Afla cum se va desfasura referendumul din 22 noiembrie
In aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, va avea loc si referendumul care supune la vot, prin “DA” sau “NU”, doua probleme: trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300.
Vorbim, deci, despre un referendum national, organizat pe o tema de interes national. Referendumul este valabil numai daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Dat fiind faptul ca are loc in aceesi zi cu alegerile prezidentiale, Guvernul a stabilit ca el sa se desfasoare dupa aceleasi reguli prevazute de Legea 370/2004, pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile aduse.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prin urmare, referendumul este organizat in aceleasi sectii de vot, in acelasi interval orar si pe baza acelorasi documente, ca si alegerile prezidentiale.
Pentru Referendum au fost alocate 128,24 de milioane de lei, dintre care 90,04 milioane pentru Ministerul de Interne, 3,630 pentru Institutul National de Statistica, 190 pentru Ministerul Afacerilor Externe.
In Romania postdecembrista, au mai fost organizate pana acum, 4 referendumuri nationale:
8 decembrie 1991 – pentru adoptarea noii Constitutii a Romaniei
19 noiembrie 2003 – pentru revizuirea Constitutiei
19 mai 2007 – pentru demiterea presedintelui
25 noiembrie 2007 – pentru introducerea votului uninominal
Ce este referendumul?
Potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, in Romania, suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin institutiile sale reprezentative si prin referendum.
Referendumul national este consultarea directa a cetatenilor cu privire la: revizuirea Constitutiei, demiterea Presedintelui Romaniei si probleme de interes national.
Pot fi organizate si refendumuri locale, asupra unor probleme de interes deosebit pentru unitatile administrative-teritoriale.
In cadrul referendumului, populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate. Aceasta este si explicatia, pentru care la referendumul din 22 noiembrie a fost necesara existenta a 2 buletine de vot separate, pentru fiecare intrebare in parte.
Potrivit legii, presedintele Romaniei a consultat Parlamentul, dupa care, prin decret prezidential a stabilit ca referendumul sa se desfasoare in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.
Anularea votului
Legea referendumului prevede ca in cazul in care se constata o frauda electorala la o sectie de votare sau intr-o circumscriptie electorala, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului in cadrul acelei sectii de votare sau, dupa caz, in cadrul circumscriptiei electorale respective.
Rezultatele
Rezultatele centralizate la nivel national de catre Biroul Electoral Central, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot si numarul voturilor nule, sunt trimise, cu paza militara, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii.
Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia.
Tot Curtea Constitutionala este cea care publica rezultatul in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.
In documentul atasat gasiti sectiile de votare pentru romanii aflati in stainatate.
Tot ce trebuie sa stii despre defasurarea alegerilor prezidentiale
Esti roman plecat in strainatate? Vezi aici unde si cum poti vota!