Profil de candidat: Traian Basescu si Mircea Geoana

Traian Basescu bani

Promisiuni sufocate de lupta acerba pentru putere, interesele noastre acoperite de interesele lor, onestitatea stearsa de coruptie, democratia pusa la colt de umbrele comunismului, siguranta clatinata de instabilitate.


Revezi aici cele mai importante momente ale marii confruntari electorale dintre Mircea Geoana si Traian Basescu!

Pe aceasta directie ne incadram, dupa doua decenii de cand ne-am castigat libertatea in strada. Sunt aproape 20 de ani de cand ne alegem, in mod democratic, presedintele. De fiecare data mergem la vot cu speranta. Parca ne intoarcem insa in trecut, odata cu primele greseli ale candidatului ales. Si, slava Domnului, n-am dus lipsa de asa ceva...

Cum putem evita inca cinci ani de frustrari interioare si nervi cand intinsi, cand tociti? In primul rand, cunoscandu-ne candidatii. Cei care, teoretic, ne reprezinta atunci cand depun juramantul si cand actioneaza in interesul tarii.

Traian Basescu - Slogan electoral: "Basescu pentru Romania", schimbat apoi cu "Voturile nu se primesc pe ochi frumosi. Basescu lupta pentru tine".

Actualul presedinte, Traian Basescu, are 58 de ani. Fost ministru al transporturilor in mai toate guvernele de dupa Revolutie, dar si primar al capitalei, Basescu a condus partidul Democrat pana in Decembrie 2004. Atunci s-a impus in cursa electorala pentru presedintie, candidand din partea Aliantei Dreptate si Adevar (PNL-PD).

Citește și
Crin Antonescu si Traian Basescu
Antonescu, prima pozitie pe buletinele de vot. Geoana pe 2, Basescu pe 4

Declaratie de avere: Traian Basescu are un apartament de 370 de mp si doua terenuri intravilane in Bucuresti. Totodata, detine o colectie impresionanta de bijuterii, ceasuri si tablouri, in valoare de 72.000 de euro si conturi in banci de aproximativ 210.000 euro. Singurul venit fix din casa familiei Basescu este cel al presedintelui: 77.000 de lei plus indemnizatie de deplasare in valoare de 6.000 de euro.

Controverse: Problemele s-au tinut scai in cei cinci ani de mandat ai lui Traian Basescu. Iata cateva dintre ele. Pe 18 ianuarie 2007, PSD a initiat o actiune de suspendare a acestuia, pentru incalcari ale Constitutiei. In avizul din 17 aprilie, Curtea Constitutionala s-a exprimat impotriva suspendarii. Cu toate acestea, in sedinta comuna din 19 aprilie 2007, 322 de parlamentari au votat PENTRU. Basescu a fost reconfirmat in functie dupa Referendumul din 19 mai 2007, cand aproape 75% dintre romani i-au acordat sustinere.

Dosarul "Flota” este o alta eticheta de nedezlipit de pe copertile albumului de cariera al actualului presedinte. In cazul instrumentat de DNA, au fost cercetati trei fosti ministri ai transporturilor: Traian Basescu, Aurel Novac si Paul Teodoru, precum si alte persoane care au fost implicate in vanzarea unor nave din flota romana.

De la primul termen s-a luat pus problema imunitatii prezidentiale a inculpatului Traian Basescu. Judecatorii au decis ca dosarul sa fie retrimis la fostul PNA pentru reluarea anchetei. Ulterior Parchetul National Anticoruptie (redenumit in 2006 Directia Nationala Anticoruptie) a solicitat o noua expertiza contabila a prejudiciului. Noua expertiza contabila, finalizata in septembrie 2007, a adus si elementul-surpriza: daca prima expertiza vorbea de pagube de 275 de milioane de euro, cea de-a doua raporta un prejudiciu inexistent.

Ultimul scandal este si cel care a adaugat crizei economice cu care se confrunta Romania o componenta politica. Basescu a semnat revocarea ministrului PSD, Dan Nica, o premiera in istoria post-decembrista. A urma retragerea social-democratilor in tabara opozitiei si o lupta permanenta, intre cele doua parti, de pe urma careia sufera romanii.

Mircea Geoana - Slogan electoral: "Invingem impreuna!"

Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, se numara printre cei mai titrati candidati la presedintie. In 1996, la nici 37 de ani, devenea cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman, functie ocupata in Statele Unite. Din 2000, a devenit, pentru patru ani, ministru de externe, in timpul mandatului lui Adrian Nastase. Lider al social-democratilor incepand cu aprilie 2005, este, in prezent, presedinte al Senatului Romaniei si se poate lauda cu titluri mai mult sau mai putin oficiale de expert in integrare europeana si euro-atlantica (a scris si nenumarate articole pe aceste teme) sau gazda a numeroase prezentari despre politica externa a romaniei la cele mai importante universitati americane si europene.

Declaratia de avere: Candidatul PSD detine un apartament in centrul Bucurestiului si un teren in Corbeanca. Are un Volkswagen, dar si obiecte de arta, cult si bijuterii in valoare de 10.000 de euro. Averea din conturile familiei Geoana se ridica in jurul sumei de 179.000 euro. Sotia candidatului, Mihaela Geoana, detine actiuni la Banca Tiriac si la Top Cont Arhitectura, din care castiga aproximativ 60.000 de lei anual. Potrivit declaratiei sale, Mircea Geoana are un venit anual de 73.800 de lei, din munca depusa la Senatul Romaniei. Sotia acestuia are un venit anual de 23.000 de lei.

Controverse: Chiar declaratia de avere a nascut suspiciuni. Intrebat asupra provenientei celor 192.000 de dolari din conturile sale, Geoana spune ca sunt bani castigati ca bursier la scoala de Administratie Franceza (1991-1992) si din salariul pe care l-a avut ca ambasador in SUA.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
"Scufunda flota!", "Bate-l pe Geoana!", "Vadim pe fir!" Poftiti la jocuri!

Vi se pare nesuferit un anumit candidat la prezidentiale? Razbunarea e aproape! Internetul e plin de jocuri ce-i au drept protagonisti pe pretendentii la fotoliul de la Cotroceni. Pe care ii poti, pe rand, bate, lansa in spatiu sau...ghida spre casa.

Antonescu, prima pozitie pe buletinele de vot. Geoana pe 2, Basescu pe 4
Antonescu, prima pozitie pe buletinele de vot. Geoana pe 2, Basescu pe 4

Biroul Electoral Central a tras la sorti ordinea in care candidatii la presedintie vor aparea pe buletinele de vot.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului
Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului

Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la Spitalul Colentina din București. La fața locului au fost trimise, printre altele, zece autospeciale de stingere și cinci ambulanțe SMURD.