Solutie inedita gasita de edilii din Oradea pentru a alunga porumbeii de pe cladirea Primariei

05-06-2013 11:58


porumbei

 Porumbeii, un punct de atractie in orice oras cu pretentii, dau mari batai de cap intrucat mizeria pe care o produc ataca monumentele si cladirile istorice. Primaria din Oradea a gasit o solutie inedita pentru a-si proteja cladirea de porumbei.

 Reprezentantii primariei au momit in podul cladirii o pasare de prada care, in cateva luni, a reusit sa sperie porumbeii si sa alunge o buna parte dintre ei.

Cladirea Primariei din Oradea, una dintre cele mai impunatoare din oras, este un monument istoric care se afla pe lista cladirilor protejate din Romania. Tocmai de aceea, ingrijirea ei a fost mereu o prioritate a autoritatilor locale. Una dintre cele mai mari provocari a venit insa din partea porumbeilor. Mii de inaripate si-au facut cuib, pana nu demult in podul primariei.

Ioan Buibas, responsabil cu intretinerea cladirii: "Nu, nu se putea intra. Deci veneam dimineata si, pe timp de iarna, aeriseam instalatia de caldura, trebuia sa stai cu mina la frunte ca iti intrau in ochi, erau foarte multi".

Administratorii imobilului au gasit o idee salvatoare pentru a proteja fatada cladirii: un soim care si-a facut cuib chiar in curtea primariei.

Mircea Oaie, director executiv Directia de Cheltuieli-Functionare, Primaria Oradea: "Am mai avut o solutie inedita cu care, intr-adevar, se pare ca vom intra in istorie, e acel uliu, si care, intr-adevar, inclusiv in zilele noastre, mai survoleaza zona si ne mai ajuta in ideea in care ne mai scapa, intr-un mod natural, sa zic asa, de porumbei."

Deocamdata cuiburile din podul primariei au disparut, iar porumbeii au fost decimati. Reprezentantii primariei spun ca, in sezonul rece, cand pasarile de prada ataca mai des porumbeii, acestia ar putea disparea cu desavarsire din zona.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO