Bacalaureat 2024: Cât timp au elevii la dispoziție să rezolve subiectele
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat din 2024 încep pe 1 iulie, cu proba la Limba și literatura română. Elevii și părinții trebuie să știe care sunt regulile din sălile de examen și cât timp au la dispoziție să rezolve subiectele.
Cât timp au elevii la dispoziție să rezolve subiectele
Înainte de distribuirea subiectelor, asistenții vor explica desfășurarea probei și modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată. Este important să nu scrieți numele pe foile tipizate în afara rubricii sigilate, deoarece lucrarea poate fi anulată pentru orice semn distinctiv.
După distribuirea subiectelor, accesul în sală nu mai este permis. Timpul alocat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de trei ore, începând de la finalizarea distribuirii subiectelor pentru fiecare candidat. Elevii pot părăsi sala cel mai devreme după o oră și jumătate, cu condiția să predea lucrarea și să semneze predarea acesteia.
Pentru redactarea lucrărilor, se utilizează doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene, se folosește doar creion negru. La disciplinele precum „Matematică” și „Geografie”, este permisă utilizarea instrumentelor de desen.
Pentru corectarea greșelilor, se taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.
Elevii eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, conform ghidului menționat anterior.
Ce prevede ghidul Ministerului Educației
Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev va primi o coală de hârtie tipizată pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care apar în actul de identitate, precum și celelalte date pe colțul de foaie care va fi lipit.
Elevii nu au voie să vină la examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi, telefoane mobile, căști audio sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Aceste obiecte trebuie lăsate într-o sală special desemnată de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să lase obiectele în sala specială nu vor fi primiți în examen.
Candidații care intră în sala de examen cu materiale nepermise sunt eliminați din examen, indiferent dacă le-au folosit sau nu. Cei eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot participa la următoarele probe și nu li se recunosc notele la probele promovate anterior eliminării. Acești candidați sunt considerați respinși la Bacalaureat și nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului, fiind nevoiți să reia integral examenul de Bacalaureat la cea de-a treia sesiune după eliminare, conform Edupedu.ro.
După distribuirea subiectelor, accesul în sala de examen nu mai este permis. Elevii nu au voie să comunice între ei, să copieze, să transmită materiale altor candidați sau să facă schimb de foi sau ciorne. Candidații pot părăsi sala cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare. În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot părăsi temporar sala, fiind însoțiți de un profesor asistent, dar timpul de rezolvare a subiectelor nu se prelungește.
Elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Pentru redactare, se folosește doar cerneală sau pastă albastră, iar pentru scheme și desene, doar creion negru. La examenele de Matematică și Geografie, sunt permise instrumentele de desen. Hârtia utilizată este numai cea distribuită de profesorii asistenți. Pentru corectarea greșelilor, fiecare rând greșit trebuie tăiat cu o linie orizontală. După expirarea celor trei ore, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fără a depăși timpul stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când ultima lucrare este predată.