Construirea fabricilor de biodiesel, blocata de criza.Proiectele ar fi creat sute de locuri de munca
Autoritatile din Arad si producatorii agricoli si-au pus mare baza in trei proiecte importante, in valoare de 70 de milioane de euro, anuntate in ultimii ani, privind construirea unor fabrici de biodiesel. Acestea nu s-au mai materializat, insa.
Potrivit conducerii Directiei Agricole Arad, carburantii ecologici urmau sa fie produsi in Nadlac, Chisineu-Cris si Bata, in trei fabrici care insumau investitii de peste 70 de milioane de euro.
„Tocmai am transmis Ministerului Agriculturii o nota in care aratam ca in judet nu avem nicio fabrica de biodiesel. Proiectele anuntate au fost suspendate, insa nu cunoastem motivele”, a declarat pentru stirileprotv.ro/vest sefa Directiei Agricole, Monica Nadiu.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In toate cele trei cazuri, investitorii cumparasera terenurile pentru a ridica fabricile si obtinusera inclusiv autorizatiile. „Investitorul a cumparat un teren de 12 hectare in zona industriala a orasului dar criza financiara le-a blocat proiectul, estimat la 20 de miliaone de euro. Fabrica ar fi fost una total nepoluanta si ar fi creat doar in prima faza 150 de locuri de munca, iar la final erau 500 de angajati”, a spus primarul din Nadlac, Vasile Ciceac.
Si edilul sef din Chisineu-Cris, Gheorghe Burdan, este nemultumit ca fabrica de 30 de milioane de euro nu a mai fost ridicata. „Au terenul cumparat, au autorizatiile de la noi, doar sa se apuce de treaba. Am inteles ca nu mai au bani pe moment”, a spus edilul.
O companie din Austria cumparase in ultimii trei ani peste 5.000 de hectare de terenuri arabile in jurul comunelor Bata si Birchis, pentru a cultiva plante energetice, precum rapita si porumb, din care urma sa produca combustibili bio intr-o fabrica la Bata. Aici ar fi fost create 350 de locuri de munca, insa reprezentantii Primariei spun ca dupa ce si-au dat acordul pentru proiect, nu au mai fost cautati de investitori.
Ridicarea fabricilor ar fi fost mana cereasca si pentru cultivatorii de rapita din judet, care sunt tot mai numerosi in ultimii ani dar nu au piata de desfacere decat in afara tarii din cauza lipsei producatorilor de carburanti bio. Anul trecut, rapita se cultivase pe 9500 de hectare, mai mult decat dublu fata de 2010. Cele 35.000 de tone obtinute au mers la export, in special in Ungaria, Germania si Italia, si le-au adus cultivatorilor aradeni venituri de 17 milioane de euro.