Zeci de mii de tepi, montati pe o cladire din Arad. Ce explicatii ofera proprietarii
Ferestrele unui palat secular din centrul Aradului sunt protejate cu mii de tepi, insa proprietarii spun ca nu de hoti se tem.
Dupa ce au fost investite sume importante in reabilitarea palatului, care apartine Ordinului Minoritilor, proprietarii au decis sa protejeze fatadele de pasari, in special de porumbei, care distrugeau zugraveala cu excremente.
Solutia gasita este destul de noua in Romania si presupune montarea unor tepusi din inox pe toate marginile, pe pervaze sau pe elementele decorative care compun arhitectura cladirii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Tepusii nu sunt mortali, doar impiedica pasarile sa aterizeze, astfel ca nu se mai pot aseaza pe cladire. De cand au fost instalati, nu am mai avut probleme cu porumbeii. Pare sa fie solutia cea mai eficienta pentru a pastra cladirea curata, dar si impejurimile”, a declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, un reprezentant al Ordinului Minoritilor Arad.
Locatarii din cladire spun ca s-au trezit cu tepii la ferestre, dupa ce muncitorii au renovat fatada. Unii iubesc porumbeii si sunt nemultumiti ca nu-i mai pot vedea si auzi la ferestre.
“Trebuia sa acceptam pentru ca stam in chirie. Mi se pare totusi periculos cand deschid fereastra pentru ca ma pot impunge in tepi, dar am devenit mai grijulie. Sper doar sa nu gasesc candva un porumbel mort in cuiele astea”, a spus o locatara pensionara.
Firma care a montat tepusii este din Italia, iar reprezentantii acesteia i-au convins pe proprietarii cladirii ca sistemul este folosit cu succes in mai multe tari europene pe cladirile istorice sau pe alte monumente.
Tepii sunt montati pe sipci lungi de cate un metru, care sunt prinse de marginile cladirii cu silicon. Prezenta sistemului ii protejeaza si pe trecatori de eventuale surprize neplacute, iar pe trotuar sau in curtea imobilului nu mai exista gainat.