Semnal de alarma in sanatate.Medicament antiviral pe cale sa expire, distribuit medicilor de familie

27-01-2012 13:04


Vaccin

Mai multi medici de familie trag un semnal de alarma dupa ce autoritatile sanitare au retras vaccinul antigripal romanesc, pentru ca nu ar corespunde calitativ, si au distribuit un medicament antiviral cu termen de valabilitate aproape epuizat.

 

Unii cred ca totul a fost „o afacere”, retragerea vaccinului lasand loc stocului de Relenza (Zanamivir), sub forma de spray, care expira la 31 martie.

Odata cu acest medicament, medicii de familie au primit si instructiunea ca toate dozele ce nu vor fi folosite pana la 31 martie sa fie „predate catre firmele de neutralizare a deseurilor periculoase, in vederea neutralizarii".

Ni se atrage atentia si ca acest medicament va fi administrat doar dupa consultarea medicilor specialisti infectionisti. Ne intrebam atunci de ce nu s-au distribuit spitalelor de specialitate, pentru ca e clar ca medicii de familie nu il vor utiliza si medicamentul va expira in dulapuri. Practic, acest produs este ca si celebrul Tamiflu, devenit cunoscut odata cu gripa aviara. Se administreaza doar pacientilor cu gripa sau infectii respiratorii care au forme severe”, afirma unul dintre medici de familie din Arad.

Un reprezentant al Asociatiei Medicilor de Familie, care prefera sa isi pastreze anonimatul, spune ca medicamentul primit “este apa de ploaie”: “Bani aruncati pe Apa Sambetei in perioada de criza. Medicamentul nu te fereste de gripa, cum facea vaccinul, doar incearca sa impiedice inmultirea virusului la nivelul cailor respiratorii. O singura cutie, care are pana la 30 de pufuri, costa 75 de lei, iar in Arad s-au distribuit 3.500, ceea ce inseamna peste 260.000 de lei cheltuiti inutil. La nivel national, afacerea e de 12 milioane de lei. Ne punem intrebarea daca a meritat sa se cheltuie aceasta suma pe un produs care cel mai probabil nu va fi administrat in termenul limita de doua luni. Nu ne putem gandi decat ca vaccinul antigripal a fost retras pentru a face loc acestui medicament pe cale sa expire. Ori e afacerea vreunui functionar, ori e o alta gafa monumentala a Ministerului”.

Medicii de familie aradeni spun ca, in ultimii ani, cazurille de gripa au fost foarte rare si nu au fost grave, astfel incat sa justifice administrarea acestui medicament, iar in acest sezon rece nu a fost inregistrat pana acum nicun caz de gripa, informatia fiind confirmata si de Directia de Sanatate Publica Arad.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO