România nu poate trata marii arși. Lupta dusă pentru a-l transfera pe Alexandru, tânărul din Neamț, în Belgia

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2018 20:57
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 12:52
Categorie: Sanatate

Cazul tânărului care a suferit arsuri pe aproape trei sferturi din corp în urma unei explozii, într-un bloc din Piatra Neamţ, atrage din nou atenţia asupra sistemului sanitar din România.

Pacientul a fost trimis în Belgia după ce medicii de la Piatra Neamţ, ajutaţi de ministrul Sănătăţii, s-au luptat cu piedici puse de funcţionari nepăsători şi proceduri inexistente.

În urmă rămân câteva urgențe care trebuie rezolvate: centrele de mari arşi din ţară au nevoie de dotări, iar cei care răspund de pacienţi să înveţe rapid că în această cursă pentru viaţă fiecare minut contează.

Ministrul Sănătăţii spune că, în acest moment, România nu poate trata pacienţi care au arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului.

Alexandru a ieşit pe picioarele lui din apartamentul tatălui său cuprins de flăcări. Cu arsuri pe 70% din corp, tânărul a aşteptat pe trotuar venirea medicilor. De cum l-au preluat, doctorii de la spitalul judeţean din Piatra Neamţ au decis că are nevoie de tratament într-un centru de mari arşi.

Medicii au sunat la centrul operativ pentru situaţii de urgenţă, o structură din Ministerul Sănătăţii, unde au cerut transferul pacientului în Capitală.

Cristina Atănăsoaie, director medical spitalul Piatra Neam: "Din păcate, răspunsul lor a fost negativ, în spitalele de arşi din Bucureşti nefiind găsit un loc unde să poată fi transferat pacientul. Am fost îndrumaţi să ne adresăm celui mai apropiat centru universitar, adică la Iași."

Adică două spitale din Bucureşti pot avea grjă doar de 11 pacienţi cu arsuri grave şi toate paturile erau ocupate.

Miercuri se eliberase un loc în secţia AŢI a spitalului de arsuri, însă aici a fost trimis un bărbat rănit în urma unei explozii, care are arsuri pe 75% din suprafaţa corpului. Aştepta de cinci zile în spitalul din Slatina posibilitatea de a fi transferat în Bucureşti.

Refuzat de Bucureşti, managerul spitalului din Neamţ încearcă să ia legătura cu secretarul de stat Raed Arafat. Dar cum aceste era plecat din ţară, este preluat de directorul general din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, care propune un transfer la Iaşi sau Timişoara.

Cristina Atănăsoaie, director medical spitalul Piatra Neam: "S-a luat legătura cu elicopterul numai că dată fiind oră înaintată şi pentru ca întunericul se lăsa curând, elicopterul nu mai putea zbura."

Şase ore mai târziu de la explozie, Alexandru ajungea în stare critică la Iaşi, cu ambulanţa şi intra direct în operaţie.

Între timp, ministrul Sănătăţii obţine transferul lui la Spitalul Militar din Charleroi, Belgia, spre care a plecat cu aeronavă militară Spartan joi după amiază.

Înainte să plece spre Belgia, cazul lui Alexandru a ajuns şi în atenţia premierului, după cum povesteşte deputatul PNL, Pavel Popescu.

Şi asta pentru că funcţionari din casa de asigurări şi casa de pensii îşi pasau o plată restantă, plus un avans către clinica din Belgia. Restanța era pentru doi mineri care au fost îngrijiţi la acelaşi spital din Belgia câteva luni.

Pavel Popescu, deputat PNL: "Nu e normal, nu e normal ca un deputat să se ducă la primul ministru să o roage să vorbească cu ministrul sănătăţii să deblocheze nişte proceduri absurde, stupide, care teoretic ar trebui să meargă de la sine".

Aceste cazuri dramatice aduc, din nou, în discuţie neputinţa României de a trata pacienţii cu arsuri grave. Ţara noastră nu are nici acum centre speciale şi nici proceduri puse la punct, aşa că trebuie să apeleze la clinici din străinătate.

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: "Sunt proceduri internaţionale, sunt țări care cer plata în avans. A fost contracronometru. Trebuia să facem plata către Belgia simultan cu starea pacientului".

Reporter: "Aţi plâns?"

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: "Da, din cauza unor funcţionari, a lipsei procedurilor".

Ministrul Sănătăţii spune că sunt discuţii avansate pentru a încheia protocoale cu centre de arşi din Germania şi Austria.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sute de mașini de lux, pregătite de export, distruse de un incediu de amploare
Sute de mașini de lux, pregătite de export, distruse de un incediu de amploare
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
pacienta arsa ambulanta
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
copii diabet
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși
Răniţi cu arsuri grave aşteaptă cu disperare să fie transferaţi în străinătate. Cazul unui bărbat din Constanța
Copiii de 3 ani au nevoie de 3 ore de mişcare pe zi, noua recomandare a autorităților medicale, în SUA
O femeie din Iași a primit un transplant de rinichi, după 18 ani de dializă
Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Fetiță de 9 ani trimisă în judecată de CAS, pentru neplata unor analize. Cum s-a creat situația absurdă