PSD a dus la Curtea Constitutionala "o sinteza" a "camioanelor de probe"


Ultimul update: Vineri 03 August 2012 12:28
Data publicarii: Miercuri 09 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Alegeri 2009

Dupa o sedinta lunga la sediul partidului, liderii PSD au depus la Curtea Constitutionala documentele in sprijinul cererii de anulare si repetare a scrutinului. Interesant, din "camioanele de probe" pe care se bazau au ramas doar cateva cutii de hartii.

 

PSD a depus marti la Curtea Constitutionala cererea de repetare a alegerilor prezidentiale. Secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, anunta ca social-democratii detin "camioane de probe, care vin in valuri" privind fraudarea alegerilor din 6 decembrie. PSD a luat insa decizia de a prezenta Curtii Constitutionale "o sinteza" a "camioanelor de probe".

Dragnea, a spus ca aceste "camioane de probe" vor fi depuse la Curtea Constitutionala intr-o forma care sa permita depozitarea lor.

Pana la urma, tema camioanelor cu probe a devenit subiect de... bancuri. Intrebat, la sosirea la sediul central al PSD, unde sunt camioanele cu dovezi, despre care liderii PSD vorbeau marti, liderul deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc, a raspuns razand: "Uitati-le, acum sunt in strada, acolo". Unii ziaristi au iesit in fata sediului central al PSD, constatand ca in fata acestuia si pe strada nu se afla niciun camion.

Mircea Geoana a declarat, la randul sau: "Deocamdata avem de castigat alegerile pe care le-am castigat". Si sotia sa, Mihaela Geoana a spus: "Eu nu fac declaratii publice. Sper doar sa se faca dreptate. Atat".

Si primarul Constantei, Radu Mazare, s-a declarat dezamagit de victoria lui Traian Basescu si nu a exlus o plecare fie in Brazilia, fie din... PSD.

Curtea Constitutionala trebuie sa decida in maximum 3 zile daca turul al doilea al prezidentialelor s-a desfasurat corect sau alegerile trebuie repetate. Conform judecatorilor Curtii, PSD trebuie sa aduca probe indubitabile ca votul de duminica s-a desfasurat sub semnul fraudei.

"Dovezile vor fi luate in calcul, in functie de calitatea lor si de forta probanta. Aici nu merge cu inchipuiri. Raportezi la rezultatul final si vezi daca l-a influentat. Frauda se pedepseste individual, conform legii, fie ca e contraventie, fie ca e infractiune. Doar daca a fost de asemenea natura si proportii ca a influentat rezultatul, deci l-a facut castigator pe A in locul lui B, atunci da, poate duce la anulare si reluarea votului. Fiecare frauda in parte trebuie dovedita prin probe indubitabile", a explicat Ion Predescu, judecator la CC.

Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei si sef al Biroului de Informare si Relatii Publice, a declarat ca "pana in prezent, structurile specializate ale MAI nu au inregistrat solicitari cu privire la efectuarea de verificari a bazelor de date. Deci nu au fost comunicate niciun fel de informatii cu privire la CNP-urile de pe listele suplimentare. Nicio organizatie politica sau neguvernamentala nu a solicitat si nici nu a primit acceptul de a accesa date cu caracter personal din aceste liste".

Aceasta reactie vine dupa ce marti liderii social-democrati au acuzat ca aproximativ 136.000 de voturi ar fi fost fraudate. Metodele fraudare au fost nenumarate, potrivit vicepresedintelui PSD, Dan Nica. Dintre acestea mentionam doar votul multiplu sau persoanele decedate care figureaza pe listele cu votanti.

Pe de alta parte, BEC a respins ca neintemeiata solicitarea PSD de renumarare a voturilor si de refacere a centralizarii si a rezultatului alegerilor in sectiile de votare in care ar fi existat erori sau neconcordante, precizand ca PSD nu a indicat aceste sectii ca atare. BEC a incheiat centralizarea datelor, iar Traian Basescu a fost declarat viitorul presedinte.

Basescu a reactionat si el miercuri, in calitate de sef al statului, si a calificat drept "democratic", demersul PSD.

"Perioada competitiei s-a incheiat si acum a venit timpul sa revenim la prioritati, daca le-am uitat cumva. Avem obligatia sa privim ,ca si mine, evenimentele din aceste zile, pana la validarea alegerilor, cu calm. Eu cred ca cea mai buna atitudine este cea pe care eu o am, adica una calma. PSD nu face nimic ilegal. Atat mi-as permite: sa atentionez asupra mijloacelor, daca pot fi cele care sa genereze acea liniste pe care ne-o promitea candidatul PSD", a declarat Traian Basescu.

Cum se pot repeta alegerile din 6 decembrie!
Cum se pot repeta alegerile din 6 decembrie!
VIDEO PROTVPLUS.RO
Nicolas Sarkozy
Sarkozy ii transmite "felicitari calduroase" lui Basescu pentru noul mandat
Rezultat BEC privind voturile nule: Traian Basescu-1260, Mircea Geoana-987
Alegerile din 6 decembrie nu se repeta! CC a respins cererea PSD
Traian Basescu, validat de CC in functia de presedinte al Romaniei
Voturi la mana a doua! 1.169 pentru Basescu, 968 pentru Geoana!
"Sunt si eu om. Poate ca m-am bucurat cam mult, dar am facut-o sincer"
alegeri
Birourile electorale judetene au redevenit furnicarele din ziua alegerilor
Cele mai multe voturi revalidate sunt in favoarea lui Traian Basescu!
Noile cereri ale PSD: expertize grafologice si compararea CNP-urilor
Curtea Constitutionala a decis reexaminarea si renumararea voturilor nule!
Dan Nica despre dimensiunile fraudarii: Si Osama bin Laden iesea presedinte
AFP: Acuzatiile de fraude nu sunt noi, politicienii evita schimbarea legii