Alegeri SUA 2020. Cursă dramatic de strânsă în statele în care încă se numără voturile

Ultima actualizare: 06-11-2020 14:05

În Statele Unite, la peste 50 de ore de la închiderea urnelor, numele viitorului preşedinte american e încă incert.

Cursă dintre cei doi candidaţi e dramatic de strânsă în statele în care încă se numără buletine de vot. Donald Trump a pierdut teren în statul-cheie Pennsylvania şi, fără să prezinte vreo probă, a ieşit în fa'a ziariştilor vorbind de fraude şi cerând să nu mai fie numerate voturile venite târziu. Unele televiziuni americane i-au tăiat microfonul, taxându-i declaraţiile drept dezinformări.

După ce, în ultimele două zile, a tunat şi a fulgerat pe contul său de Twitter despre fraudarea alegerilor, președintele în exerciţiu şi-a repetat teoriile în faţa jurnaliştilor de la Casa Albă. Nu a oferit însă nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor.

Donald Trump: „Dacă număraţi voturile legale, eu câştig fără probleme. Dacă număraţi voturile ilegale, ei ne pot fura alegerile. În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, după cum a văzut toată lumea, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”.

Donald Trump: „Câştigăm în toate locurile importante şi apoi brusc voturile noastre au dispărut ca prin farmec”.

Mai multe televiziuni americane, între care MSNBC, ABC şi NBC, au întrerupt declaraţiile preşedintelui, acuzându-l apoi explicit că dezinformează.

CNN nu i-a tăiat microfonul lui Trump, dar a denunţat fără echivoc o „țesatură de mincuni”.

Joe Biden: „Nu avem dubii că atunci când se va încheia numărarea voturilor, senatoarea Kamala Harris şi cu mine vom fi declaraţi câştigători. Aşa că, vă cer tuturor să staţi calmi. Toţi oamenii trebuie să rămână calmi. Procesul funcţionează. Numărarea voturilor se apropie de final şi vom afla (rezultatul) foarte curând. Fiecare vot trebuie numărat, lucru ce se întâmplă în momentul de faţă. Democraţia este uneori complicată şi uneori necesită răbdare (...). De mai bine de 240 de ani, această răbdare a fost răsplătită cu un sistem de guvernare invidiat de întreaga planetă”.

Zeke Miller, reporter Associated Press: „Echipa Biden a fost calmă şi încrezătoare încă din seara închiderii urnelor. Ei par să considere că matematica e de partea lor. Fireşte că urmăresc la fel de atent fiecare schimbare, fiecare răsturnare de situaţie, dar nu reacţionează la fiecare fleac, aşa cum face echipa Trump”.

Cu cei 20 de mari electori, statul Pennsylvania reprezintă trofeul mult râvnit pentru ambele tabere. Avansul iniţial al lui Trump s-a tot micşorat, dar rezultatele mai pot întârzia chiar şi câteva zile.

Kathy Boockvar, secretar de stat în Pennsylvania: „Cu cât e mai strânsă cursa, cu atât durează mai mult”.

John Fetterman, Lieutenant Governor în Pennsylvania: „Poţi să vezi cum se numără voturile în Philadelphia pe internet, de oriunde din lume”.

Zeke Miller, reporter Associated Press: „Public, echipa Trump este încrezătoare în legătură cu Pennsylvania şi alte state-cheie, dar în privat, lucrurile arată cu totul altfel. Pe măsură ce se număra voturile prin corespondenţă, iar diferenţa scade, Joe Biden ar putea trece în frunte în Pennsylvania. Cam la asta ne aşteptam”.

În timp ce republicanii rămân tăcuţi ori chiar se distanţează de Donald Trump, doar fiii cei mari ai acestuia îi ţin isonul, pe un ton tot mai ameninţător.

Donald Trump Jr, fiul lui Donald Trump: „Cred că democraţii s-au obişnuit să fraudeze din cauza unui Partid Republican fără coloană vertebrală. Dar asta nu se va întâmpla şi de data asta”.

Donald Trump Jr: „Donald Trump o să lupte până în pânzele albe pentru alegeri corecte. Indiferent de rezultat, americanii trebuie să ştie că nu sunem o republică bananieră”.

Până una-alta însă, judecători din Georgia şi Michigan au respins petiţiile echipei Trump care cereau oprirea numărătorii ori denunţau o presupusă „manipulare inadecvată a buletinelor de vot”.

Nici observatorii internaţionali nu găsesc niciun temei în acuzaţiile lui Donald Trump.

Michael Link, șeful misiunii de observare a OSCE: „Nu am putut detecta nicio neregulă sistemică, fraudă ori manipulare. Sigur că mai sunt scăpări ici şi colo, dar sunt de natură tehnică, nu au un caracter deliberat, organizat (...). Nu e treaba preşedintelui SUA să decidă oprirea numărătorii voturilor ori să proclame prematur rezultatul”.

Totuşi, prelungirea aşteptării şi valul de suspiciuni nu fac decât să-i agite tot mai mult pe susţinătorii ambelor tabere.

Susținător al lui Trump: „Credem că Donald Trump a fost tras în piept în mai multe state”.

Susținător al lui Biden: „Singurul fel în care poate câştiga Trump e să fure alegerile”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO