Zeci de cladiri din Arad ii pun in pericol pe trecatori. Afla planurile Primariei pentru acestea

01-10-2013 17:01


cladire veche Arad

 Primaria Arad a decis sa ii notifice pe proprietarii de imobile istorice care sunt in stare avansata de degradare, dupa ce au fost identificate 50 de cladiri care reprezinta un real pericol pentru trecatori.

 Masura vine pentru ca municipalitatea are in plan reabilitarea fatadelor si acoperisurilor cladirilor degradate, insa doar dupa ce se asigura ca proprietarii lor nu au bani pentru a suporta aceste investitii.

Primarul Gheorghe Falca a declarat, astazi, ca cel tarziu in 2014 trebuie sa intre in reparatii cele 50 de imobilele cu risc pentru trecatori, iar daca proprietarii nu vor avea bani de investitii, acestea vor intra in sarcina municipalitatii, urmand ca sumele investite sa fie recuperate in cel mult cinci ani, pe principiul colectarii taxelor si impozitelor locale.

Gheorghe Falca, primar: „Prioritatea noastra o reprezinta cladirile unde se inregistreaza degradari mai mari. Dupa estimarile noastre, Primaria va putea sa inceapa primele lucrari de reabilitare a fatadelor anul viitor, in luna iunie”.

Municipalitatea ar putea aloca cel mult trei milioane de euro, intr-o prima faza a programului de reabilitare a fatadelor. De restul sumelor necesare s-ar putea ingriji firmele care castiga lucrarile, pentru ca o conditie de participare la licitatii ar fi aceea de a avea finantare, eventual contracte de credite cu banci.

Poprietarii notificati pentru inceperea lucrarilor vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a raspunde daca au surse de finantare, in caz contrar urmand ca Primaria sa preia sarcina de a repara fatadele.

Conform unui document din 2012 al municipalitatii, in zona centrala a orasului situatia nu este deloc roz: din 2.430 de cladiri inventariate, 263 sunt in stare avansata de degradare, 337 sunt cu grad de degradare mediu, iar 687 sunt cu grad de degradare usor. Doar 105 imobile au fost reabilitate in ultimii ani, iar o mie sunt considerate ”intr-o stare buna”.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO