Iliescu: Este suspecta diferenta dintre sondaje si rezultatul BEC


Ultimul update: Luni 13 August 2012 08:09
Data publicarii: Luni 07 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Alegeri 2009

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni, la sosirea la sediul partidului, ca i se pare "suspecta" modificarea de rezultat dintre estimarile avansate duminica de institutele de sondare si rezultatele anuntate luni de BEC.

Este suspecta aceasta modificare de rezultat si, sigur, trebuie vazut concret. Sondajele reflecta starea de spirit a oamenilor.
Ion Iliescu
Intrebat de jurnalisti daca social-democratii vor contesta rezultatul alegerilor, persedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a raspuns: "Daca sunt fapte care pot fi probate, altminteri nu este simplu. Dar, mie mi se pare ca au fost foarte multe fraude. Nu pot sa vorbesc despre ele, pentru ca nu am datele concrete".

Pe de alta parte, primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune ca nu crede ca alegerile pot fi contestate, pentru ca nu exista o procedura in acest sens, el mentionand ca nu crede nici in fraudarea scrutinului, intrucat numarul infractiunilor constatate a fost relativ mic si nu a facut diferenta intre candidati.

Nu exista o procedura de a contesta rezultatele oficiale anuntate de BEC. Contestatii se pot depune, dar numai pe cazuri speciale. In ansamblu, alegerile nu pot fi contestate.
Klaus Johannis
"La ora 10.30, am avut un comunicat de la Ministerul de Interne in care se vorbeste de sub 200 de infractiuni constatate la nivel national. Au fost relativ putine sesizari. Daca este asa, ele nu au contat la diferenta mica dintre candidati", a spus Johannis.

Dupa anuntarea rezultatelor, care il dau ca si castigator al alegerilor prezidentiale pe Traian Basescu, Klaus Johannis a declarat ca, pentru el, "parcursul de posibil premier s-a terminat aici"

Klaus Johannis este contrazis insa de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, care a declarat ca inclina sa creada ca acuzatiile de fraudare a alegerilor sunt intemeiate.

Inclin sa spun ca acuzatiile de frauda sunt intemeiate. Ramane insa de vazut ce vor decide colegii nostri in legatura cu acest rezultat.
Adrian Nastase
Nastase a spus ca rezultatele partiale anuntate de BEC "trebuie luate asa cum sunt", insa acest lucru nu inseamna ca PSD nu trebuie sa priveasca critic "schimbul de rezultate" dintre estimarile sondajelor si datele BEC.

El a mentionat ca numarul buletinelor de vot anulate a fost aproape de doua ori mai mare decat diferenta de voturi dintre cei doi candidati.

Pe de alta parte, directorul de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca este dificil sa aprecieze daca PSD va contesta alegerile, desi exista si aceasta posibilitate, el precizand ca deocamdata va actiona conform legii.

Exit-poll-urile au fost bune, in schimb frauda a fost mult mai mare decat ne-am imaginat. Cel putin asta este concluzia pe care am tras-o azi-noapte (duminica noapte - n.r.).
Viorel Hrebenciuc
El a aratat ca PSD a descoperit, in cel putin doua judete, "chestiuni destul de grave" si a reafirmat decizia ca reprezentantii PSD sa nu semneze procesele-verbale.

Intrebat daca este posibil ca PSD sa conteste rezultatul alegerilor, Hrebenciuc a raspuns: "Acum imi cereti prea mult. O sa vedem, exista si aceasta posibilitate, sigur. Acum o sa va dau un raspuns stas: o sa facem conform legii".

Vezi aici rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica!

Cum a votat diaspora: Basescu - 115.831 voturi, Geoana - 31.045 voturi
Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%!
Alegeri prezidentiale: primele estimari au scos oamenii in strada!
FULLSCREEN
Iliescu: Este suspecta diferenta dintre sondaje si rezultatul BEC
  • /

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO