Fermierii romani sunt atrasi de vacutele frantuzesti
Rasele autohtone de bovine nu mai au cautare. Vacile scotiene sau de pe malul Senei s-au adaptat pe plaiurile baltatei romanesti si ii fac concurenta: sunt mai putin pretentioase, dau mult lapte, cresc intr-un an cat altele in doi si sunt mai blande.
Vacile scotiene Galloway nu au nevoie de adapost si hrana speciala. Sunt foarte rezistente, iar carnea lor se poate vinde pe bani frumosi, intre sapte si noua euro kilogramul. La ferma domnului Pompil sunt 70 de exemplare, iar proprietarul spera ca se vor inmulti si ca vor fi comenzi pentru export. „Carnea de la aceasta rasa este carnea cea mai buna dintre toate bovinele, la aceasta rasa nu s-a intervenit genetic”, spune Pompil Varga, unul dintre crescatorii de astfel de vacute.
Reprezentantele Frantei sunt mai sfioase si cuminti. Ele sunt rasa mixta, dau atat lapte, cat si carne si ajung sa dea 7.500 de litri de lapte pe an. O astfel de vacuta din rasa Montbeliard se vinde, la maturitate, cu 3.000 de euro.
Vacile scotiene si cele frantuzesti s-au adaptat foarte bine pe meleagurile autohotne, iar crescatorii sunt convinsi ca aceste rase vor fi de viitor in Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, fermieri, carne, lapte, vaci, ardeal, bovine,
Dată publicare:
23-03-2012 10:09