Haosul pe care îl poate declanșa Trump în SUA. Analiști: Următoarele 11 săptămâni pot fi cele mai periculoase din istorie

Ultima actualizare: 09-11-2020 13:58

Următoarele 11 săptămâni ar putea fi cele mai periculoase din istoria Statelor Unite, cred unii analiști, după ce actualul președinte Donald Trump a pierdut alegerile în fața democratului Joe Biden, scrie The Guardian.

Un rezultat negativ este deja cunoscut după ce Donald Trump a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, scrie The Guardian. SUA vor părăsi Acordul climatic de la Paris miercuri, indiferent de ce se întâmpla în perioada următoare.

În plus, pandemia de coronavirus care a provocat deja aproape un sfert de milion de vieți în America se va înrăutăți. Trump a sugerat că va încerca să îl concedieze pe doctorul Anthony Fauci, principalul expert al națiunii în boli infecțioase.

Haosul pe care Donald Trump îl poate declanșa în SUA

 

Însă unii analiști spun că următoarele 11 săptămâni, până la preluarea mandatului de către Joe Biden, actualul președinte ar putea provoca haos din răzbunare.

„Dacă Trump pierde puterea, el își va petrece ultimele 90 de zile din mandat distrugând Statele Unite ca un copil obraznic cu un baros într-un magazin de porțelanuri”, crede Malcolm Nance, un reputat analist și autor de lucrări politice, care a vorbit înainte să se cunoască rezultatul alegerilor.

„Probabil vom vedea cea mai mare furie politică din istorie. Trump poate decide că vrea să iasă de pe scena politică cu o explozie, poate decide că nu va accepta rezultatul alegerilor. Cine știe ce va face un autocrat încolțit? ”, a continuat analistul.

Analist: Ar putea apărea violențe pe străzi

 

Temerile lui Nance se bazează pe acțiunile trecute ale lui Trump, cum ar fi eșecul în a lua orice măsuri pentru a contracara răspândirea Covid-19, scrie sursa citată.

"Se va ierta pe el însuși. Absolut nicio îndoială legat de asta. El se așteaptă ca instanța supremă să îl acopere. El întotdeauna a reparat lucrurile în viața sa și acum crede că deține sistemul judiciar american”, a mai spus Nance.

Principala preocupare a lui Nance este posibilitatea apariției unor tulburări civile din partea susținătorilor lui Trump, inclusiv miliții înarmate, supremațiștii albi și alți activiști care ar putea da curs chemările din partea liderului lor.

„Toate aceste convoaie de 100 de camioane pot începe să mărșăluiască ca și cum ar merge în Mosul. Este ca o insurgență. Vom vedea dacă se vor ridica în masă și vor spune: nu acceptăm acest lucru, Donald Trump este omul nostru", a mai spus analistul politic.

Ce ar putea să facă Donald Trump

 

Clemență executivă: președinții pot șterge sau reduce la minimum infracțiunile trecute prin grațieri, comutări, remisiuni sau amânări - cum a făcut Bill Clinton când l-a grațiat pe donatorul Marc Rich, în ciuda acuzațiilor de evaziune fiscală și fraudă bancară, scrie axios.com.

Astfel, Trump ar putea arăta clemență față de fostul său șef de campanie, Paul Manafort, fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn și Steve Bannon, arhitectul victoriei lui Trump din 2016, care se confruntă în prezent cu acuzații de fraudă.

„Burrowing in”: președinții îi pot transforma pe cei numiți politici în angajați de carieră și, în anumite circumstanțe, președinții pot face numiri astfel încât personalul să poată servi în administrația următoare.

„Reglementare la miezul nopții”: președinții care trebuie să-și părăsească mandatul se grăbesc adesea să finalizeze regulile pe care administrațiile le scriu pentru a promulga legile adoptate de Congres.

Trump mai poate concedia oameni, el exprimându-și deja intenția de a renunța la directorul FBI, Christopher Wray, directorul CIA, Gina Haspel, și secretarul apărării, Mark Esper, dacă va obține un al doilea mandat.

„Președinții care părăsesc funcția, de obicei, nu se simt complet nelimitați; de fapt, există acum o reținere mai imediată și mai presantă: ‘Ce va crede istoria despre mine? Ar putea fi tentant pentru el să-i concedieze pe cei pe care îi consideră neloiali, de exemplu, dar nu îi va servi bine pe termen lung. Meseria este un exercițiu scump”, crede John Burke, profesor pensionar de la Universitatea din Vermont, specializat în tranziții prezidențiale, potrivit axios.com.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO