Cele 6 procese care îl așteaptă pe Donald Trump după ce nu va mai fi președintele Statelor Unite
Donald Trump nu va mai fi președintele Statelor Unite începând cu data de 20 ianuarie 2021, iar după cele 71 de zile rămase din mandatul său la Casa Albă, pe miliardarul american îl așteaptă mai multe acțiuni în justiție.
CNN trece în revistă litigiile în care este implicat Donald Trump și care este stadiul acestora:
1. Organizația Trump, anchetată în Manhattan
Biroul procurorului districtului Manhattan analizează activitatea financiară a Organizației Trump. Acest caz, care este coordonat de procurorul Cyrus Vance Jr., a pornit de la multe întrebări apărute după mai multe plăți au fost făcute în perioada premergătoare alegerilor din 2016 de către avocatul lui Trump, Michael Cohen, unor femei pentru ca acestea să nu vorbească despre relațiile care le-au avut cu omul de afaceri.
Cohen a declarat Congresului, sub jurământ, în 2019, că nu există „nici o îndoială” în mintea sa că Trump știa despre plățile respective.
Însă ancheta a trecut de acest stadiu. Potrivit corespondenților CNN Kara Scannell și Erica Orden, "procurorii au sugerat în rapoarte înainte instanțelor că ancheta examinează dacă președintele și compania sa s-au angajat în fraude bancare, fraudă în asigurări, fraudă fiscală penală și falsificare de dosare comerciale."
Trump a încercat în mod repetat să blocheze citația procurorului privind declarațiile sale fiscale și înregistrările financiare pentru o perioadă de opt ani, ca parte a anchetei.
2. Donald Trump, acuzat că și-a "umflat" și "dezumflat" veniturile după propriile interese
Procurorul general al statului New York examinează modul în care Trump și-a evaluat activele. În urma mărturiei lui Cohen, potrivit căruia Trump, împreună cu membrii familiei sale, și-au „umflat în repetate rânduri activele totale în funcție de scopul urmărit, cum ar fi dorința de a fi listat printre cei mai bogați oameni din Forbes, dar își devalorizau activele pentru a reduce nivelul impozitelor și taxelor ce trebuiau plătite", procurorul Letitia James a anunțat că va investiga acuzațiile pentru a vedea dacă este vorba despre fraudă.
Chiar luna trecută, diul lui Trump, Eric, a fost chestionat sub jurământ dacă el sau organizația Trump a încercat să crească sau să scadă în mod artificial valoarea activelor deținute.
3. Donald Trump, acuzat că a încălcat o clauză din Constituție
Procurorii generali din Maryland și Washington DC anchetează dacă Trump a încălcat așa-numita “clauză a onorariilor” din Constituție.
Acest proces a fost inițiat în 2017, când Trump a fost acuzat că încalcă această clauză, care stipulează că nicio persoană ce deține o funcție în stat nu are voie să primească onorarii, cadouri, funcții sau titluri din partea unor Guverne străine sau case regale.
Trump este acuzat că a profitat de cheltuielile guvernelor străine în hotelul său Trump din centrul Washingtonului. Cazul a părut încheiat până în luna mai, când o hotărâre a unui panel de trei judecători ce susțineau că reclamanții nu au prezentat dovezi care să susțină acuzațiile a fost anulată de o instanță superioră. Trump a atacat această ultimă decizie la Curtea Supremă.
4. Procesul de defăimare intentat de E. Jean Carroll
Cu câteva zile înainte de alegerile din 2020, un judecător federal a respins o încercare a lui Trump, reprezentat de avocații Departamentului de Justiție, de a respinge un caz introdus de E. Jean Carroll în care aceasta susținea că Trump a violat-o în anii '90.
El i-a negat acuzația, spunând: „Nu este genul meu”. Cazul se desfășoară acum în instanțele federale.
5. Procesul de defăimare intentat de Summer Zervos
Summer Zervos, fostă concurent la „Ucenicul”, l-a dat în judecată pe Trump în 2017, acuzându-l de defăimare și hărțuire atunci când actualul președinte a negat faptul că ar fi agresat-o sexual în 2007.
Trump a pierdut o cerere de respingere a cazului la sfârșitul anului 2019, iar procedurile - inclusiv o posibilă citare a lui Trump pentru a depune mărturie - au fost suspendate până când acesta va părăsi funcția.
6. Procesul nepoatei președintelui, Mary Trump
Mary Trump, nepoata președintelui și autorul bestsellerului „Prea mult și niciodată îndeajuns: cum l-a creat familia mea pe cel mai periculos om din lume” - l-a dat în judecată pe Trump în septembrie, susținând că el, sora lui și răposatul său frate au comis fraudă pentru a o împiedica să obțină o parte echitabilă din averea tatălui lui Trump, Fred Sr.
″Frauda nu era doar o afacere de familie - era un mod de viaţă″, susţine Mary Trump. Într-o declaraţie oferită de avocatul ei, Mary Trump spune că cei pe care i-a acţionat în judecată ″m-au trădat prin colaborarea lor în secret pentru a fura de la mine, spunând minciună după minciună despre valoarea a ceea ce am moştenit şi prin a mă păcăli să renunţ la tot pentru o fracţiune din valoarea justă″ a moştenirii.
Pe lângă toate aceste procese, se pune întrebarea dacă Trump ar putea fi acuzat de obstrucționarea justiției pentru încercările sale de a împiedica și opri ancheta privind alegerilor din 2016 și rolul Rusiei în acel scrutin. În timpul mărturiei sale în fața Congresului, din iulie 2019, Robert Mueller, fost director al FBI, a sugerat că el crede că Trump ar putea fi acuzat odată ce va părăsi funcția.