Muresul, la cel mai mic debit din ultimul secol. Biologii spun ca pestii au devenit stresati

11-01-2012 13:11


cote mures

Raul Mures are de cateva luni un debit de trei ori mai mic decat este normal. Specialistii spun ca exista o consecinta directa asupra faunei acvatice: pestii sunt expusi pradatorilor si ai devenit stresati.
 

Hidrologii aradeni au masurat in ultimele zile un debit de aproximativ 40 de metri cubi pe secunda pe raul Mures. Este cel mai mic din ultimii 120 de ani, de cand se fac masuratori. In mod normal, in aceasta perioada raul ar trebui sa aiba un debit de trei ori mai mare.

Niveul scazul al apei se mentine inca din octombrie si ar trebui sa ploua saptamani la rand sa isi revina.

Secarea Muresului are consecinte asupra faunei acvatice, sustin biologii Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului.

„Prin reducerea debitului de apa, se reduce habitatul natural al pestilor, care devin astfel mult mai stresati”, spune biologul Gabriel Herlo.

Ghinionul pestilor, norocul pasarilor. Asta pentru ca inaripatele isi gasesc mult mai usor prada, adica pestii.

„Acesta este si motivul pentru care pestii sunt foarte stresati, pentru ca sunt mult mai expusi pradatorilor”, explica biologul aradean.

Specialistii spun ca singura veste buna pentru fauna este ca Muresul a scazut lent si astfel pestii au avut timp sa se retraga si sa nu ramana izolati in micile lacuri formate.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO