AFP: Lovitura de teatru in alegerile pentru Presedintie din Romania

Ultima actualizare: 07-11-2012 09:23

Presa straina subliniaza scorul strans al alegerilor din Romania, dupa ce a remarcat ca ambii candidati s-au repezit sa spuna "al meu este succesul". Editorialistii si corespondentii se intreaba insa cum va reusi invingatorul sa scoata Romania din criza.

 

 

"Basescu nu a asteptat primele rezultate ale exit-poll-urilor pentru a-si anunta victoria", comenteaza Euronews, care considera ca este posibil ca voturile romanilor din strainatate sa fi inclinat balanta pentru actualul presedinte.

"Daca aceste rezultate se confirma, deceptia va fi mare pentru rivalul Mircea Geoana...", se spunea la Euronews.

Presa straina insista pe confuzia aparuta dupa inchiderea urnelor, cand exit-poll-urile indicau un invingator, iar situatia s-a inversat dimineata.

"Presedintele Romaniei refuza sa recunoasca infrangerea", titra Irish Times, duminica seara, adugand ca, pe fondul acuzatiilor de furt electoral venite din ambele parti impasul politic din Romania s-ar putea prelungi.

Si Wall Street Journal a scris despre faptul ca ambii contracandidati au revendicat victoria si s-a intrebat daca noul presedinte, oricare ar fi el, va putea impune schimbarile necesare pentru iesirea din criza.

"Depasirea crizei politice este o cerinta cheie din partea FMI, care a declarat ca nu va debloca fondurile de care Romania are nevoie, pana cand nu exista un cabinet cu care se poate negocia", comenta si Diana Magnay, corespondent CNN.

"Lovitura de teatru in alegerile prezidentiale din Romania - dupa ce sondajele de tip exit-poll acreditau ideea ca a pierdut alegerile, presedintele Traian Basescu il devanseaza luni pe rivalul sau social-democrat Mircea Geoana, conform primelor rezultate partiale", comenteaza AFP.

"Rezultate pe muchie de cutit pentru Basescu", titreaza si New York Times, care considera ca aceste alegeri sunt cele mai importante pentru romani dupa caderea lui Nicolae Ceausescu. Pentru noul presedinte "va fi mai greu sa formeze un guvern decat sa castige aceste alegeri", scrie acelasi ziar.

Vezi aici rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO