“Cineva asa inteligent cum era Iisus cu siguranta ar fi fost ateu”


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 19:54
Data publicarii: Miercuri 26 Octombrie 2011 17:20
Categorie: Bizar
Isus Hristos

Afirmatia a fost facuta in cadrul unui interviu acordat de Richard Dawkins, jurnalistului John Harris. Cu aceasta ocazie, celebrul scriitor evolutionist a lasat noi critici la adresa religiei, pe care o considera "un virus".

Richard Dawkins afirma ca dispretuieste persoanele foarte credincioase, care ajung sa actioneze in virtutea credintei lor si fac rau altora sau chiar ucid in numele religiei lor.

"Religia este un virus, distruge mintea asa cum un virus distruge trupul, preia controlul intregii tale fiinte cu unicul scop de a se raspandi mai departe", sustine Dawkins.

Surprinzator, dar faimosul ateu pare sa-si mai fi temperat putin discursul. El se declara agnostic (agnostic=cel care nu stie daca exista sau nu Dumnezeu, n.r.)

Pe scara credintei eu sunt la nivelul 6, deci sunt agnostic, pentru ca la nivelul 7 este ateul convins, iar la nivelul 1 este credinciosul fanatic. Eu cred ca e improbabil sa existe Dumnezeu, dar nu pot afirma cu siguranta ca nu exista”.

Dawkins mai spune ca persoanele care leaga religia de moralitate se insala, pentru ca omul poate avea o viata morala si daca nu este religios sau credincios.

Ar fi un pas major pentru noi sa putem intelege asta. Daca renuntam la religie, nu inseamna ca in clipa urmatoare vom deveni niste salbatici care devasteaza magazine si ucid”, precizeaza el.

In cadrul interviului, Richard Dawkins a mai vorbit despre sectele din Statele Unite, care au trasnformat religia intr-o uriasa afacere, avand propriile posturi radio si TV.

In final, etologul (etologie=studiul moravurilor, comportamentelor, obiceiurilor n.r.) spune ca viata este un adevarat miracol, trebuie sa ne bucuram de frumusetea ei si sa incercam sa-i descifram misterele.

Richard Dawkins este autorul unor lucrari stiintifice in care sustine teoria evolutionista si critica religia. El a devenit cunoscut in anul 1976, cand a publicat “Gena egoista” (The Selfish Gene), care s-a bucurat de un mare succes.

Ateu si umanist declarat, el a scris ulterior “Paznicul orb” (The Blind Watchmaker, 1986), in care critica ideea unui creator supranatural, afirmand ca viata a aparut si s-a dezvoltat printr-un proces natural.

Cea mai contestata carte a lui este probabil “Iluzia numita Dumnezeu” (The God Delusion, 2006), in care afirma ca religia este o inselaciune, o credinta falsa, iar Dumnezeu nu exista.

In anul 2010 au fost vandute peste doua milioane de exemplare din editia engleza a acestei lucrari, care a fost tradusa in 31 de limbi.

Cei interesati pot urmari aici un fragment VIDEO din interviul acordat de Richard Dawkins.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO