Merkel, nemultumita de inchiderea rutei balcanice a migrantilor. Tarile prin care ar putea ocoli refugiatii

tabara de refugiati in ploaie in Grecia

Ruta balcanica a migrantilor a fost, oficial, inchisa - o decizie care nu multumeste nici Atena si nici Berlinul, desi teoretic are sustinerea intregii Uniuni Europene.

"Ruta balcanica" din sud-estul Europei, principala trecere pentru migranti pentru a ajunge in tarile mai bogate din nordul Europei, va ramane inchisa permanent, a declarat joi ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner ziarului german Die Welt, informeaza Reuters.

Macedonia, Slovenia, Croatia si Serbia, aflate pe drumul spre Austria, si-au inchis deja granitele pentru migranti. La randul ei, Viena a anuntat noi restrictii severe la intrarea migrantilor. "Pozitia mea este clara: ruta balcanica ramane inchisa si va fi in mod permanent", a declarat Mikl-Leitner ziarului german. Ea a spus ca numai un astfel de "semnal coerent" ii va descuraja pe migranti sa traverseze Marea Mediterana din Turcia pentru a ajunge pe coastele europene. La sfarsitul lunii februarie, Austria a declansat ceea ce a devenit un "efect de domino" de restrictii nationale prin impunerea unor cote zilnice pentru numarul de migranti, pentru a limita fluxul lor spre aceasta tara.

Care ar putea fi rutele ocolitoare

Bulgaria si Albania, tari vecine cu Grecia, nu exclud posibilitatea ca o noua ruta sa treaca pe teritoriul lor. Guvernul de la Sofia a facutin week-end-ul trecut o demonstratie de forta, desfasurand elicoptere si soldati la frontierele sale. La randul ei, Ungaria a declarat 'situatie de criza' in intreaga tara si a decis consolidarea dispozitivului de protectie la granitele sudice. Tara noastra, in schimb, ar putea fi ocolita, deoarece doar 2 poduri fac legatura intre Bulgaria si Romania.

Citește și
refugiati, granita macedoania - grecia
Scene de cosmar la granita dintre Grecia si Macedonia. 13.000 de refugiati cer sa treaca frontiera. "E stare de urgenta"

Tusk sprijina decizia tarilor de pe ruta balcanica

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat ca inchiderea rutei balcanice a fost o decizie comuna a UE, nu una luata unilateral de guvernele statelor afectate. UE trebuie sa finalizeze pana la Consiliul European de saptamana viitoare intelegerea cu Turcia in baza careia aceasta ar accepta reprimireaa migrantilor care pleaca de pe teritoriul ei inspre Europa. In schimb, UE ar urma sa preia direct din Turcia un numar de refugiati sirieni egal cu cel al migrantilor readmisi.

Angela Merkel: inchiderea rutei nu rezolva problema

Angela Merkel nu crede insa ca inchiderea rutei balcanice „rezolva problema”. O asemenea solutie "nu este nici durabila, nici perena", a spus cancelarul german la postul de radio public MDR.

"Problema nu se rezolva printr-o decizie unilaterala", a declarat Merkel. "Este nevoie de o decizie care sa fie buna pentru toate cele 28 de tari (membre ale UE). De aceea, ma angajez pentru o solutie europeana adevarata, adica o solutie a celor 28" de membri ai UE, a insistat Merkel. "Personal, cred ca decizia unilaterala a Austriei, urmata de cea a tarilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai putin refugiati, insa pune, pe de alta parte, Grecia intr-o situatie foarte dificila", a continuat ea.

Daca nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multa vreme povara migratiei, a avertizat cancelarul federal german, in conditiile in care pe teritoriul grec sunt blocati zeci de mii de migranti.

Referindu-se la planul de actiune elaborat de UE si Turcia, Merkel a insistat asupra faptului ca Ankara "nu va decide singura". "Am avertizat ca intr-o astfel de decizie - si detaliile mai trebuie inca puse la punct - conteaza Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR)", a declarat Merkel.
 

Citește și...
UE are termen pana la 17 martie pentru un acord cu Turcia privind refugiatii. Tusk:
UE are termen pana la 17 martie pentru un acord cu Turcia privind refugiatii. Tusk: "Vremea imigratiei ilegale a trecut"

Uniunea Europeana si-a luat luni seara un ragaz de 10 zile, pentru a stabili detaliile unui nou acord cu Turcia, in incercarea de a opri afluxul de refugiati, care sufoca deja Grecia.

Scene de cosmar la granita dintre Grecia si Macedonia. 13.000 de refugiati cer sa treaca frontiera.
Scene de cosmar la granita dintre Grecia si Macedonia. 13.000 de refugiati cer sa treaca frontiera. "E stare de urgenta"

Masurile extreme luate la granita dintre Grecia si Macedonia ii fac pe refugiati sa treaca printr-un cosmar. Acum, acolo sunt aproximativ 13.000 de oameni care vor sa treaca frontiera, dintre care 4000 sunt copii. Iar conditiile sunt "greu de suportat".

Trei refugiati au injunghiat mortal un alt solicitant de azil, in Suedia. Ce a facut unul dintre suspecti imediat dupa crima
Trei refugiati au injunghiat mortal un alt solicitant de azil, in Suedia. Ce a facut unul dintre suspecti imediat dupa crima

Un solicitan de azil, in varsta de 19 ani a fost injunghiat mortal la un centru pentru refugiati din Suedia, in orasul Lindesberg.

Recomandări
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa

India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineața, mai multe atenționări de vreme rea.

Răspunsul lui Vladimir Putin când a fost întrebat de un lider occidental dacă îl va ucide pe Volodimir Zelenski
Răspunsul lui Vladimir Putin când a fost întrebat de un lider occidental dacă îl va ucide pe Volodimir Zelenski

Fostul premier al Israelului, Naftali Bennett, a declarat, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă, că președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat că nu îl va ucide pe omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski.