Vom avea un Paste de lux. Preturile au crescut pe toata linia - de la legume, pana la oua si miei
Crescatorii de oi din Marginimea Sibiului nici nu se gandesc sa lase din pret ca sa-si mai acopere cumva pierderile dupa aceasta iarna lunga.
Daca punem la socoteala ca in aceasta luna s-au scumpit si ouale, dar si trufandalele, constatam ca masa de sarbatoare o sa fie pentru romanii saraci un lux.
La ferma domnului Marcel 600 de miei zburda inca voiosi prin tarcuri.
"Va fi mai scump cu 2, poate chiar 3 lei fata de anul trecut", spune Horst Schmidt, crescator de oi.
Asta inseamna cu 10% mai mult fata de aceeasi perioada din 2011. Iar crescatorilor nici prin cap nu le trece sa lase din pret.
Ce nu vand, dau la export. Arabii, turcii, dar si vesticii Europei se dau in vant dupa carnea frageda a mieilor crescuti pe pasunile noastre.
Nu exista Paste fara miel, dar nici fara branza, legume sau verdeturi. Orice gospodina stie ca are nevoie pe marar, patrunjel, usturoi si ceapa verde, plus ridichi sau salata. Sa nu uitam desigur de oua.
Ouale s-au scumpit cu 20%, iar preturile legumelor s-au dublat sau chiar triplat. Din pacate, nu a crescut si bugetul alocat de familii pentru Paste.
Tragem linie si adunam. Daca anul trecut o masa modesta de paste costa in jur de 250 de lei , anul acesta pentru aceleasi produse vom da in plus cel putin 50 lei.
Puteti alege si sa-i lasati pe altii sa gateasca. Daca va cazati la pensiunile de langa Paltinis, isi bat capul gazdele cu meniul.
Chiar daca mai e o luna pana la Paste, aproape toate locurile din pensiunile de la poalele muntilor Cindrel au fost ocupate.
Preturile pornesc de la 120 de lei pe noapte la o pensiune de 2 margarete si pot ajunge pana la 250 de lei pe noapte la 5 margarete.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, preturi, paste, mancare, carne, traditie, miei, ardeal,
Dată publicare:
10-03-2012 23:12