Hranim oamenii sau masinile? Rapita castiga tot mai mult teren in vest
Cultivatorii de terenuri isi indreapta atentia spre culturi tot mai profitabile, cum sunt plantele energetice. Una dintre ele este rapita, care a adus castiguri neasteptat de mari in acest an.
Rapita a fost recoltata in 2011 de pe 9.500 de hectare de terenuri din Arad, suprafata fiind mai mult decat dubla fata de anul trecut, cand erau 4.000 de hectare.
In judetul Timis, planta energetica a fost recoltata anul acesta de pe 30.000 de hectare, productia fiind mai mare cu aproape 20% fata de cea din 2010. Rapita este exportata catre fabrici europene de biocarburanti, care “hranesc” automobilele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Profituri mari
Culturile de plante energetice fac concurenta tot mai mare cerealelor folosite in industria alimentara prin suprafetele in crestere pe care sunt cultivate. Marii cultivatori aradeni recunosc acest lucru si spun ca nu este cale de intoarcere, avand in vedere cererea tot mai mare de biodiesel.
Afacerile cu rapita au inflorit pentru ca de la un an la altul pretul platit pe tona a crescut. In 2010, cultivatorii nostri incasau 350 de euro pe tona, iar in acest an 500 de euro sau chiar mai bine.
In Timis, productia de rapita de anul acesta a fost de 2,5 – 3 tone pe hectar.
In judetul Arad, productia medie a fost de 3,5 tone, ceea ce inseamna, pentru un cultivator, un venit de 1.750 de euro pentru fiecare hectar cultivat. In conditiile in care investitia efectiva nu a depasit 600 de euro la hectar. Cu alte cuvinte, cultivatorul ramane cu 1.150 de euro in mana.
Milioane de euro din rapita
Cu asa profit, nici autoritatile nu se mai mira de interesul crescut pentru rapita.
“Se observa clar o crestere a interesului pentru aceasta cultura datorita pretului foarte bun platit pe tona. Avem cultivatori care au obtinut si 5,2 tone la hectar, deci un venit de peste 2.500 de euro, cu o investitie de patru ori mai mica”, afirma sefa Directiei Agricole Arad, Monica Nadiu.
La venitul obtinut s-a adaugat si subventia oferita de Uniunea Europeana si de statul roman la fiecare hectar, in total 150 de euro.
Cele aproximativ 35.000 de tone de rapita obtinute in judetul Arad merg la export, in special in Ungaria, Germania si Italia, si le-au adus cultivatorilor aradeni venituri de 17 milioane de euro.
Pret bun la iarna
Marii investitori din agricultura aradeana s-au orientat si ei spre plantele energetice.
Dimitrie Musca, care gestioneaza peste 5.000 de hectare de terenuri, a avut in acest an prima recolta de rapita de peste 1.800 de tone. A cultivat planta pe 540 de hectare, adica pe 10% din terenurile disponibile.
Spre deosebire de alti cultivatori, Musca detine si spatii de depozitare, astfel ca nu este nevoit sa vanda imediat, ci doar in momentul in care obtine pretul dorit, adica 600 de euro pe tona.
”Voi vinde la iarna, cand voi obtine 600 de euro. Investitia a fost de aproximativ 2.500 de lei la hectar, deci e o planta care aduce profituri mari”, spune omul de afaceri.
Rapita scumpeste alimentele
Dimitrie Musca spune ca plantele energetice vor ocupa suprafete tot mai mari si in Romania, in detrimentul cerealelor, ceea ce va conduce automat la cresterea preturilor alimentelor de la an la an.
”Se subtiaza rezervele de titei, iar nevoia de biodiesel creste de la un an la altul. Nu ne putem intoarce din drum, aceasta va fi calea. E cert ca pretul cerealelor va creste in fiecare an din cauza cultivarii plantelor energetice. Deocamdata, in Romania cea mai cultivata planta energetica este rapita, pentru ca are piata de desfacere mai buna, insa si porumbul va fi folosit tot mai mult pentru producerea bioetanolului. Ganditi-va ca in SUA, 48 la suta din productia de porumb este folosita pentru producerea de bioetanol, ceea ce influenteaza pretul tuturor cerealelor”, afirma omul de afaceri aradean.
Seceta va scadea profitul
Din cauza secetei din aceasta toamna, specialistii estimeza ca anul viitor productia de rapita va fi mai modesta. ”In perioada in care au avut loc lucrarile de insamantare, august-septembrie, a fost seceta foarte mare. Dezvoltarea plantei a fost afectata si de aceea 2012 nu va fi un an la fel de bun pentru rapita”, afirma sefa Directiei Agricole Arad.
Dimitrie Musca nu a cultivat deloc planta in aceasta toamna, din cauza secetei. ”Am preferat sa nu investesc in rapita la risc pentru ca pamantul era prea uscat ca sa iasa o productie buna. Am avut in sol de trei ori mai putina apa decat era normal in aceasta toamna. Daca umiditatea din sol ne va permite, anul viitor vom cultiva pe suprafete mai mari”, a spus omul de afaceri.
Chiar si fara cele 540 de hectare de rapita cate a avut Musca, in aceasta toamna, in judetul Arad s-a mentinut suprafata de 9.500 de hectare cultivate cu rapita. “Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, in judetul Timis, anul acesta a fost cultivata o suprafata de 8.900 de hectare de rapita”, a declarat Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis.