O ora de sport pe zi, o viata sanatoasa pentru copilul tau

scoala

Stim cu totii ca sportul este esential pentru o viata sanatoasa, dar putini dintre noi isi fac timp pentru cateva minute de miscare zilnic.

Pentru copii insa, activitatea fizica este obligatorie, la fel ca somnul si hrana adecvata. Fie ca vor face totul in joaca, cu vecinii sau colegii, in curtea blocului, fie ca vor participa la competitii organizate, important este ca un copil sa faca cel putin 60 de minute de efort fizic in fiecare zi.

Aceasta este recomandarea Academei americane de pediatrie, care precizeaza insa ca este vorba de activitatea cumulata, prin urmare copilul nu trebuie sa alerge neaparat 60 de minute neintrerupt.

Daca micutul vrea sa se inscribe la un sport organizat, varsta ideala este 6-7 ani, adica in primul an de scoala. Abia atunci micutul are suficiente aptitudini si se poate concetra eficient la un joc. Pentru copiii mai mici important este sa se simta bine si sa se distreze, chiar daca nu prea inteleg regulile unei competitii.

Cand il insciem pe copil la un sport, in primul rand trebuie sa tinem cont de temperamentul lui. Astfel, unii copii prefera jocurile de echipa, cum ar fi fotbalul sau voleiul, altii se simt mai bine daca se joaca singuri. Acestia din urma pot alege inotul, scrima sau tenisul. Tineti insa cont si de preferintele lui si nu insistati daca vrea sa renunte la sportul ales sau sa incerce altceva.

Citește și
inceputul anului scolar
"Vine scoala, bine-mi pare!" Cum il faci pe copilul tau sa invete din placere
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Nu uitati – copiii se plictisesc repede! De asemenea, nu-i cereti sa va impartaseasca dorintele si gusturile. Chiar daca sunteti pasionati de fotbal si ati vrea ca baietelul vostru sa ajunga urmatorul Hagi, este posibil ca el sa fie mai atras de karate sau de tenis.

Sportul are multe beneficii. Il ajuta pe copil sa aiba un somn mai bun, sa se dezvolte armonios, sa fie mai bine dispus si sa lucreze in echipa. “Miscarea si exercitiul pentru copii este necesar sa fie un obicei, precum este spalatul dintilor in fiecare zi - dar mult mai distractiv!”, explica Rae Pica, specialist in educatie fizica, pentru site-ul www.sport-copii.ro.

“Sportul influenteaza nu doar dezvoltarea fizica, dar si pe cea cognitiva, sociala si emotionala - intregul copil. Si, pentru ca sunt eliberate endorfine, ne simtim si bine. Ceea ce este valabil si pentru copii si pentru parinti. ”

Unii parinti cad insa in extrema cealalta si au impresia ca daca micutul lor nu face sport de performata, va fi obligatoriu un copil gras si bolnav. Gresit! spun specialistii. Important este ca el sa faca miscare. Asta inseamna inclusiv o plimbare sau joaca in fata blocului cu vecinii. Daca vedeti ca micutul nu este prea atras de sport, pacaliti-l: nu-l mai duceti cu masina la scoala sau in parc si incurajati-l sa mearga pe jos, daca distantele nu sunt prea mari. Urcatul scarilor este un alt “sport” foarte eficient. Si nu uitati ca orice copil isi ia parintele drept model. Daca vreti sa-i cultivati placerea pentru sport, trebuie sa faceti si voi miscare. Nu trebuie sa mergeti la sala de forta, puteti sa va jucati fotbal sau tenis cu el - va fi incantat!

La fel, daca micutul ia parte la o competitie sportiva, nu-l stresati impunandu-i sa castige, pentru ca si va pierde increderea in sine si sportul va deveni o corvoada in loc sa fie o placere. Important este sa participe, sa invete si sa faca miscare. Nu uitati ca un copil practica un sport pentru ca ii place si se simte bine alaturi de coechipieri, nu pentru ca se viseaza mare campion, cel putin nu de la inceput. De multe ori parintii sunt ce care le impun anumite realizari, fara sa tina cont de ce isi doreste de fapt copilul. Pentru el, sportul nu inseamna bani, ci distractie, invatare si noi prieteni.

Sportul asigura si o greutate sanatoasa. Pentru copiii mai grasi, miscarea este o solutie mult mai buna decat dietele drastice. Iata cate calorii arde un copil de 10 ani intr-o ora, daca practica urmatoarele sporturi:

• Pedalatul pe bicicleta la 10 km/h, arde aproximativ 128 calorii pe ora

• Alergatul la 10 km/h, arde aproximativ 260 calorii pe ora

• Un meci de bascket recreational, poate arde aproximativ 300 calorii pe ora

• Un meci de volei recreational, poate arde aproximativ 180 calorii pe ora

• Un meci de tenis (single), arde aproximativ 300 calorii pe ora

• Un meci de fotbal, arde aproape 245 calorii pe ora

• Scrima, intr-un antrenament de 60 de minute, arde 220 calorii

• Mersul pe role la o viteza de 9mph, arde 274 calorii pe ora

• Inotul, arde aproximativ 195 calorii pe ora

• Mersul la o viteza de 2 mph, arde 145 calorii pe ora

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sanatate la pachet. Ce sa-i dai copilului tau sa manance la scoala
Sanatate la pachet. Ce sa-i dai copilului tau sa manance la scoala

A inceput deja scoala si una din grijile parintilor este cum sa-l tina pe micut departe de tentatiile gustoase, dar nesanatoase.

"Vine scoala, bine-mi pare!" Cum il faci pe copilul tau sa invete din placere

"Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau". Si exemplele ar putea continua.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.