Kimmo Pohjonen, un remix al „Odiseei Spatiale” si muzica live pentru filmul cult al lui Sergei Paradjanov, la TIFF 2016


Ultimul update: Luni 07 Martie 2016 00:04
Data publicarii: Vineri 04 Martie 2016 16:30
Categorie: Ardeal
Kimmo Pohjonen, un remix al „Odiseei Spatiale” si muzica live pentru filmul cult al lui Sergei Paradjanov, la TIFF 2016

Doua filme cult regizate de Stanley Kubrick si Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzica originala in cine-concerte aduse pentru prima data in Romania, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic.

Casa de Cultura a Studentilor (CCS) va fi gazda catorva dintre evenimentele speciale ale celei de-a 15-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie), primele bilete fiind puse in vanzare pe www.biletmaster.ro incepand din 4 martie 2016.

Cine-concert: Zone Libre revisite 2001
Duminica, 29 mai, 19.00 - Casa de Cultura a Studentilor

Un proiect muzical ambitios si inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF, 2001: O odisee spatiala (1968), in regia lui Stanley Kubrick. Fostul chitarist al trupei Noir Desir, Serge Teyssot-Gay, si bateristul Cyril Bilbeaud formeaza duo-ul Zone Libre, recunoscut deja pentru experimentele rock si rap, coloane sonore (Gainsbourg) si acompaniament original pentru filme mute ca Nosferatu, Cabinetul doctorului Caligari, Tabu sau Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Insotit de muzica personala si puternica a celor doi artisti, versiunea remontata a Odiseei Spatiale capata noi semnificatii. Proiectul a fost creat pentru festivalul Printemps des cine concerts si este adus la Cluj ca parte a parteneriatului TIFF cu Brussels Film Festival. Biletul costa 15 lei.

Concert Kimmo Pohjonen
Luni, 30 mai, 20.00 - CCS

Un artist exceptional, faimos pentru concertele memorabile sustinute la un instrument al carui sunet l-a revolutionat - acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine in Romania, la TIFF, dupa concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Garana. Unic in stilul sau, Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar proiectat la TIFF cu o zi inainte de concert, Soundbreaker (r. Kimmo Koskela). Selectat in numeroase festivaluri, filmul trece prin cariera de 35 de ani a artistului si contine interviuri, fotografii, muzica si materiale de arhiva inedite. La TIFF, Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va sustine concertul alaturi de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) si Otso Vartiainen (design de lumini). Pretul unui bilet este 25 de lei in perioada de pre-sale, pana pe 1 mai, si 30 de lei dupa.

A Hawk and a Hacksaw
Acompaniament live pentru Umbrele stramosilor uitati
Marti, 31 mai, 20.00 – CCS
Miercuri, 1 iunie, 22.00 – Casa TIFF

O combinatie exuberanta de genuri, de la gipsy si klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afis la TIFF 2016. Cei doi artisti americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) si Heather Trost, vor acompania live, cu muzica originala, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele stramosilor uitati/ Shadows Of Forgotten Ancestors, unul dintre putinele filme din lume vorbite in limba hutulilor. Spectacolul este unul electrizant: in anumite momente, muzicienii canta la cate trei instrumente simultan. Muzica lautareasca si cea traditionala romaneasca au fost o sursa de inspiratie constanta pentru duo: unul dintre albume, The Way the Wind Blows (2006), a fost inregistrat partial in satul Zece Prajini, cu Fanfara Zece Prajini. Pe 1 iunie, muzica celor de la A Hawk and a Hacksaw va anima atmosfera si la Casa TIFF, de la ora 22.00. Biletele costa 15 lei.


 

FULLSCREEN
Kimmo Pohjonen, un remix al „Odiseei Spatiale” si muzica live pentru filmul cult al lui Sergei Paradjanov, la TIFF 2016
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO