Atena si nici Berlinul, desi teoretic are sustinerea intregii Uniuni Europene.

"Ruta balcanica" din sud-estul Europei, principala trecere pentru migranti pentru a ajunge in tarile mai bogate din nordul Europei, va ramane inchisa permanent, a declarat joi ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner ziarului german Die Welt, informeaza Reuters.

Macedonia, Slovenia, Croatia si Serbia, aflate pe drumul spre Austria, si-au inchis deja granitele pentru migranti. La randul ei, Viena a anuntat noi restrictii severe la intrarea migrantilor. "Pozitia mea este clara: ruta balcanica ramane inchisa si va fi in mod permanent", a declarat Mikl-Leitner ziarului german. Ea a spus ca numai un astfel de "semnal coerent" ii va descuraja pe migranti sa traverseze Marea Mediterana din Turcia pentru a ajunge pe coastele europene. La sfarsitul lunii februarie, Austria a declansat ceea ce a devenit un "efect de domino" de restrictii nationale prin impunerea unor cote zilnice pentru numarul de migranti, pentru a limita fluxul lor spre aceasta tara.

Care ar putea fi rutele ocolitoare

Bulgaria si Albania, tari vecine cu Grecia, nu exclud posibilitatea ca o noua ruta sa treaca pe teritoriul lor. Guvernul de la Sofia a facutin week-end-ul trecut o demonstratie de forta, desfasurand elicoptere si soldati la frontierele sale. La randul ei, Ungaria a declarat 'situatie de criza' in intreaga tara si a decis consolidarea dispozitivului de protectie la granitele sudice. Tara noastra, in schimb, ar putea fi ocolita, deoarece doar 2 poduri fac legatura intre Bulgaria si Romania.

Tusk sprijina decizia tarilor de pe ruta balcanica

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat ca inchiderea rutei balcanice a fost o decizie comuna a UE, nu una luata unilateral de guvernele statelor afectate. UE trebuie sa finalizeze pana la Consiliul European de saptamana viitoare intelegerea cu Turcia in baza careia aceasta ar accepta reprimireaa migrantilor care pleaca de pe teritoriul ei inspre Europa. In schimb, UE ar urma sa preia direct din Turcia un numar de refugiati sirieni egal cu cel al migrantilor readmisi.

Angela Merkel: inchiderea rutei nu rezolva problema

Angela Merkel nu crede insa ca inchiderea rutei balcanice „rezolva problema”. O asemenea solutie "nu este nici durabila, nici perena", a spus cancelarul german la postul de radio public MDR.

"Problema nu se rezolva printr-o decizie unilaterala", a declarat Merkel. "Este nevoie de o decizie care sa fie buna pentru toate cele 28 de tari (membre ale UE). De aceea, ma angajez pentru o solutie europeana adevarata, adica o solutie a celor 28" de membri ai UE, a insistat Merkel. "Personal, cred ca decizia unilaterala a Austriei, urmata de cea a tarilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai putin refugiati, insa pune, pe de alta parte, Grecia intr-o situatie foarte dificila", a continuat ea.

Daca nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multa vreme povara migratiei, a avertizat cancelarul federal german, in conditiile in care pe teritoriul grec sunt blocati zeci de mii de migranti.

Referindu-se la planul de actiune elaborat de UE si Turcia, Merkel a insistat asupra faptului ca Ankara "nu va decide singura". "Am avertizat ca intr-o astfel de decizie - si detaliile mai trebuie inca puse la punct - conteaza Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR)", a declarat Merkel.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO