Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale. Măsuri împotriva eventualelor blocaje
Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale sunt pe ultima sută de metri. Joi au fost distribuite în ţară cele 18 mii de tablete care vor scana buletinele alegătorilor.
În timp ce în ţară operatorii sunt instruiţi faţă în faţă cum să le folosească, pentru cei din străinătate situaţia este mai complicată şi trebuie să participe la cursuri online.
Cei care vor aştepta românii în secţiile din străinătate, mai au la dispoziţie doar 10 zile să înveţe să folosească tabletele. Pentru prima dată, în secţiile de peste hotare, listele suplimentare vor fi online.
Când intrăm în secţia de votare, mergem la operator, unde buletinul va fi scanat de tabletă, de un dispozitiv ataşat la tabletă. În mod normal, instant, datele noastre şi informaţia dacă am mai votat sau nu, ar trebuie să îi apară pe ecranul operatorului.
Ca să nu se ajungă la blocaje din cauza operatorilor care nu ştiu să folosească dispozitivul, în ţara s-au făcut cursuri.
După problemele revoltătoare privind cozile uriaşe de la secţiile din afara ţării, la alegerile europarlamentare, sistemul se va folosi şi în cazul listelor suplimentare din diaspora. În străinătate au ajuns deja peste şase mii de tablete.
Remi Manda, STS: "În momentul de faţă trebuie să instuim operatorii din străinătate, în videoconferinţe, cam 700 de operatori pe zi, timp de două săptămâni, ca să putem să acoperim necesarul de operatori în străinătate."
Operatorii care vor să se pregătească, o pot face şi singuri cu ajutorul ghidurilor postate pe site-ul STS.
Pentru că în diaspora alegerile se organizează de vineri până duminică, la finalul fiecărei zile, va fi exportat câte un fişier cu numărul votanţilor pentru fiecare tabletă.
41 de mii de oameni au trimis cereri pentru a vota prin corespondenţa. Tot cu tableta se vor scana şi plicurile prin corespondenţă, cu două zile înainte de alegeri. În acest fel, autorităţile vor ştii cine a votat deja şi vor elimina posibilitatea de frauda prin vot multiplu.