Tot ce trebuie sa stiti despre desfasurarea alegerilor prezidentiale

Alegeri

Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, la 22 noiembrie, sa isi aleaga presedintele pentru urmatorii cinci ani.

Este pentru prima oara in Romania postdecembrista cand alegerile prezidentiale se desfasoara separat de cele parlamentare.

Potrivit informatiilor date publicitatii de Biroul Electoral Central, pe listele electorale permanente sunt inscrise 18.347.397 de persoane.

Alegerile prezidentiale sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot.

Dintre cei 12 candidati inscrisi in aceasta cursa electorala, 4 sunt propusi de partide si aliante politice parlamentare, 5 candideaza din partea unor partide neparlamentare si 3 sunt independenti.

Citește și
Palatul Cotroceni
"Misiunea" 12 pentru Cotroceni! Vezi ce e in conturile candidatilor!

Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile aduse, ordinea pe buletinul de vot, se face prin tragere la sorti, de catre presedintele Biroului Electoral Central, in felul urmator:

- In prima etapa, se stabileste ordinea pentru candidatii formatiunilor politice reprezentate in Parlament, respectiv: PNL, PDL, PSD+PC, UDMR.

- In a doua etapa, se stabileste ordinea pentru candidatii formatiunilor politice neparlamentare si candidatii independenti, respectiv: PNG-CD, PV, PER, PRM, PAS, Sorin Oprescu, Constantin Potarca si Eduard Manole.

In urma tragerii la sorti, ordinea de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie 2009 este urmatoarea:

 

Pozitia 1: PNL - George Crin Laurentiu Antonescu

Pozitia 2: Alianta politica PSD+PC - Mircea Dan Geoana

Pozitia 3: UDMR - Hunor Kelemen

Pozitia 4: PDL - Traian Basescu

Pozitia 5: Candidatul independent Sorin Mircea Oprescu

Pozitia 6: PNG-CD - George Becali

Pozitia 7: Partidul Ecologist Roman - Ovidiu Cristian Iane

Pozitia 8: Candidatul independent - Gheorghe Eduard Manole

Pozitia 9: PRM - Corneliu Vadim Tudor

Pozitia 10: Partidul Verde - Remus Florinel Cernea

Pozitia 11: Candidatul independent - Constantin Ninel Potarca

Pozitia 12: Partidul Alianta Socialista - Constantin Rotaru

Presedintele Romaniei este ales pe baza sistemul electoral majoritar, iar modul de scrutin utilizat este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente.

In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin. Acesta are loc la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in aceleasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur. Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data cand s-a adus la cunostinta publica ziua votarii.

Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei prevede ca procesul de numarare si centralizare a voturilor incepe, dupa inchiderea urnelor, la ora 21.00 a zilei de duminica, 22 noiembrie.

Competitia pentru alegerea Presedintelui Romaniei se va desfasura in 48 de circumscriptii electorale - dintre care 41 de circumscriptii judete, 6 ale sectiilor de votare din sectoarele Municipiului Bucuresti si una pentru sectiile de votare din strainatate.

Pentru exercitarea dreptului la vot, autoritatile au organizat 21.707 sectii de votare, dintre care 21.413 interne si 294 externe. Dintre acestea, 18.053 sunt sectii normale si 3.360 sunt sectii speciale.

Pentru alegerile prezidentiale au fost alocate 151 de milioane de lei, cu aproape 13 milioane mai putin decat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. La precedentele alegeri parlamentare si prezidentiale, din noiembrie 2004, au fost alocate 84,46 milioane de lei.

Anularea votului

Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea in intreaga tara a prevederilor legale si confirma rezultatele sufragiului.

Tot Curtea Constitutionala este cea care poate anula alegerile, in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

In aceasta situatie, Curtea dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de catre partidele si candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivate si insotita de dovezile pe care se intemeiaza, iar solutionarea ei de catre Curtea Constitutionala se face pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor.

Rezultate

Dupa inchiderea salii unde se voteaza, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri, efectueaza operatiunile de numarare a buletinelor de vot si de consemnare a rezultatului votarii.

Aceste rezultate sunt centralizate la nivelul biroului electoral judetean si cel al sectoarelor Municipiului Bucuresti si apoi la Biroul Electoral Central.

Curtea Constitutionala valideaza rezultatul fiecarui tur de scrutin, asigura publicarea rezultatului alegerilor in mass-media si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin si valideaza rezultatul alegerilor pentru presedintele ales.

Actul de validare se intocmeste in 3 exemplare, dintre care unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului pentru depunerea juramantului, iar al treilea se inamaneaza candidatului ales.

 

Dreptul de a candida si conditiile de acceptare a candidaturii

Potrivit Constitutiei Romaniei, republicata in 2003, pentru functia de Presedinte al Romaniei, pot candida cetatenii romani, cu domiciliul in tara, care au implinit varsta de cel putin 35 de ani, pana in ziua alegerilor inclusiv.

Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile de mai sus sau care au fost alese anterior, de doua ori, ca presedinte al Romaniei. Deci, nu pot fi trei mandate consecutive.

Propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor.

Propunerile se fac in scris sunt adimise numai daca:

- sunt semnate de conducerea partidului sau a aliantei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, dupa caz, de candidatul independent;

- cuprind prenumele si numele, locul si data nasterii, starea civila, domiciliul, studiile, ocupatia si profesia candidatului si precizarea ca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a candida;

- sunt insotite de declaratia de acceptare a candidaturii, scrisa, semnata si datata de candidat, de declaratia de avere, declaratia de interese, de o declaratie pe propria raspundere a candidatului in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, precum si de lista sustinatorilor, al caror numar nu poate fi mai mic de 200.000 de alegatori.

In documentul atasat gasiti sectiile de votare pentru romanii aflati in stainatate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Candidatii la Presedintie si sloganurile lor. Care este cel mai reusit?
Candidatii la Presedintie si sloganurile lor. Care este cel mai reusit?

Simplu si usor de citit pentru ca lumea sa-l retina cat mai repede. Sloganul electoral este o arma importanta in batalia pentru prezidentiale.

"Misiunea" 12 pentru Cotroceni! Vezi ce e in conturile candidatilor!

Sunt 12 si se vor bate pentru scaunul de presedinte al tarii. Chiar daca acum in plina campanie salariul este ultimul lucru la care se gandesc, pentru unii dintre candidati leafa de aproximativ 2.000 de euro ar putea fi mana cereasca.

Esti roman plecat in strainatate? Vezi aici unde si cum poti vota!
Esti roman plecat in strainatate? Vezi aici unde si cum poti vota!

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aproximativ 305.000 de romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt asteptati la vot.

Recomandări
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”

Este oficial. Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităților au anunțat, luni, că au căzut de acord să susțină un candidat comun la președinția României în persoana lui Crin Antonescu, fost președinte al liberalilor.  

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert
Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert

Pentru că sunt ademenitoare, gustările, dulciurile și băuturile calde au mare succes la târgurile de iarnă. Cei care vin cu familia cheltuiesc și 100 de lei la o singură plimbare, doar ca să-și facă micile pofte.