PSD cere anularea alegerilor si repetarea lor! "Avem camioane de probe!"
Liderii formatiunii au depus marti o solicitare in acest sens la Curtea Constitutionala si asteapta raspuns. Social-democratii vorbesc despre mai mult de 130.000 de voturi fraudate.
Primele contestatii depuse mentioneaza nereguli in judetele Vaslui si Caras-Severin si vizeaza anularea unor voturi valide si prezenta la urnele din Romania a unor persoane care locuiesc de fapt in strainatate.
Geoana: "Eu am castigat alegerile! Am sarit in sus pentru ca eram fericit!"
Democrat-liberalii le-au dat indata replica liderilor PSD.
"O tentativa penibila, de presiune politica, asupra institutiilor", raspund PDL-istii.
Premierul Emil Boc a facut apel la calm si la incetarea retoricii electorale.
Potrivit documentelor stranse de social-democrati, dovezile privind frauda electorala merg de la turism electoral pana la folosirea datelor personale ale unor cetateni morti.
PSD acuza si stergerea inregistrarilor facute de camerele de supraveghere duminica in sectiile speciale.
8 decembrie a fost ultima zi in care social-democratii puteau depune contestatii la Curtea Constitutionala. De miercuri, probele despre care vorbea secretarul general al PSD vor fi predate pentru analiza.
Ce rol joaca CC?
Curtea Constitutionala are de-acum o dubla misiune: sa analizeze contestatia Aliantei Politice PSD - PC, referitoare la acuzatia de frauda electorala. Practic cei noua judecatori vor trebui sa analize cat mai atent si riguros posibil toate probele aduse de contestatari si apoi, dupa deliberare, in camera de consiliu, sa decida daca o admit sau nu. Apoi, si in functie de soarta contestatiei, instanta consitutionala va decide soarta scrutinului.
Daca se constata ca au existat fraude, exista mai multe finaluri posibile:
1) se poate decide renumararea sau reverificarea anumitor voturi sau chiar repetarea scrutinului - fie la nivel de sectie de votare, fie la nivel de circumscriptie, fie chiar la nivel national, ceea ce inseamna ca, intr-o asemenea situatie, la doua saptamani de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, ne-am intoarce la urne.
2) este posibil ca judecatorii sa accepte ca au existat fraude, dar numarul voturilor fraudate sa fie mai mic decat diferenta constatata de BEC si care a stabilit invingatorul pentru cursa prezidentiala.
Decizia Curtii se poate lua cu majoritate simpla, adica daca 5 din cei 9 judecatori sunt in favoarea unui punct de vedere.
Deocamdata nu este foarte clar cand vor judeca magistratii Curtii atat contestatia, cat si cererea de validare a alegerilor, facuta de BEC. Cel mai probabil miercuri seara sau joi dimineata.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, PSD, curtea constitutionala, contestatii, PDL,
Dată publicare:
08-12-2009 00:00