Cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei. Patru milioane de oameni au iesit in strada. GALERIE FOTO
Aproape patru milioane de francezi au participat, duminica, la marsuri impotriva terorismului, cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in tara.
Au fost in jur de un milion si jumatate de oameni numai la Paris si restul in alte orase ale tarii. Marsul solidaritatii de duminica a fost, in egala masura, un eveniment international de exceptie. "A fost cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei", a relatat Le Monde.
Peste 50 de sefi de state si de guverne au participat, alaturi de presedintele Francois Hollande, la impresionanta manifestatie. Putin dupa orele pranzului, Place de la Republique din centrul Parisului a fost inundata de o mare de oameni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Au fost reprezentate toate cultele religioase din Franta si o multime de comunitati de imigranti. Steaguri din toata lumea, inclusiv cel romanesc, fluturau in multime. Au lipsit insa membrii Frontului National, partidul de extrema-dreapta condus de Marine LePen.
Multi s-au catarat pe soclul statuii care simbolizeaza Republica Franceza. Afisele cu "Je suis Charlie'' erau omniprezente, ca si creioanele. Cateva ore mai tarziu, imensul cortegiu s-a pus in miscare, deschis de familiile victimelor. I-au urmat presedintele Hollande si inaltii sai oaspeti straini. Traseul stabilit a fost intre doua mari piete din estul Parisului, cea a Republicii si cea Natiunii, intre care e o distanta de 3 kilometri.
Inaintea demonstratiei, Francois Hollande i-a primit la Elysee pe cei aproximativ 50 de sefi de state si guverne. Inclusiv presedintele Iohannis i-a strans mana pe treptele Palatului si a mers in rand cu omologii sai straini. La revenirea in tara, presedintele Iohannis a explicat de ce Romania trebuia sa fie reprezentata la acest mars.
''N-a fost doar un mars al solidaritatii francezilor, ci un mars la solidaritatii internationale, un semn al hotararii noastre de a lupta impotriva terorismului si impotriva extremismului de orice fel'', a spus Klaus Iohannis.
Manifestatia s-a incheiat fara incidente, gratie unui dispozitiv de securitate urias. Au fost mobilizati 5.500 de oameni, 10 statii de metrou au fost inchise, iar stationarea vehiculelor interzisa in perimetrul marsului. 20 de echipe speciale de politie au monitorizat publicul, iar pe fiecare cladire de pe traseu au fost lunetisti.
Marsuri de solidaritate au avut loc intr-o multime de orase ale lumii. In Marea Britanie, Turnul Londrei a fost iluminat in culorile steagului Frantei.
Ministerul de Interne francez a publicat o imagine cu multimea din Paris vazuta din elicopter.