Cifrele alegerilor prezidențiale 2019. Cum a reușit Iohannis să o învingă pe Dăncilă

Dată publicare: 25-11-2019 18:08
Dată actualizare: 25-11-2019 19:30


După 3 zile de vot în diaspora, şi una în România, Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu o majoritate categorică.

 

Prezență mai mare la vot

Cel de-al doilea tur de scrutin a atras mai mulţi oameni la vot decât precedentul. Entuziaşti şi neobosiţi, aproape un milion de români din afara graniţelor ţării s-au prezentat la urne.

Klaus Iohannis a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte cu o majoritate indiscutabilă. A câştigat 66,11% din voturile totale valabil exprimate în ţară şi în străinătate, adică aproape 6 milioane şi jumătate de români l-au ales. Viorica Dăncilă a obţinut doar 33,89%, ceea ce înseamnă 3 milioane 3 sute de mii de voturi.

În Diaspora, în schimb, a fost zdrobită. Românii de peste hotare au votat masiv în favoarea actualului preşedinte care a obţinut aproape 94% din voturi.

Cât priveşte prezența la urne, în mod neaşteptat, după o campanie electorală apatică, alegătorii au venit în număr mai mare faţă de primul tur.

Au fost în ţară aproape jumătate dintre cei înscrişi pe liste: 9.086.696 de persoane, adică 49,87% faţă de 47,66% în primul tur. Cei mai mulţi votanţi au fost la oraşe.

Mulţi specialişti spun că listele electorale permanente pe care se află acum 18 milioane 200 de mii de oameni ar trebui modificate întrucât foarte mulţi trăiesc în afara României, dar figurează în continuare. În realitate, în ţară, am fi de fapt mult mai puţini români cu drept de vot.

Adevărata surpriză a venit din nou din străinătate, acolo unde au votat aproape 1 milion de români, cu circa 300 de mii mai mulţi faţă de recordul stabilit în primul tur.

În ţară, Iohannis s-a impus în aproape toată România. Sunt 37 de judeţe, în care a obţinut mai multe voturi decât contracandidata lui. Viorica Dăncilă a câştigat doar în 5 judeţe din sudul ţării după ce în turul I ieşise învingătoare în 10. 

În 2014, Iohannis a câştigat în faţa lui Ponta dar liderul PSD de atunci şi-a adjudecat mai multe voturi în 20 de judeţe.

Profilul alegătorilor


Pe Klaus Iohannis l-au votat în general oameni tineri. Cei mai mulţi dintre cei care l-au ales au între 25 şi 44 de ani dar şi cei între 45 şi 64 de ani sunt foarte mulţi. În schimb, pe Viorica Dăncilă au preferat-o în majoritate covârşitoare cei de peste 45 de ani.

Cât priveşte studiile, Iohannis a fost preferatul celor cu studii medii şi superioare, iar Dăncilă a fost aleasă mai degrabă de cei cu studii elementare şi medii.

Majoritatea alegătorilor lui Klaus Iohannis sunt angajaţi, în timp ce în cazul Vioricai Dăncilă, proporţiile se schimbă şi domină pensionării.

La capitolul sex, votanţii actualului preşedinte se împart în mod egal în bărbaţi şi femei. Viorica Dăncilă însă a fost preferată mai mult de femei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO