România nu poate trata marii arși. Lupta dusă pentru a-l transfera pe Alexandru, tânărul din Neamț, în Belgia


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 12:52
Categorie: Stiri Sanatate

Cazul tânărului care a suferit arsuri pe aproape trei sferturi din corp în urma unei explozii, într-un bloc din Piatra Neamţ, atrage din nou atenţia asupra sistemului sanitar din România.

Pacientul a fost trimis în Belgia după ce medicii de la Piatra Neamţ, ajutaţi de ministrul Sănătăţii, s-au luptat cu piedici puse de funcţionari nepăsători şi proceduri inexistente.

În urmă rămân câteva urgențe care trebuie rezolvate: centrele de mari arşi din ţară au nevoie de dotări, iar cei care răspund de pacienţi să înveţe rapid că în această cursă pentru viaţă fiecare minut contează.

Ministrul Sănătăţii spune că, în acest moment, România nu poate trata pacienţi care au arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului.

Alexandru a ieşit pe picioarele lui din apartamentul tatălui său cuprins de flăcări. Cu arsuri pe 70% din corp, tânărul a aşteptat pe trotuar venirea medicilor. De cum l-au preluat, doctorii de la spitalul judeţean din Piatra Neamţ au decis că are nevoie de tratament într-un centru de mari arşi.

Medicii au sunat la centrul operativ pentru situaţii de urgenţă, o structură din Ministerul Sănătăţii, unde au cerut transferul pacientului în Capitală.

Cristina Atănăsoaie, director medical spitalul Piatra Neam: "Din păcate, răspunsul lor a fost negativ, în spitalele de arşi din Bucureşti nefiind găsit un loc unde să poată fi transferat pacientul. Am fost îndrumaţi să ne adresăm celui mai apropiat centru universitar, adică la Iași."

Adică două spitale din Bucureşti pot avea grjă doar de 11 pacienţi cu arsuri grave şi toate paturile erau ocupate.

Miercuri se eliberase un loc în secţia AŢI a spitalului de arsuri, însă aici a fost trimis un bărbat rănit în urma unei explozii, care are arsuri pe 75% din suprafaţa corpului. Aştepta de cinci zile în spitalul din Slatina posibilitatea de a fi transferat în Bucureşti.

Refuzat de Bucureşti, managerul spitalului din Neamţ încearcă să ia legătura cu secretarul de stat Raed Arafat. Dar cum aceste era plecat din ţară, este preluat de directorul general din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, care propune un transfer la Iaşi sau Timişoara.

Cristina Atănăsoaie, director medical spitalul Piatra Neam: "S-a luat legătura cu elicopterul numai că dată fiind oră înaintată şi pentru ca întunericul se lăsa curând, elicopterul nu mai putea zbura."

Şase ore mai târziu de la explozie, Alexandru ajungea în stare critică la Iaşi, cu ambulanţa şi intra direct în operaţie.

Între timp, ministrul Sănătăţii obţine transferul lui la Spitalul Militar din Charleroi, Belgia, spre care a plecat cu aeronavă militară Spartan joi după amiază.

Înainte să plece spre Belgia, cazul lui Alexandru a ajuns şi în atenţia premierului, după cum povesteşte deputatul PNL, Pavel Popescu.

Şi asta pentru că funcţionari din casa de asigurări şi casa de pensii îşi pasau o plată restantă, plus un avans către clinica din Belgia. Restanța era pentru doi mineri care au fost îngrijiţi la acelaşi spital din Belgia câteva luni.

Pavel Popescu, deputat PNL: "Nu e normal, nu e normal ca un deputat să se ducă la primul ministru să o roage să vorbească cu ministrul sănătăţii să deblocheze nişte proceduri absurde, stupide, care teoretic ar trebui să meargă de la sine".

Aceste cazuri dramatice aduc, din nou, în discuţie neputinţa României de a trata pacienţii cu arsuri grave. Ţara noastră nu are nici acum centre speciale şi nici proceduri puse la punct, aşa că trebuie să apeleze la clinici din străinătate.

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: "Sunt proceduri internaţionale, sunt țări care cer plata în avans. A fost contracronometru. Trebuia să facem plata către Belgia simultan cu starea pacientului".

Reporter: "Aţi plâns?"

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: "Da, din cauza unor funcţionari, a lipsei procedurilor".

Ministrul Sănătăţii spune că sunt discuţii avansate pentru a încheia protocoale cu centre de arşi din Germania şi Austria.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sute de mașini de lux, pregătite de export, distruse de un incediu de amploare
Incendiul de la blocul din Timișoara, pus intenționat. Un bărbat a fost reținut
Un bloc din Timișoara, izolat cu polistiren, a luat foc. Ce au văzut locatarii înainte de incendiu
VIDEO PROTVPLUS.RO