Platesti rate la credit inainte sa-ti fie aprobat. O posibila teapa financiara in derulare in Arad
Cativa aradeni au reclamat autoritatilor ca au platit unei firme rate in avans ca sa obtina imprumuturi, insa nu si-au mai recuperat nici banii investiti timp de cateva luni.
Firma se declara ca fiind una de „intrajutorare”, insa in practica ofera imprumuturi, pentru ca beneficiarii trebuie sa restituie sumele in rate lunare. In plus, au sanse sa primeasca banii cei care au platite mai multe rate in avans, dar si asa numai prin extragere la sorti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asa se face ca multi s-au retras, dupa cum recunoaste si patroana firmei, Baita Emese. Insa unii au mers cu jalba-n protap la autoritati. Numai la Protectia Consumatorului au fost depuse cinci reclamatii fata de aceasta firma.
„Am sanctionat contraventional societatea comerciala pentru lipsa informatiilor din contracte. Firma a contestat sanctiunea in instanta si a pierdut procesul in prima instanta, litigiul fiind in faza judecarii recursului”, a spus juristul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Andreea Rosoga.
Printre reclamanti se numara o femeie care are nevoie de proteza la picior. Elena Ilica a semnat in august 2011 un contract cu firma sperand sa obtina 4.000 de euro. Dupa ce a platit o taxa de inscriere de 678 de lei si a achitat in avans cateva rate insumand alti aproximativ 2.000 de lei, nu a mai primit inapoi nici ce a investit.
„Cand am solicitat banii, m-au amanat cateva luni, pana in cele din urma mi-au cerut giranti cu tot cu contractele lor de casa, desi in contract nu se specifica asa ceva. Eu am cerut atunci sa mi se restituie doar ratele achitate, insa au spus ca pot astepta ani de zile pana cand voi recupera suma”, a spus Elena Ilica.
Patroana firmei (care funtioneaza intr-un apartament din centrul Aradului) recunoaste ca nu le poate restitui banii tuturor celor care se retrag. „Contractele sunt semnate si pe zece ani, deci teoretic pot astepta pana la expirarea termenului. Fondul este constituit din ratele clientilor, nu avem cum sa dam inapoi imediat sumele celor retrasi. Taxa de inscriere si comisioanele nu se restituie”, a spus patroana.
Ea afirma ca beneficiarii sumelor (pe care refuza sa le numeasca credite sau imprumuturi) sunt stabiliti prin extragere la sorti, adica unul pe luna. Astfel, din cateva sute de contracte semnate, doar circa 15 persoane au primit pana acum banii la care sperau.
In timpul discutiei dintre reporterul stirileprotv.ro/vest si patroana firmei, surpriza a fost ca aceasta sa exclame: „Normal ca multi se retrag, ca nu citesc inainte ce semneaza. Noi nu dam acest ajutor pentru cei care nu au bani de facturi sau de paine, ci pentru cei care vor sa cumpere un obiect, de exemplu”.
Patroana mai recunoaste ca nu poate sa le spuna clientilor cand le da banii solicitati in contract, lucru care se poate intampla chiar si in zece ani de rate platite in avans. Cu alte cuvinte, clientii crediteaza firma, si nu invers.
In astfel de cazuri, autoritatile spun ca nu pot face prea multe, pentru ca cel care semneaza isi asuma regulile jocului.