VIDEO: Rezolvarea subiectelor la Limba română de la simulare Bac 2023
Elevii din anii terminali de liceu au susținut, luni diminață, proba la limba română în cadrul simulării la Bacalaureat 2023. Vedeți rezolvarea subiectelor atât la profil uman cât și la real.
Simularea la Limba română de la Bac 2023 s-a încheiat la ora 12.00.
Rezolvarea subiectelor la Limba română la simularea Bac 2023
Profesoara Cristina Gavriliță de la Centrul Unirearii a rezolvat live subiectele de la limba română atât pentru profilul real cât și pentru uman.
Vezi în video de mai jos cum se rezolvau subiectele la limba română.
Rezolvarea scrisă a subiectelor la Limba română de la simulare
De asemena, profesorul Bogdan Cristea a postat pe pagina sa de Facebook o variantă de rezolvare a primelor două subiecte de la simularea la Bac 2023 la Limba Română.
Simulare, Real/Uman, propunere rezolvare subiectul I și II
Subiectul I
A. 1. Sensul din text al secvenței ,,peste tot’’ este pretutindeni în viața prozatorului.
2. Localitatea în care trăiește Vasile Tițescu este Pitești, așa cum reiese din secvența: ,,când la mine, la Pitești’’.
3. Una dintre pasiunile lui Liviu Rebreanu este că iubea să conducă mașina/îl pasiona studiul cerului, așa cum reiese din secvența: ,,printre puținele pasiuni, îi făcea o mare plăcere să conducă mașina, cu geamurile deschise’’,/ ,,îl pasiona studiul cerului: în nopțile senine studia cărți de astronomie și cu o lunetă din pridvorul casei, studia stelele pe cer’’.
4. Liviu Rebreanu a împrumutat bani de la bancă pentru a-și repara casa, pentru a o moderniza, pentru a crea noi camere, avea nevoie și pentru a-și îngriji grădina, via și să împrejumuiască locuința cu un gard.
5. O trăsătură a lui Liviu Rebreanu, evidențiată în relațiile cu ceilalți, așa cum reiese din textul dat, este modestia, întrucât știa să comunice cu oamenii fără să folosească termeni complicați, voia ca toată lumea să-l înțeleagă atunci când vorbea cu ei. Această trăsătură îl determina să fie autentic și un om foarte bine pregătit, fiind apreciat enorm de către naratorul-personaj, dar și de către cei cu care interacționa la diferite întâlniri.
B. Succesul unei persoane este influențat într-o mare măsură de mediul de lucru în care aceasta activează. Mediul de lucru poate oferi oportunități sau poate crea obstacole care pot afecta capacitatea unei persoane de a-și atinge obiectivele și de a-și dezvolta abilitățile.
În opinia mea succesul este influențat de mediul de lucru, având în vedere faptul că poate oferi o liniște aparte pentru a avea acces la resursele inspiraționale și reprezintă un sprijin în dezvoltarea unor abilități inedite, care să ducă într-un mod sigur la împlinirea profesională.
În primul rând, oricine are nevoie de un mediu de lucru favorabil pentru a putea crea și pentru a se desfășura într-un mod autentic și sigur. Succesul este datorat de locul în care o persoană se află și se simte împlinit de ceea ce face. De exemplu, așa cum reiese din textul-suport: ,,L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu’’, Vasile Tițescu își amintește cu mare drag de Liviu Rebreanu, care a ales o reședință la țară, cu un confort modern, cu aer curat, în care celebrul prozator scrie și se gândește la romanele sale, iar mediul prielnic de liniște, fără doar și poate, i-au adus gloria și titlul de academician, ce l-au determinat să rămână nemuritor în literatura noastră și în literatura universală.
În al doilea rând, un mediu de lucru ajută enorm la dezvoltarea unor abilități/ valori/idei și care îi implică pe unii oameni să muncească mai mult pentru a-și atinge anumite obiective, ce duc către un mare succes și pentru a deveni o sursă de inspirație pentru cei din jurul lor. De pildă, o companie care oferă oportunități de formare și dezvoltare, o echipă de colegi talentați și o cultură organizată pozitiv poate fi un mediu favorabil pentru succesul unui angajat, în vreme ce un mediu de lucru caracterizat de stres, presiune excesivă, lipsa resurselor și feedback negativ poate afecta negativ performanța și dezvoltarea unei persoane.
În concluzie, mediul de lucru rămâne esențial pentru succesul unui om, mai ales că acesta îl inspiră, îl determină să fie autentic și relaxat în ceea ce crează sau săvârșește pentru a da naștere unor lucruri demne de apreciat în societate.
Subiectul al II-lea
Poezia ,,Versuri’’, scrisă de Tudor Arghezi, este un text liric în care se exprimă, în mod direct, idei, sentimente de nostalgie, de trisețe în legătură cu/generate de trecerea timpului și de condiția artistului în lume. Temele poeziei sunt trecerea timpului, creația și condiția artistului, așa cum reiese din prezența: ,,Suspinul meu e lung și stins,/Și imnul meu se-nalță mort/Din coarda ruptă ce-am întins’’.
Discursul liric este unul confesiv reieșit din prezența pronumelor la persoana I ,,-mi’’, ,,mă’’, a adjectivelor pronominale posesive: ,,(iubitei) mele’’, ,,(harpei) mele’’, ,,(gândirea) mea’’, ,,suspinul meu’’, ,,(imnul) meu’’ și a verbului la persoana I ,,am întins’’, eul liric transmițând sentimente de nostalgie, de regret, de melancolie, de neliniște și se află în ipostază de artist, de creator, așa cum reiese din versurile ,,Gândirea mea se încovoaie/Suspinul meu e lung și stins’’ .
Relația dintre ideea condiției artistului în lume se găsește într-o strânsă concordanță cu textul, care este dominat de expresivitate, aceasta realizându-se prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice. Astfel, metafora: ,,Mâinile iubitei mele, care-a zburat pe-un șir de stele" este sugestivă, încât autorul compară mâinile iubitei cu un zbor pe stele, ilustrând astfel că ea este departe, imposibil de atins. De asemenea, iubita poate fi și inspirația artistului. Prin personificarea: ,,Sunt sufletele unor morți ce bat în geamuri și la porți", poetul creează o atmosferă misterioasă și înfricoșătoare. Epifora ,,Bate-n geam... bate-n geam", se referă la repetarea acelorași cuvinte la începutul mai multor versuri consecutive pentru a accentua ideea și de a crea o anumită muzicalitate în poezie. Imaginile vizuale ,,Sub șirurile lungi de ploaie,/ Gândirea mea se înconvoaie", accentuează tristețea și melancolia artistului, sugerând faptul că ale sale gânduri sunt tulburi și confuze precum vremea de afară.
Întregul mesaj cu ajutorul acestor figuri de stil utilizate creează o imagine clară și puternică a stării sufletești a eului liric, evidențiind o emoție profundă de tristețe și de dor.
Subiectele la limba română la simulare Bac 2023
Până atunci, în momentul în care apar primele informații despre ce a picat la simularea de la Bacalaureat, le veți găsi pe stirileprotv.ro.
La subiectul 3 de la Limba română, elevii de la clasele cu profil real au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult - Harap Alb de Ion Creangă.
La profilul uman, subiectul 3 a fost „Relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat” - Harap Alb de Ion Creangă.