Producția uzinelor Ford și Dacia din România, mai puțin afectată de criza semiconductorilor
Două modele de mașini produse în fabrici de la noi se află în top cinci cele mai bine vândute în Europa. Este vorba despre Dacia Sandero și Ford Puma.
Specialiștii spun că cei doi producători gestionează bine criza microcipurilor și s-au axat pe producția modelelor apreciate de clienți.
Ford Puma se bucură de un avans considerabil în topul mașinilor noi înmatriculate în Europa, în acest an.
De pe poziția 20, anul trecut, modelul produs în fabrica de la Craiova, a urcat acum pe cinci. Vânzătorii spun că este apreciat de clienți pentru că, în ciuda dimensiunilor reduse, are un aer de SUV. Dacia Sandero, fabricată la Mioveni, își păstrează locul trei în clasament. Ambele modele sunt alese pentru oraș.
Costin Giurgea, realizator Superspeed: „Există mulți cumpărători care nu mai vor să blocheze 30-40-50 de mii într-o mașină, în condițiile în care viteza de deplasare în orașe a scăzut extrem de mult.”
Specialiștii sunt de părere că producția uzinelor Ford și Dacia din România a fost mai puțin afectată de criza semiconductorilor și de cea a cablajelor din Ucraina. Modelele fabricate la noi folosesc mai puține microcipuri, deși ating un nivel ridicat de tehnologie. În plus, companiile și-au îndreptat eforturile către modelele care le aduc cel mai mare profit.
Adrian Mitrea, jurnalist auto: „Când ai un pumn de piese, alegi către ce maşini le vei distribui. S-au văzut în situaţia de a produce şi mai puţine din maşinile care oricum nu se vindeau ca să prioritizeze maşinile care aveau cu adevărat cerere la public.”
În primele patru luni ale anului au fost înmatriculate cu 5 la sută mai multe modele Dacia Sandero decât în aceeași perioadă a anului trecut. Asta în vreme ce restul autovehiculelor au înregistrat scăderi, uneori mari, față de 2021.
Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România: „Colegii de la Ford şi de la Dacia au găsit canale suplimentare de aprovizionare cu componente electronice.”
Criza semiconductorilor a perturbat piața auto la nivel mondial, iar specialiștii estimează că producția de mașini va scădea cu 5,7 milioane de unități în acest an. În Germania, de pildă, numărul înmatriculărilor a ajuns anul trecut la nivelul anului 1985.