Curtea Constitutionala a decis reexaminarea si renumararea voturilor nule!

11-12-2009 00:00

UPDATE - De doua zile, toti ochii sunt atintiti asupra Curtii Constitutionale, iar vineri a venit si un semn de la magistrati. Acestia au decis ca toate voturile nule de duminica sa fie luate la mana, inca o data.

Daca la Curte s-a aprobat acest lucru, inseamna ca cei care au reclamat au adus niste argumente solide, care sa reclame refacerea numaratorii. Nu cred ca la Curte se aproba renumararea, daca nu aveau argumente.
Traian Basescu, presedintele Romaniei
 

Cum era de asteptat, hotararea a fost interpretata diferit in cele doua tabere de pe scena politica. Social-democratii, care cerusera repetarea scrutinului, au prins aripi. Iar democrat-liberalii le-au replicat scurt: "Rezultatul a fost corect".

Curtea Constitutionala a decis vineri "reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora de catre Biroul Electoral Central, pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata".

Asta inseamna ca reprezentantii Biroului Electoral Central trebuie sa verifice, pana luni, la ora 15.00, daca 138.464 de voturi sunt nule sau nu.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central s-a ferit de comentarii.

Decizia a creat discutii, pentru ca BEC nu stia cum trebuie sa procedeze: sa aduca buletinele de vot la Bucuresti sau sa faca operatiunea in fiecare judet in parte. in tot acest timp, buletinele au fost pastrate la tribunalele judetene, respectiv la cel al municipiului Bucuresti.

Curtea Constitutionala se afla in faza premergatoare in care verifica documentele primite de la BEC, iar apoi va analiza si cele doua contestatii ale PSD, cu privire la anularea scrutinului si repetarea lui.

In urma turului doi al alegerilor prezidentiale, castigator a iesit Traian Basescu, cu 50,33% din sufragii, iar Mircea Geoana a obtinut cu 0,7% mai putin decat contracandidatul sau.

O situatie asemanatoare s-a petrecut si la alegerile din 2004, cand numarul voturilor nule a fost de peste 100.000.


VIDEO PROTVPLUS.RO