Statul american în care voturile vor fi numărate din nou "manual". Donald Trump, prima apariție publică după alegeri
Joe Biden califică drept "jenant" refuzul lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea în alegeri.
Preşedintele în exerciţiu continuă să acuze o fraudă majoră la urne, iar în Georgia voturile vor fi numărate "de mână", la cererea lui Trump. Analiştii spun însă că diferenţa este prea mare pentru ca rezultatul final al alegerilor să se schimbe.
În timp ce toată lumea e cu ochii pe Donald Trump şi pe procesul de tranziţie a puterii, în Statele Unite pandemia nu dă niciun semn că ar putea ajunge prea curând sub control.
Ultimul bilanţ a raportat peste 200.000 de cazuri confirmate într-o singură zi.
Donald Trump a ieșit pentru prima oară în public, după zile întregi de absență, la cimitirul național din Arlington. A depus coroane la monumentul Eroului Necunoscut, cu ocazia Zilei Veteranilor și a împlinirii a 102 ani de la încheierea primului Război Mondial. A fost însoțit de vicepreședintele Mike Pence și nu a stat de vorbă cu presa.
În același timp, Joe Biden participa la o ceremonie similară în Philadelphia, organizată la cimitirul veteranilor Războiului din Coreea. Președintele-ales și-a petrecut apoi ziua ținând ședințe cu echipa sa de tranziție.
Numai că Donald Trump nu are niciun gând să cedeze și să admită înfrângerea în alegeri. Președintele în exercițiu nu a mai ținut conferințe de presă de câteva zile, dar postează des pe twitter, unde susține că va câștiga, în cele din urmă, cursa electorală.
Jonathan Lemire, The Associated Press: "Nu suntem în momentul Florida, din 2000, când era doar o foarte mică diferență de voturi, câteva sute de voturi, într-un singur stat. Pentru ca Trump să câștige acum, ar trebui să întoarcă mii de voturi în mai multe state."
Trump a reclamat şi faptul că sondajele de opinie dinainte de alegeri îl dădeau câştigător pe Joe Biden la o diferenţă mult mai mare de voturi. Directorul unuia dintre institutele care s-au ocupat de sondaje spune, însă, că motivul e unul simplu.
Charles Franklin, Marquette Law School Poll: "(Din sondaje) lipsesc unii dintre susţinătorii lui Trump, care nu sunt neapărat republicani, dar care refuză sistematic să participe la sondajele de opinie."
În Georgia, acolo unde Joe Biden păstrează un avans destul de modest, de aproape 14.000 de voturi, autorităţile statale au anunţat că vor lua la mână toate buletinele de vot - aproape 5 milioane -, la cererea echipei lui Donald Trump.
Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei: "Cu o diferenţă atât de mică, va fi nevoie de o renumărare completă, "manuală", a tuturor voturilor din fiecare comitat. Asta ne va ajuta să oferim încredere (în rezultatul votului)."
Pentru partenerii tradiţionali ai Statelor Unite, însă, rezultatul alegerilor din SUA e cât se poate de clar. Uniunea Europeană, prin vocea lui Josep Borrell, şeful afacerilor externe, a transmis că speră la o tranziţie a puterii cât mai... lină.
Josep Borrell: "Americanii au demonstrat importanţa şi capacitatea instituţiilor democratice şi a implicării civice şi, cu siguranţă, vreau să-i felicit călduros pe preşedintele ales Joe Biden şi pe vicepreşedintele ales Kamala Harris pentru victoria lor istorică."
Sursa: StirilePROTV
Etichete: joe biden, alegeri prezidentiale, donald trump, alegeri sua, alegeri prezidentiale sua, tranzit,
Dată publicare:
12-11-2020 08:12