Alegeri prezidențiale 2019, turul II. Școlile închise sau cu program scurt, vineri și luni

×
Codul embed a fost copiat

Alegerile prezidențiale 2019, turul al doilea, vor avea loc duminică, iar autoritățile au început deja să pregătească secțiile de votare.

Până atunci se fac pregătiri în școli, așa că elevii ar putea avea program mai scurt vineri și luni, în timp ce în unele unități de învățământ cursurile sunt suspendate.

Majoritatea școlilor din țară se vor transforma duminică în secții de votare, așa că orarul copiilor ar putea suferi modificări vineri și luni.

Lista școlilor în care cursurile vor fi suspendate cu ocazia Alegerilor prezidențiale 2019.

În București, din cele 418 școli, câte sunt în total, 250 vor fi secții de votare. Dintre acestea, 9 își suspendă cursurile, dar părinții trebuie să fie foarte atenți pentru că este posibil ca măsura de suspendare a cursurilor să se aplice doar la unele clase. De asemenea, unele școli nu vor mai face ore vineri, în timp ce altele vor fi închise luni, după alegeri.

Citește și
vot diaspora
Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 90.000 de români au votat în prima zi

Vezi aici Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Cum afli la ce secție trebuie să votezi.

Elevii vor recupera însă aceste ore pierdute ulterior, după un program stabilit de fiecare școală în parte.

În același timp, în alte 92 de școli, orarul va fi modificat, în sensul că se scurtează durata cursurilor și a pauzelor. În acest caz, nu este nevoie de recuperare.

Se iau aceste măsuri, pentru că școlile să fie pregătite pentru alegerile de duminică, să fie instalate urnele, cabinete, și să se verifice camerele de supraveghere.

Alegeri prezidențiale 2019. Care este procedura de votare în turul al doilea

Ajunși în secțiile de votare, alegătorii trebuie să își prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească alegătorii pentru a putea vota la alegerile prezidențiale 2019.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea “VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

Alegeri prezidențiale 2019 în Diaspora

În Diaspora, votul pentru al doilea tur de scrutin începe în doar câteva ore. Românii din străinătate au trei zile la dispoziție pentru a-și alege viitorul președinte.

Vezi aici Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

Românii din Diaspora vor primi cu peste 100.000 de buletine de vot în plus față de primul tur al alegerilor prezidențiale. Ministerul de Externe susține că au fost mai multe solicitări.

Iulian Ivan, reprezentant MAE pentru alegeri: „Au fost pe baza estimărilor, că în anumite secții numărul votanților s-ar putea să crească."

Numărul de secții a rămas neschimbat, 835 la număr. Și, la fel ca la primul tur, românii din străinătate au putut opta și pentru votul prin corespondență. Până la această oră, autoritățile au centralizat deja aproape 15.000 de voturi din străinătate, venite prin Poștă.

Președinte AEP: „Să zică despre cei care au trimis, dar nu au fost primite."

Primul tur al alegerilor prezidențiale a venit cu un număr record de voturi în Diaspora și datorită schimbărilor tehnice.

Au fost primele alegeri la care românii din străinătate nu au mai stat deloc la cozi. Un motiv simplu, tableta. Aproape 700.000 de români au reușit să voteze extrem de rapid tocmai pentru că sunt câte 7 sau 9 tablete în fiecare secție, nu doar una, cum e în România. Și asta înseamnă că de la intrare până la ieșire un alegător nu face mai mult de 3 minute cu tot cu ștampilat și introdus votul în urnă.

Au fost luate și alte măsuri speciale. În 8 secții există riscul ca buletinele de vot să nu ajungă la timp, ca atare, autoritățile noastre au cerut tipararirea la nivel local, în țările respective. Este vorba despre Siria, Venezuela, Iran, Irak, Canada, Cuba și Angola.

Reprezentant MAE pentru alegeri: „MAE a preluat procesul verbal abia vineri, termenul de livrare e de 21 noiembrie."

Alegeri prezidențiale 2019. Programul secțiilor de votare din diaspora

La primul tur, cele mai multe voturi s-au înregistrat în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie, acolo unde sunt și cele mai multe secții de votare. La ora 1:00 noaptea, românii din Auckland, nouă Zeelandă, vor putea merge deja la urne. Românii din Diaspora vor putea vota începând de vineri, de la 12, ora României, până la 21:00, iar sâmbătă și duminică de la 7 la 21. Dacă la ora închiderii, se mai află români la coadă, programul secției de votare poate fi prelungit până la miezul nopții.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articolul face parte din:

Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 90.000 de români au votat în prima zi

Citește și...
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Care este procedura de votare
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Care este procedura de votare

Ajunși în secțiile de votare, alegătorii trebuie să își prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 90.000 de români au votat în prima zi
Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 90.000 de români au votat în prima zi

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Diaspora a început deja să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.  Procesul electoral se va desfăşura şi sâmbătă şi duminică, între orele 7:00 şi 21:00.

Dezbaterea INTEGRALĂ organizată de Dăncilă:
Dezbaterea INTEGRALĂ organizată de Dăncilă: "Luni voi fi președintele României”

Candidatul PSD la Președinția României, Viorica Dăncilă, a declarat că își dorește în continuare o confruntare cu Iohannis, pe care l-a numit "laș", menționând, totodată, că este convinsă de faptul că luni va fi președintele României.

Răspunsul lui Dăncilă despre participarea la dezbaterea organizată de Iohannis
Răspunsul lui Dăncilă despre participarea la dezbaterea organizată de Iohannis

Viorica Dăncilă a declarat duminică că nu ştie încă dacă va merge la dezbaterea organizată de preşedintele Klaus Iohannis cu jurnalişti şi formatori de opinie şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie sfătuit să o invite la o dezbatere.

Recomandări
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai consolidate democrații din lume
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai consolidate democrații din lume

România are o democrație deficitară și se află pe ultimul loc în UE la acest capitol, arată indexul anual al democrațiilor realizat de The Economist. Potrivit acestuia, mai mult de o treime din populația lumii trăiește într-un regim autoritar.  

Lavrov: Occidentul vrea să transforme Moldova în ”viitoarea Ucraină”, iar Maia Sandu este „nerăbdătoare să intre în NATO”
Lavrov: Occidentul vrea să transforme Moldova în ”viitoarea Ucraină”, iar Maia Sandu este „nerăbdătoare să intre în NATO”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”, transmite EFE.  

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO
Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate acuză autoritățile române că „încalcă dreptul international”, după ce au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.