In cautarea gustului delicios al fructelor romanesti, pomicultorii se intorc la puietii autohtoni


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2013 07:06
Data publicarii: Duminica 10 Martie 2013 11:02
Categorie: Ardeal

Dupa ani de zile in care au plantat soiuri luate din toata Europa, pomicultorii nostri au realizat ca tot merele si perele noastre sunt cele mai gustoase.

Pentru a obtine fructe gustoase, pomicultorii au revenit in statiunile de cercetare, singurele care mai pastreaza puieti rezistenti la daunatori.

Sotii Ban au doua livezi. In ultimii ani si-au cumparat meri si pruni romanesti de la statiunea pomicola din Bistrita. Oamenii nu au vrut sub nicio forma sa renunte la soiurile autohtone, desi copiii le-au propus sa le trimita puieti din strainatate.

„Am cumparat peri, fructele sunt zemoase si bune. Au un pret la piata foarte bun. Sunt foarte rezistenti la boala si sunt buni atat pentru compot, cat si pentru dulceata. Imi place autohton totul pentru ca sunt mai rezistenti”, recunoaste Saveta Ban, pomicultor.

Specialistii confirma ca soiurile noastre se adapteaza mult mai usor la conditiile climatice fata de cele din Spania, Germania ori Turcia. Puietii se vand cu 10 - 20 de lei, iar butasii de vita de vie cu 5 - 10 lei.
 

Crescatorii s-au reprofilat, afacerile cu iepuri gigant au inceput sa infloreasca in Romania
Papusile realizate de sculptorii clujeni prind viata pe scene din strainatate
VIDEO PROTVPLUS.RO