Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, cercetat de DNA pentru spalare de bani, luare de mita si abuz in serviciu
Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Francisc Kiss, este urmarit penal, alaturi de administratori de firme, pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus urmarirea penala a vicepresedintelui CJ Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, presedinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor, pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare a banilor, potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.
Alaturi de Alexandru Francisc Kiss sunt cercetati sase administratori de firme, pentru spalare de bani si complicitate la luare de mita.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit anchetatorilor, Alexandru Iosif Francisc Kiss si complicii sai au pus la cale un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (Oradea), dar si SUA, prin intermediul caruia, in perioada 2005 - 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 de euro.
"Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii Wasleys Worldwide LLC Washington, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan Wasleys Worldwide LLC Washington, la preturi mult mai mari", potrivit DNA.
Cei aproximativ 600.000 euro reprezinta, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite pe care proprietarul unui grupu de firme din Oradea, le-a platit lui Alexandru Iosif Francisc Kiss, presedinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor, pentru ca acesta sa favorizeze societatea in cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea.
Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, CJ Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, sustin procurorii.
Totodaa, Kiss si cei sase administratori de firme sunt acuzati ca au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania, prin intermediul carora, in perioada 2003 - 2004, a fost disimulata plata sumei de 300.000 de euro.
Spalarea banilor a fost realizata, conform procurorilor, sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale.
"In concret, Keviep Kft Debreţin a livrat catre Ariston Distribution Corporation LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro, pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii East Bau Cosntruct SRL Oradea, cu peste 500.000 euro", au precizat procurorii anticoruptie.
Cei 300.000 euro reprezinta foloase necuvenite pe care Ferenc Miklossy, in calitate de asociat majoritar si administrator al societatii Keviep Kft Debreţin, le-a platit suspectilor Kiss si Mudura, pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de negociere, constituita de Primaria Municipiului Oradea, pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat avand ca obiect executia si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea, au precizat procurorii.