Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem: ”Antreprenorii își iau energia din pasiunea pentru businessul lor”

×
Codul embed a fost copiat

Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, un business de servicii şi soluţii pentru sectorul energetic şi industrial, a fost invitat la ”Biz Power”, o emisiune realizată de Marta Ușurelu și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.

În urmă cu 31 de ani, Corneliu Bodea a pus bazele unei companii și a construit de la zero o companie care a crescut și a ajuns în prezent la peste 250 de milioane de lei și peste 1.000 de angajați.

Este unul dintre cei mai respectați și eleganți antreprenori din Romania, un om recunoscut pentru autenticitatea sa, dar în special pentru abilitatea de a vorbi de la egal la egal cu oricare dintre colegii săi.

Parcursul profesional al lui Corneliu Bodea este neașteptat de spectaculos și plin de lecții de leadership.

Marta Ușurelu: Cum este să ai 1.000 de angajați?
Corneliu Bodea: ”Plăcut frumos. Eu consider că am 1000, peste 1.000 de colegi. Și mă bucur să pot să generez acest context în care ei își pot desfășura o mare parte din viață, pentru că nu-i așa, slujba, locul unde muncim, reprezintă, din păcate, unii ar crede prea mult din viața noastră. Și sunt bucuros, e un sentiment plăcut.”.

Citește și
Cristina Batlan
Interviu cu Cristina Bâtlan, fondatorul Musette: ”Alegerea pantofului este ca o morfină pentru mintea noastră”, a femeilor
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat depozitul de rachete lovit cu drone de ucraineni, în regiunea Tver

Marta Ușurelu: Care crezi că este calitatea esențială pentru un antreprenor să ajungă la succes? Sunt foarte mulți oameni care se chinuie zi de zi, care încearcă tot felul de soluții, de variante, planul A, planul B, și uite, nu au succes și mulți renunță. Ce crezi tu că are nevoie un antreprenor ca să atingă succesul și să fie fericit cu ideea lui și cu pasiunea asta pe care o pune în fiecare zi în ceea ce face?

Corneliu Bodea: ”Da, eu cred că în primul rând, antreprenorii trebuie să dea dovadă de autenticitate, pentru că un antreprenor nu face ceva, este un creator de context. El nu face ceva ce altcineva îi spune să facă. El este cel care spune ce să facă, ce se face, este cel care creează contextul. În consecință, nu ai cum să fii altfel decât autentic pentru a putea rezista ca antreprenor o perioadă lungă. Pe de o parte, pe de altă parte, autenticitatea te ajută și în poziția ta de lider. Pentru că un antreprenor trebuie să fie un lider într-o măsură mai mare, poate decât un executiv, un CEO.

Pentru că el trebuie să arate o imagine, un vis, colegilor săi și să fie capabil să-i aducă pe ei în îndeplinirea acestui vis. Fără autenticitate nu poți să faci asta. Apoi, cu siguranță îți trebuie respect, pentru că pentru a rezista mult timp ca antreprenor, trebuie să creezi o relație extrem de corectă, cu multipli stakeholders, să spunem, fie că e vorba de angajați, de colegi, de parteneri.

Antreprenorul merge pe o ață foarte subțire, în general, și de aceea el trebuie să știe să meargă în așa fel încât să nu rupă relații în spatele lui. De aceea, el trebuie să arate respect. De prea multe ori ne întâlnim cu încercări antreprenoriale cărora le lipsește respectul și este, cred, unul din motivele principale pentru care unele afaceri nu reușesc.

Apoi: determinare și reziliență. Trebuie să fii rezilient. Trebuie să ai capacitatea de a te recupera, pentru că pe drumul acesta al antreprenoriatului sunt multe momente de cumpănă, multe lovituri, primești multe lovituri și trebuie să te poți ridica de jos”.

Marta Ușurelu: Știi că se spune, că toată lumea urcă un munte sau își dorește să urce un munte. Foarte puțini știu să-l coboare și știu să reziste frumos când coboară. Totul s-a schimbat în ultimii ani, și ai văzut și tu, schimbările din ultimii 10 ani sunt diferite complet de primii 20 de ani când ați început voi.

Ce te caracterizează pe tine? Ai avut mereu o strategie sau ai fost mereu apt să te modelezi după fiecare schimbare, după fiecare noutate care s-a întâmplat în viața noastră de zi cu zi? Ești un om care are un plan sau ești un om care este foarte atârnat de tot ce vine nou.

Corneliu Bodea:Sunt un om cu un plan, deci și o analiză pe care o fac împreună cu colegii mei acum în companie, profesional, psihologic, adică să definim profilul psihologic din perspectivă profesională, mă bagă printre cei care au abordare strategică asupra lucrurilor, pentru că sunt mai multe tipuri de abordări, în general, cele două: tactic sau strategic.

Deci sunt un om care planific și care pune respect pe procedură, un lucru care câteodată aduce și dezavantaje, pentru că trăind în vremuri atât de impredictibile precum sunt cele de astăzi, este posibil ca cei care sunt obișnuiți să-și structureze activitatea și planurile în baza unei strategii de termen mediu și lung, să fie surprinși de întâmplări cum am avut - pandemia, criza energetică, războiul - să fie surprinși de astfel de lebede negre. Deși, mă rog, creatorul ideii de lebedă neagră, profesorul Taleb, ne-a spus că pandemia n-a fost de fapt o lebădă neagră. Dar vreau să spun de evenimente impredictibile. Și atunci, din ce în ce mai mult se pune preț pe tactică și pe capacitatea de răspuns, ceea ce eu cred că pe termen lung nu e foarte inteligent.”

Marta Ușurelu: Hai să vorbim puțin despre putere. Ai o experiență, știi ce înseamnă puterea? Ce consideri tu? Este un fel în care te simți sau este un statut care vine odată cu succesul, cu banii. Ce reprezintă pentru tine puterea?

Corneliu Bodea: ”Pentru mine, puterea o reprezintă capacitatea de a face ceea ce ce ți-ai propus. Un sens larg, nu neapărat într-un sens material. Eu cred că sunt oameni puternici pe care nu-i observăm. Și-și arată această putere prin faptul că pot alege să facă ceea ce își doresc, să-și urmeze pasiunea. Poate cei mai puternici oameni din lume sunt cei mai puțini observați, cum sunt artiștii, de exemplu, sau cercetătorii sau scriitorii. Sunt oameni care au această putere de a face ceea ce își doresc. Din perspectiva asta, eu nu mă consider un om puternic sau care dețin putere, pentru că deși îmi urmez pasiunea, mi-am dorit, am descoperit că este pasiunea mea în a crea context, în a crea activitate, deci de a fi antreprenor. Sunt prea puțin, din păcate, liber să aleg ceea ce vreau să fac.”

Urmăriți integral interviul cu Corneliu Bodea în înregistrarea VIDEO a emisiunii ”Biz Power.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Interviu cu Sabrina Marinescu, antreprenorul care a lansat cu succes, în ”țara micilor”, restaurante pe bază de avocado
Interviu cu Sabrina Marinescu, antreprenorul care a lansat cu succes, în ”țara micilor”, restaurante pe bază de avocado

La Biz Power, emisiune realizată de Marta Ușurelu și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro, vorbim despre un antreprenor care a reușit să impună o idee foarte neașteptată în zona de HORECA, de restaurante din România.    

Interviu cu Cristina Bâtlan, fondatorul Musette: ”Alegerea pantofului este ca o morfină pentru mintea noastră”, a femeilor
Interviu cu Cristina Bâtlan, fondatorul Musette: ”Alegerea pantofului este ca o morfină pentru mintea noastră”, a femeilor

Cristina Bâtlan, fondatorul Musette, o companie care va ajunge la o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro în 2023, a fost invitata emisiunii ”Biz Power”, realizată de Marta Ușurelu și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.  

Interviu cu Mihai Gongu, director de creație. A inventat metoda ”Ana are mere” pentru creație: ”Generezi un univers de idei”
Interviu cu Mihai Gongu, director de creație. A inventat metoda ”Ana are mere” pentru creație: ”Generezi un univers de idei”

Mihai Gongu, unul dintre cei mai puternici directori de creație în acest moment în România, a fost invitat în emisiunea Biz Power, realizată de Marta Ușurelu și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.  

Recomandări
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a extins, joi dimineață, avertizarea Cod galben de ploi torenţiale, valabilă în mai multe judeţe.

Medicii din Liban, despre rănile pe care le-au tratat după exploziile pagerelor: N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil
Medicii din Liban, despre rănile pe care le-au tratat după exploziile pagerelor: N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil

Agenţia France Presse a discutat miercuri cu medici de la două spitale din Beirut şi redă relatările lor despre rănile pe care le-au tratat după exploziile coordonate a mii de pagere de marţi, din Liban.

 

INTERVIU. Doctorul Gabor Maté explică ce este ADHD și care sunt factorii declanșatori. Cum pot fi protejați copiii
INTERVIU. Doctorul Gabor Maté explică ce este ADHD și care sunt factorii declanșatori. Cum pot fi protejați copiii

Cunoscutul medic Gabor Maté, psiholog specializat în studiul traumei, s-a întâlnit miercuri cu cititorii din România, la lansarea cărții sale „Minți împrăștiate".