Umilinta din diaspora a scos Romania la vot. Cum s-au dat peste cap sondajele dupa ce au aparut imaginile din strainatate
16 noiembrie a fost ziua cand toate exit-poll-urile au fost rasturnate de voturile, dar mai ales de exemplul romanilor din strainatate. Am recapitulat evenimentele acestei zile cu accente dramatice.
Ziua alegerilor a inceput pe cealalta parte a lumii in Noua Zeelanda, unde un roman – poate primul care si-a votat presedintele a scris pe Facebook un mesaj marcat mai degraba de resemnare. „Stau in fata sectiei de votare si ma intreb de ce ma trece scrisul. E disperarea de a ma vedea furat, din nou, de speranta ca tara mea o sa mearga in directia buna. E disperarea emigrantului care vrea sa aiba sansa de a se intoarce”. In tara era inca 15 noiembrie iar rezultatele ultimul sondaj inainatea alegerilor il indicau pe Victor Ponta castigator cu 51,4%. Iar primul votant, romanul din Auckland, Noua Zeelanda, isi incheia mesajul catre tara cu un semn obscen.
La 7 s-au deschis urnele si in Romania. La prima ora, liderii partidelor, dar si jurnalistii, aveau in fata cifre neoficiale care aratau ca batalia parea decisa. Potrivit sondajelor PSD, Ponta avea asigurate 54% din voturi; potrivit celor ale ACL, Iohannis pierdea, cu 49%. „Nu stiu daca mai e o speranta, viitor ... La ce sa mai spere oare copii mei, oricum nu ii pasa nimanui.”, comenta o utilizatoare a site-ului StirileProTV.ro la ora 10 a diminetii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Portretul viitorului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis
Exit-poll-urile prezentate – la limita legalitatii – de multe site-uri, indicau o victorie clara a lui Victor Ponta, cu procente intre 54 si 56%. StirileProTV.ro nu au difuzat niciun exit-poll pana la inchiderea urnelor, dar starea de spirit arata ca mai toata lumea le stia.
Intre timp, insa, peste hotare oamenii nu au crezut nicio clipa ca batalia este pierduta. La Londra, cu toate ca urnele se deschideau la doua ore dupa cele din tara, romanii s-au asezat la coada cu o seara inainte. La fel si la Munchen, unde au venit cu periutele de dinti. Chiar si peste Prut, la Chisinau, oamenii s-au asezat la coada inca de la 5 dimineata.
Cifrele de la exit-poll-uri au parut mai degraba sa ii mobilizeze pe votantii din afara tarii, in pofida numarului mic de sectii, care a dus la cozi kilometrice la propriu. Inainte de pranz, rezultatele din diaspora au inceput, de altfel sa apara: Klaus Iohannis a anuntat pe Facebook ca a castigat in Noua Zeelanda si Australia. Iar in vreme ce in tara un exit-poll – e drept, PSD – il credita pe Victor Ponta cu 64% din voturi, in Suedia, la Goteborg, oamenii refuzau sa se dea batuti si, pentru a putea vota, inchiriau un autobuz cu care sa mearga la vot in tara vecina, Danemarca.
Ora 13:00. Exit-poll-urile prezentate neoficial aratau ca Iohannis abia a trecut de 45 de procente. In acelasi timp, in diaspora votul trecea de 100.000 iar alte mii de oameni isi asteptau randul la urne. A devenit clar cu cine intentionau sa voteze dupa ce ministrul de externe Teodor Melescanu, prezent la Paris, s-a laudat ca organizarea e ireprosabila. Reactia alegatorilor care stateau la coada: Jos Ponta!
Acela pare sa fi fost momentul mobilizarii la vot si in tara. Pana atunci, prezenta la urne era destul de apropiata de cea de la turul 2 din 2009. Dupa pranz a inceput insa sa se distanteze la 3, 4, apoi 5 procente. Iar mobilizarea se pare ca nu a fost in favoarea deloc in favoarea lui Victor Ponta, exit-poll-urile aratand cum aceasta pierdea aproape un punct pe ora. Se zvonea ca din acel moment 3 din 4 voturi exprimate au fost pentru Iohannis.
Sa fi fost indignarea fata de umilintele la care au fost supusi romanii din diaspora sau dorinta celor din tara de a nu se lasa mai prejos? „A trebuit sa mergem in strainatate sa realizam cat ne iubim tara”, scria un utilizator pe pagina de Facebook a StirilorProTV. Indiferent care este explicatia acestei mobilizari, Iohannis a crescut de la mai putin de 40% inainte de pranz pana la 49% la exit-poll-urile de la ora 17:00.
Diaspora a devenit adevaratul protagonist al alegerilor. Cozile enorme de la sectiile de votare din marile orase europene, in loc sa-i tina pe oameni acasa, cum poate se asteptau organizatorii, i-au facut sa se incapataneze sa vina in numar si mai mare sau sa gaseasca solutii alternative pentru a putea vota. Unii au trecut granitele si au batut sute de kilometri pentru a gasi o sectie de votare mai putin aglomerata, altii au trimis cereri la BEC pentru a cere prelungirea votului.
Peste 2.300 de romani in 2 sectii la Viena, peste 3.000 in 3 sectii la Bruxelles, peste 2.500 in 2 sectii la Paris, peste 1.300 intr-o singura sectie la Munchen, peste 1300 in Italia, la Verona, peste 3.000 in 3 sectii la Londra, 5.100 in 4 sectii in Moldova. Acesta era, la orele dupa-amiezii, bilantul celor mai aglomerate sectii de vot din diaspora, unde romanii erau umiliti pentru un drept fundamental: cel la vot. Printre cei aflati in aceasta situatie – fostul reprezentant al Romaniei in Comisia Europeana, Dacian Ciolos, iesit din functie de abia doua saptamani, care a stat trei ore si jumatate la coada la o sectie de votare din Bruxelles.
Iar dupa 19, eforturile celor din diaspora nu au mai parut zadarnice. Exit-poll-urile aratau ca distanta dintre Iohannis si Ponta devenea din ce in ce mai mica – prea mica pentru a fi masurata corect de sociologi. Iar entuziasmul alegatorilor din diaspora pare sa-i fi contagiat si pe unii dintre sefii ambasadelor si consulatelor, care au cerut BEC prelungirea programului de vot. Nu toti, insa: la Munchen, usile consulatului s-au inchis cu 25 de minute mai devreme.
La ora 21:00, urnele s-au inchis in tara iar senzatia generala era ca voturile din Romania sunt in mod egal impartite intre cei doi candidati. Exit-poll-urile erau impartite. Diaspora parea sa fie singura capabila de a inclina balanta. „Hai, fratilor scrieti istorie, voi, diaspora sunteti castigatorii”, ii indemnau pe Facebook cei din tara. Iar romanii de peste hotare si-au asumat aceasta responsabilitate. Li s-au alaturat si cei din tara, care s-au mobilizat in marile orase pentru a protesta impotriva organizarii modului in care au fost organizate alegerile din strainatate.
Jandarmii romani cu greu au reusit sa-i opreasca pe protestatarii din fata sediului PSD; la Paris si la Torino, colegii lor francezi si italieni au folosit chiar gaze lacrimogene. Intrebarea momentului era insa de cate voturi mai e nevoie. In diaspora mersesera deja la urne 300.000 de oameni, iar sectiile incepeau sa se inchida una dupa alta; era oare batalia pierduta.
Apoi, la cateva minute dupa ora 23, Victor Ponta a aparut in fata presei si a anuntat ca si-a felicitat contracandidatul pentru victorie. Iar cifrele aratau exact invers fata de cele din seara trecuta: Klaus Iohannis castigase cu 54%.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, alegeri prezidentiale, sondaj, victor ponta, exit poll, turul 2,
Dată publicare:
17-11-2014 13:12