Esti roman plecat in strainatate? Vezi aici unde si cum poti vota!
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aproximativ 305.000 de romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt asteptati la vot.
La scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei poate vota orice cetatean roman aflat in strainatate (care are domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional in strainatate), care a implinit, pana in ziua alegerilor, inclusiv, varsta de 18 ani.
Asadar, pot vota si turistii. Acestia din urma pot merge la orice sectie de votare organizata in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei. Alegatorii care pe 6 decembrie se afla in strainatate voteaza dupa ce declara in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Intervalul orar al exercitarii dreptului la vot
Votarea pentru alegerile prezidentiale si referendum incepe si in strainatate, la ora 7:00, ora locala si desfasoara pana la ora 21:00, ora locala, cand sectia de votare se inchide. Astfel, procesul electoral se va desfasura, in total, pe durata a 35 de ore.
Romanii din Noua Zeelanda sunt primii care isi vor exercita dreptul la vot. Decalajul de fus orar dintre Noua Zeelanda si Romania este de 11 ore, astfel ca sambata, cand la Bucuresti este ora 20:00, la Auckland, este deja duminica, ora 7:00, cand, potrivit legii, incepe procesul de votare.
Sectia din Auckland se incheie duminica la ora 10:00, ora Romaniei.
Urmatoarele sectii de vot care se deschid sunt cele din Australia (Canberra, Sydney si Melbourne), la ora 22:00, ora Romaniei.
Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din strainatate se va incheia luni, 7 decembrie, pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, sectiile de vot din Los Angeles, Seattle, Portland, San Francisco, Sacramento, Orange County si Las Vegas fiind ultimele care se inchid la ora 7:00, ora Romaniei.
Pe usa sectiei de votare sunt afisate orele intre care se desfasoara procesul de votare. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor sa se prezinte din timp pentru a-si exercita dreptul de vot.
Sectiile de vot
Ministerul Afacerilor Externe a organizat 294 de sectii de votare, aproape dublu fata de cel de la scrutinul din 28 noiembrie 2004, cand in exterior au functionat 153 de sectii de vot. Potrivit MAE, numarul sectiilor de votare a crescut constant incepand cu 2004, datorita numarului din ce in ce mai mare de romani care au ales sa plece in strainatate.
Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru uninominal, din noiembrie 2007, au fost deschise 181 de sectii, la referendumul pentru destituirea presedintelui au fost 190 de sectii, iar la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, au functionat 221.
Aceste sectii de vot au fost organizate atat pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei (ambasade, consulate generale, consulate, birouri consulare si consulate onorifice), cat si in localitati unde exista comunitati romanesti numeroase.
Cele mai multe sectii de vot au fost amenajate in Italia (55) si Spania (38).
In Republica Moldova au fost organizate 13 sectii de vot.
Buletinele de vot
Ministerul Afacerilor Externe a trimis in total, aproape 1,8 milioane de buletine de vot pentru romanii din strainatate – cate 600.000 pentru alegerile prezidentiale si un numar identic de buletine, pentru fiecare dintre cele doua intrebari formulate in cadrul referendumului.
Cele mai multe buletine de vot au fost trimise in Italia (502.800, dintre care 167.600 pentru alegerile prezidentiale) si Spania ( 465.600, dintre care 155.200 pentru alegerile prezidentiale), in timp ce in Sri Lanka, Uzbekistan si Zimbabwe au fost trimise cele mai putine buletine, 60 (dintre care 20 pentru prezidentiale), 90 (dintre care 30 pentru prezidentiale), respectiv 120 de buletine (dintre care 40 pentru alegerile prezidentiale)
Documente necesare pentru vot
Pentru a vota, cetatenii au nevoie de acte de identitate valabile.
Se voteaza pe baza acelorasi acte de identitate, in aceleasi sectii de vot si in acelasi interval orar, atat pentru prezidentiale, cat si pentru referendum.
Cetatenii romani pot vota in strainatate pe baza urmatoarelor documente:
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- pasaportul diplomatic
- pasaportul diplomatic electronic
- pasaportul de serviciu
- pasaportul de serviciu electronic
- pasaportul simplu
- pasaportul simplu electronic
- pasaportul simplu temporar
- titlul de calatorie
Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile.
De retinut este ca cetatenii romani care au domiciliul in strainate nu pot vota in Romania pe baza titlului de calatorie. Ei pot vota, numai la sectiile de vot speciale, si doar pe baza urmatoarelor documente:
- pasaportul simplu
- pasaportul simplu electronic
- pasaportul simplu temporar
Prezenta la vot la precedentele scrutinuri
Potrivit statisticilor cu prezenţa la vot la alegerile anterioare, la scrutinul prezidential din 2000, prezenta la vot a romanilor din strainatate a fost de 33.169 de persoane la primul tur si de 16.331 in turul al doilea.
La alegerile prezidentiale din 2004, prezenta la vot in afara tarii a fost de 40.869 de persoane la primul tur si 40.149 in turul al doilea.
In 2008, numai 24.008 dintre romani de peste granite, din totalul de aproximativ 305.000 de cetateni cu drept de vot, si-au exprimat optiunea la alegerile parlamentare.
Cea mai mare prezenta la vot a romanilor din strainatate s-a inregistrat la referendumul pentru demiterea presedintelui din mai 2007, cand au votat 75.027 de cetateni, la 186 de sectii de votare, organizate cu aceasta ocazie.
In documentul atasat gasiti sectiile de votare pentru romanii aflati in stainatate.