Se intoarce Romania la urne? Curtea Constitutionala studiaza probele!
Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, de la care asteptam un raspuns la aceasta intrebare, studiaza de cateva ore documentele legate de alegerile prezidentiale.
Magistratii se uita mai intai pe actele trimise de Biroul Electoral Central, apoi pe cele de la PSD, care ar dovedi o presupusa frauda. Nimeni nu stie cand va veni si decizia. Cert este ca judecatorii se confrunta cu o situatie fara precedent si nici legea nu ii ajuta prea mult.
"Curtea nu are aparat propriu ca sa studieze clar probatoriul. O solutie este sa respinga contestatia, alta e sa considere probele prea slabe si iar sa o repinga", a declarat prof. univ. dr. Ioan Stanomir, specialist in Drept Constitutional.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Oficialii PSD au trimis joi la Curtea Constitutionala un rezumat al intregului probatoriu depus inca de miercuri in favoarea sustinerii ca alegerile din 6 decembrie ar fi fost fraudate.
"In acest proces al validarii alegerilor nu vor fi audiati martori, asa cum nu se vor face pledoarii. Cei noua judecatori vor trebui sa analizeze probatoriul, ca sa isi dea seama daca este de necontestat, daca dovedeste sau nu frauda electorala la nivel general si daca aceasta presupusa frauda a influentat rezultatul stabilind in mod eronat clasamentul candidatilor. O alta conditie obligatorie pentru ca alegerile sa fie anulate este ca cei ce contesta valabilitatea scrutinului sa nu fi fost implicati in fraudarea alegerilor", a spus Dan Sova, senator PSD.
La Curtea Constitutionala s-au format joi dupa-amiaza mai multe grupuri de lucru, alcatuite din judecatori si magistrati asistenti care studiaza toate documentele trimise de BEC alaturi de cererea de validare a alegerilor.
Apoi, anunta oficialii Curtii printr-un comunicat, vor fi analizate constestatiile celor de la PSD in care se cere anularea scurtinului si repetarea lui. Pentru ca, in final, sa dea verdictul si astfel sa aflam numele viitorului presedinte.
Deocamdata, nimeni nu se hazardeaza sa spuna cand vom afla deznodamantul. Asta si pentru ca judecatorii nu sunt tintuiti in vreun termen-limita. Singurul termen de care ar putea sa tina cont este cel al ultimei zi de mandat al presedintelui in exercitiu, adica 21 decembrie. Nu este exlus ca magistratii sa decida sa nu lungeasca suspansul si in urmatoarele 24-48 de ore sa faca publica decizia lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, PSD, curtea constitutionala, bec,
Dată publicare:
10-12-2009 00:00