Cine e Alexandru Cumpănașu, candidatul legat de drama din Caracal, care trage cu arma

Alexandru Cumpanasu
Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Cumpănașu, candidatul independent în cursa pentru Cotroceni, ocupă a 14-a poziție pe buletinele de vot care vor ajunge în urne pe 10 noiembrie, potrivit ordinii stabilite de Biroul Electoral Central.

Alexandru Cumpănașu este președintele ONG-ului Asociația pentru Implementarea Democrației și s-a înscris în cursa pentru preşedinţia României după tragedia din Caracal.

Alexandra Măceșanu, victima criminalului Gheorghe Dincă, este nepoata lui Cumpănașu. El a intrat în atenția opiniei publice după ce a început să lanseze numeroase atacuri verbale la adresa autorităților, pe marginea acestei tragedii.

"Noi românii avem mare nevoie să declanşăm un jihad împotriva infracţionalităţii. Eu asta voi face. Dacă nu era cazul Alexandra, nu vedeam ce se întâmplă în ţara asta”, a spus el când și-a depus candidatura.

Citește și
Depunere candidatura Bruynseels
Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de "jihad"

Viața personală a candidatului Alexandru Cumpănașu

 

Alexandru Cumpănașu s-a născut în data de 29 martie 1981 în Municipiul Caracal, județul Olt. La vârsta de 37 de ani s-a căsătorit cu Simona.

Cumpănașu are deja 3 copii, dar își dorește un copil și cu actuala soție.

Potrivit Viva, Simona a fost în trecut consilieră a Vioricăi Dăncilă, funcție la care a renunțat la începutul lui 2018 pentru a deveni apoi secretar general al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), condusă chiar de viitorul său soț. 

Averea lui Alexandru Cumpănașu

 

Alexandru Cumpănaşu deţine, împreună cu soţia, 3 terenuri intravilan, 4 apartamente şi 3 case de locuit, dobândite în perioada 2013 - 2017. El are două autoturisme Subaru şi Mercedes cumpărate în 2008, respectiv 2018.

Cumpănaşu are 3 conturi şi depozite bancare în sumă de 260.862 lei şi 17.000 euro, precum şi un împrumut acordat ONG-ului  Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (asociație pe care o și conduce) în valoare de 152.972 lei. El are şi două credite în valoare de 300.000 euro şi, respectiv 171.000 lei, scadente în 2022 şi 2023.

Acesta a obţinut venituri din salarii în total de 212.545 lei, din drepturi de autor şi prestări servicii - 814.140 lei, precum şi din chirii - 106.842 lei. Soţia sa a obţinut venituri din salarii - 261.626 lei şi din activităţi independente - 334.200 lei.

Documentul poate fi accesat la finalul acestui articol.

Cu ce s-a ocupat până acum Alexandru Cumpănașu

 

Potrivit CV-ului pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook, Cumpănașu susține că a absolvit un MBA, specializarea Leadership, în cadrul OUS Royal Academy of Economics and Technology în Elveția.

De asemenea, el afirmă că s-a mai ocupat și de următoarele activități:

- construirea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României - CNMR

- realizarea și moderarea unei emisiuni televizate, unde erau invitați ambasadori acreditați de statul român;

- deblocarea proiectului național al laserului de la Măgurele

- implementarea de proiecte anticorupție apreciate de către Comisia Europeană;

· crearea Consiliilor de Integritate la nivelul spitalelor din România

Controverse legate de numele lui Alexandru Cumpănașu: scandal la SNSPA

 

Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că a decis reverificarea legalităţii procedurilor privind angajarea lui Alexandru Cumpănaşu, în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local”.

În calitate de ”expert”, Cumpănaşu trebuia să deţină studii superioare şi a semnat un document prin care atesta că îndeplineşte toate condiţiile.

După publicarea CV-ului, Cumpănaşu a recunoscut că nu a terminat facultatea (sursa). Potrivit declaraţiei de avere, Cumpănaşu a câştigat peste 66.000 de lei de la SNSPA.

Alexandru Cumpănaşu ar fi intrat şi în vizorul DNA

 

Potrivit Libertatea, Direcția Națională Anticorupție a solicitat de la Ministerul Culturii documente legate de contractul pe care această instituție l-a încheiat, în septembrie anul trecut, cu fundația condusă de Alexandru Cumpănașu.

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), condusă de Cumpănașu, ar fi primit de la Ministerul Culturii o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 milion de lei. Aceasta s-a făcut în cadrul programului pentru Centenar, iar 840.000 de lei din acea sumă au fost plătiți ca drepturi de autor direct către Cumpănașu, în schimbul realizării a trei lucrări despre Marea Unire.

Potrivit ziaristii.com, Cumpănașu a încasat 1 milion de lei de la Ministerul Culturii ”pentru o prestație inexistentă”.

Cumpănașu a devenit masterand la o universitate din Elveția fără să fi terminat o facultate

 

Alexandru Cumpănașu a devenit masterand la o universitate din Elveția fără să fi terminat o facultate, potrivit CV-ului său, prezentat de Main News și citat de Hotnews.

Cumpănașu a reacționat la această informație intrând în direct la Realitatea TV spunând că ”din punctul meu de vedere, da, am studii superioare si cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă că le-au facut la Spiru Haret".

Din CV-ul prezentat inclusiv pe pagina sa de Facebook reiese că, din noiembrie 2016, este student la master în Elveția.

Ulterior, Cumpănașu a spus că este vorba de Academia Regală pentru Managementul Afacerilor și că ”nu este o diplomă de licență oarecare, pe care o fac toți proștii în România, la toate universitățile de doi lei”.

Pe de altă parte, Europa Liberă afirmă că „Academia Regală” din CV-ul lui Cumpănașu este, de fapt, o facultate online. Contrar sistemului românesc, Cumpănașu nu a avut nevoie de diplomă de licență pentru a se înscrie la facultatea online. 

Cumpănașu masonul

 

În declarația de interese depusă pe site-ul BEC, Cumpănașu își afirmă apartenența la masonerie, susținând că este membru în Marea Lojă Națională din România.

De asemenea, el precizează că este vicepreședinte la Fundația Colegiul Național de Apărare. Pe site-ul fundației, însă, Alexandru Cumpănașu nu apare printre vicepreședinți.

Cumpănașu a tras cu arma la postul public de televiziune

 

În timpul campaniei elctorale, Alexandru Cumpănașu a făcut o demonstrație de tras la țintă la televiziunea publică, unde a venit cu copia din plastic a unei arme de asalt AK47.

El a tras în studio în câteva baloane agățate de un perete.

Demonstrația a avut loc la o oră de maximă audiență la TVR, când la televizor puteau privi și copiii, astfel că un membru al CNA s-a autosesizat, potrivit ziare.com. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce averi au candidaţii la preşedinţie. Case, terenuri, conturi, bijuterii
Ce averi au candidaţii la preşedinţie. Case, terenuri, conturi, bijuterii

Biroul Electoral Central a publicat declaraţiile de avere şi de interese ale celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de
Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de "jihad"

Lista de candidați s-a definitivat la miezul nopții. Iar unii au aflat că au fost eliminați din cursă din diferite motive. Românii sunt așteptați să își aleagă președintele în data de 10 noiembrie.

Cumpănaşu vrea să devină președintele țării. Apelul făcut de unchiul Alexandrei
Cumpănaşu vrea să devină președintele țării. Apelul făcut de unchiul Alexandrei

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, solicitând pe Facebook ajutorul pentru a strânge cele 200.000 de semnături necesare.

Document oficial în cazul Caracal: procurorii au făcut dosar penal după ce s-au uitat la TV
Document oficial în cazul Caracal: procurorii au făcut dosar penal după ce s-au uitat la TV

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, prezintă un raport cu privire la înregistrarea dispariţiei nepoatei sale care arată că procurorii au constituit dosar penal în cauză după ce au văzut cazul la TV.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.