Cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei. Patru milioane de oameni au iesit in strada. GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Aproape patru milioane de francezi au participat, duminica, la marsuri impotriva terorismului, cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in tara.

Au fost in jur de un milion si jumatate de oameni numai la Paris si restul in alte orase ale tarii. Marsul solidaritatii de duminica a fost, in egala masura, un eveniment international de exceptie. "A fost cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei", a relatat Le Monde.

Peste 50 de sefi de state si de guverne au participat, alaturi de presedintele Francois Hollande, la impresionanta manifestatie. Putin dupa orele pranzului, Place de la Republique din centrul Parisului a fost inundata de o mare de oameni.

Citeste si: Parisul, capitala lumii care spune NU terorismului. 1,5 MILIOANE de oameni si 50 de lideri straini la marsul solidaritatii

Au fost reprezentate toate cultele religioase din Franta si o multime de comunitati de imigranti. Steaguri din toata lumea, inclusiv cel romanesc, fluturau in multime. Au lipsit insa membrii Frontului National, partidul de extrema-dreapta condus de Marine LePen.

Citește și
Charlie Hebdo cover
Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul la Charlie Hebdo. "Credinciosii jihadului le-au aratat ce inseamna respectul"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Multi s-au catarat pe soclul statuii care simbolizeaza Republica Franceza. Afisele cu "Je suis Charlie'' erau omniprezente, ca si creioanele. Cateva ore mai tarziu, imensul cortegiu s-a pus in miscare, deschis de familiile victimelor. I-au urmat presedintele Hollande si inaltii sai oaspeti straini. Traseul stabilit a fost intre doua mari piete din estul Parisului, cea a Republicii si cea Natiunii, intre care e o distanta de 3 kilometri.

Inaintea demonstratiei, Francois Hollande i-a primit la Elysee pe cei aproximativ 50 de sefi de state si guverne. Inclusiv presedintele Iohannis i-a strans mana pe treptele Palatului si a mers in rand cu omologii sai straini. La revenirea in tara, presedintele Iohannis a explicat de ce Romania trebuia sa fie reprezentata la acest mars.

''N-a fost doar un mars al solidaritatii francezilor, ci un mars la solidaritatii internationale, un semn al hotararii noastre de a lupta impotriva terorismului si impotriva extremismului de orice fel'', a spus Klaus Iohannis.

Manifestatia s-a incheiat fara incidente, gratie unui dispozitiv de securitate urias. Au fost mobilizati 5.500 de oameni, 10 statii de metrou au fost inchise, iar stationarea vehiculelor interzisa in perimetrul marsului. 20 de echipe speciale de politie au monitorizat publicul, iar pe fiecare cladire de pe traseu au fost lunetisti.

Marsuri de solidaritate au avut loc intr-o multime de orase ale lumii. In Marea Britanie, Turnul Londrei a fost iluminat in culorile steagului Frantei.

Ministerul de Interne francez a publicat o imagine cu multimea din Paris vazuta din elicopter.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
50 de ore de interogatoriu. Marturia tanarului nevinovat al carui nume a aparut in cazul atentatului de la Charlie Hebdo
50 de ore de interogatoriu. Marturia tanarului nevinovat al carui nume a aparut in cazul atentatului de la Charlie Hebdo

Hamyd Mourad, adolescentul de 18 ani retinut de autoritatile franceze dupa atacul de la Charlie Hebdo, a fost lasat sa plece dupa 50 de ore de interogatoriu. Numele lui a aparut in ancheta in cazul atentatului de la Charlie Hebdo.

Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul la Charlie Hebdo.
Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul la Charlie Hebdo. "Credinciosii jihadului le-au aratat ce inseamna respectul"

Al-Qaida in Peninsula Arabia a organizat si a coordonat atacul comis la redactia Charlie Hebdo, afirma un lider al grupului terorist, explicand ca este un act de razbunare dupa ofensarea Profetului Mahomed.

"JeSuisCharlie", unul dintre cele mai populare hashtag-uri din istoria platformei Twitter

 "JeSuisCharlie" a devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri din istoria platformei de microblogging Twitter gratie numeroaselor mesaje de condoleante si de sustinere publicate de internautii din lumea intreaga.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.