AFP: Acuzatiile de fraude nu sunt noi, politicienii evita schimbarea legii

10-12-2009 00:00

alegeri

Contestarea in justitie a unui scrutin prezidential este o premiera in Romania, dar marile partide, acuzate de fraude, de multi ani, evita modificarea legislatiei electorale pentru a elimina suspiciunile, comenteaza AFP.

"Fraudele se inregistreaza in special la nivel local. Primarii si activistii incearca sa influenteze votul, de multe ori fara cunostinta conducerii centrale a partidelor. Vor sa se faca remarcati prin rezultate bune", a explicat Daniel Barbu, profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, citat de AFP.

Printre tacticile utilizate se numara distribuirea de alimente sau bunuri, insotite de recomandari insistente pentru votarea unui candidat, sau "turismul electoral", mentioneaza AFP.

"Mircea Geoana, rivalul nefericit al presedintelui Traian Basescu in alegerile prezidentiale, si Partidul Social-Democrat contesta scrutinul de duminica la Curtea Constitutionala acuzand Partidul Democrat Liberal de fraude masive, insa analistii reamintesc ca si PSD face obiectul unor anchete", subliniaza France-Presse.

Citeste mai multe pe www.mediafax.ro

Cum s-a votat in judetul Vrancea? Voturile au ajuns la gunoi! La propriu!

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO