Bareme și subiecte la Limba română de la BAC 2023 real și uman. Petiție pentru modificarea baremului de corectare

Bacalaureat 2023
Inquam Photos / George Calin

Absolvenții claselor a XII-a susțin astăzi proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate pe stirileprotv.ro.

UPDATE: Peste 3.500 de elevi care au dat BAC-ul la Limba română au semnat o petiție către ministrul Educației, Ligia Deca, în care cer modificarea baremului de corectare.  

 UPDATE: Au fost publicate baremele de corectare la Limba română de la BAC 2023. 

Vezi în GALERIA FOTO care sunt punctajele oficiale și ce notă ai luat. 

Click AICI pentru a descărca baremele de corectare de la Limba română la BAC 2023. 

Citește și
bacalaureat examen test elevi scoala evaluare
Calendar Bacalaureat 2025. Când încep examenele. Programul probelor scrise și evaluarea competențelor pentru elevi

Barem română - uman de la BAC 2023

Bareme romana uman BAC 2023 [pdf]

Barem română - real de la BAC 2023

 Bareme romana real BAC 2023 [pdf]

 UPDATE: Urmăriți rezolvarea LIVE a subiectelor de la Limba română. 

UPDATE: Absolvenții claselor a XII-a au terminat proba scrisă la Limba română de la BAC 2023. Timpul pe care îl aveau la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor a expirat. 

Rezolvarea subiectelor la Limba română va putea fi urmărită live pe stirileprotv.ro începând cu ora 13.00. Profesoara Cristiana Gavriliță de la Centrul Educațional Unirea va rezolva subiectele și pentru uman și pentru real. 

După ora 15.00 baremele de corectare vor fi publicated pe pagina oficială edu.ro.

UPDATE: La subiectul 3 de la profilul uman, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. 

Primii elevi au început să iasă din sălile de examen după ce a expirat timpul minim obligatoriu. 

UPDATE: La subiectul 1 de la profil real candidații au avut un text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”. 

Vedeți textul în galeria foto.

UPDATE: Au apărut subiectele la Limba română. 

La subiectul al treilea, elevii de la profil real - tehnologic au avut de realizat un eseu în care să prezinte „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. 

Vedeți în GALERIA FOTO pagina cu subiectele din broșura de examen. 

Imaginile cu subiectele nu sunt oficiale. Sunt obținute din mediul online. 

Subiectele și baremele oficiale vor fi publicate după ora 15.00 pe edu.ro.

UPDATE: A început proba scrisă la Limba română. Elevii aflați în sălile de examen au primit broșurile cu subiecte și încep rezolvarea acestora. 

Candidații au la dispoziție 180 de minute să rezolve subiectele la Limba română de la BAC 2023.

UPDATE: Absolvenții de liceu au intrat în sălile de examen și așteaptă să primească subiectele la Limba și literatura română de la Bac 2023. 

Timpul de rezolvare a subiectelor începe la ora 09.00 și candidații au la dispoziție 180 de minute pentru a rezolva cerințele. 

-----

Încep probele scrise la BAC 2023, iar absolvenții de liceu susțin astăzi proba la Limba română. Potrivit regulamentului, candidații intră în sălile de examen în intervalului 08.00 – 08.30, iar la ora 09.00 primesc broșura cu subiecte și vor începe rezolvarea acestora. 

Elevii au la dispoziție trei ore să rezolve subiectele, dar dacă termină mai repede, nu au voie să iasă din sălile de examen înainte de expirarea a jumătate din timpul pe care îl au la dispoziție, adică la ora 10.30. 

Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023 vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce vor apărea în spațiul public. 

De asemenea, după încheierea examenului, subiectele de la Limba română vor fi rezolvate în direct de profesorii de la Centrul Educațional Unirea și vor fi transmise pe Știrile Protv.ro. 

Modele de subiecte la Limba română pentru BAC 2023

Examenul de Bacalaureat este structurat în trei subiecte, care acoperă diverse competențe și cunoștințe pe care elevii le-au dobândit pe parcursul studiilor liceale. Iată structura generală a examenului:

Subiectul I:

Acest subiect se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii vor primi un fragment din opera unui autor canonic și vor fi rugați să redacteze un eseu în care să prezinte elemente precum tema, viziunea despre lume, particularități de stil sau caracterizarea personajelor, în funcție de cerință. Eseul trebuie să cuprindă și referințe la contextul istoric și cultural în care a fost scrisă opera.

Subiectul II:

Acest subiect are ca scop evaluarea competențelor argumentative ale elevilor. Ei vor trebui să redacteze un text argumentativ pe o temă dată, precum importanța lecturii, rolul teatrului în societate sau influența mass-media asupra tinerilor. Textul trebuie să fie structurat logic, să conțină argumente și exemple relevante și să respecte normele specifice genului argumentativ.

Subiectul III:

Acest subiect evaluează competențele creative și de exprimare a elevilor. Aceștia vor fi rugați să redacteze un text narativ sau descriptiv, în funcție de cerință, pe baza unui stimul creativ dat. Elevii vor trebui să demonstreze abilități de caracterizare a personajelor, descriere a spațiului și construcție a unei acțiuni coerente și interesante.

De exemplu, la simularea examenului de Bacalaureat 2023 din luna martie 2023, la limba română, s-au dat următoarele subiecte:

La profilul UMAN, primul subiect la română a fost un text din Vasile Țițescu „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”.

Al doilea subiect la română la simulare a fost un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, elevii având cerință evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La subiectul al treilea, a picat redactarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat- Harap Alb de Ion Creangă. La profilul REAL, elevii au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult - Harap Alb de Ion Creangă.

Calendar Bacalaureat 2023

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2023, acesta se dă în două sesiuni. În 2023, elevii vor da probele scrise în perioada 26 - 29 iunie 2023, în sesiunea de vară, respectiv 16 - 21 august 2023, în sesiunea de toamnă.

Conform calendarului Examenului de Bacalaureat 2023, probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie. Primele rezultatele se vor afișa pe 3 iulie și, tot în aceeași zi, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Rezultatele finale la Bacalaureat 2023 se vor afișa pe 7 iulie 2023.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie - iulie

·       26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

·       27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

·       28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

·       29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

·       3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;

·       4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;

·       7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale;

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Calendar Bacalaureat 2025. Când încep examenele. Programul probelor scrise și evaluarea competențelor pentru elevi
Calendar Bacalaureat 2025. Când încep examenele. Programul probelor scrise și evaluarea competențelor pentru elevi

Calendarul examenului de Bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial. Probele scrise se desfășoară în luna iunie, în timp ce evaluarea competențelor se desfășoară în ianuarie și februarie.  

Eleve eliminate de la BAC pentru că aveau telefoane au dat în judecată inspectoratul și au câștigat. ”Sunt cel mai șmecher”
Eleve eliminate de la BAC pentru că aveau telefoane au dat în judecată inspectoratul și au câștigat. ”Sunt cel mai șmecher”

După a doua corectare, rata de promovare la Bacalaureatul de toamnă crește cu 3 la sută, dar este, chiar și așa, cea mai mică din 2018 încoace. Sesiunea abia încheiată a adus și un precedent.

Rezultatele finale la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate. Care este rata de reuşită după contestaţii
Rezultatele finale la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate. Care este rata de reuşită după contestaţii

Au fost afișate rezulatele finale la Bacalaureatul de toamnă, arată Ministerul Educației. Rata de reuşită la crescut cu 3% după contestaţii, la 32,3%, pentru toate promoţiile.  

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete
USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete

Liderii USR, în frunte cu președintele acestui partid, Elena Lasconi, au plecat, miercuri, de la negocierile politice organizate la Palatul Victoria, pentru formarea unei coaliții în Parlament, care să susțină viitorul Guvern.

„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”
„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat în ședința de Guvern de miercuri ”topul realizărilor guvernării”, în condițiile în care această ședință a fost ultima a Guvernului său ”cu puteri depline”, înaintea instalării noului Parlament.