Melescanu: Am cerut la BEC prelungirea programului de vot in diaspora, a fost respinsa. BEC: Nu am primit nimic de la MAE

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a votat la Liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti, ministrul Teodor Melescanu a declarat ca "ii pare rau" pentru romanii din diaspora care stau la cozi si kilometri si ar putea sa nu apuce sa-si exercite dreptul la vot.

UPDATE 19:20 BEC il contrazice pe Ministrul de Externe

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a precizat, duminica, pentru Mediafax, ca la Biroul Electoral Central nu a fost inregistrata pana la aceasta ora niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe legata de prelungirea programului votarii dupa ora 21.00.

Intrebat despre afirmatiile ministrului de Externe, Teodor Melescanu, care a sustinut ca a solicitat BEC prelungrea votului, Muhulet a raspuns ca o astfel de cerere nu a fost inregistrata la Biroul Electoral Central. Marian Muhulet a mai spus ca MAE nu a facut o astfel de propunere nici anterior zilei de duminica.
 

Declaratiile lui Teodor Melescanu

Citește și
Teodor Melescanu
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu: Nu avem sectii noi in strainatate. Romanii sa mearga la vot de dimineata
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"M-am intors de la Munchen si Paris. De data asta, in turul 2, la ora 13:00, la toate sectiile s-a votat de trei ori si jumatate mai mult.

Daca au venit de zece ori mai multi, este foarte greu sa... Sunt oameni la cozi in continuare, se fac toate eforturile ca toata lumea sa voteze. In cateva locuri, Munchen, Torino, Roma, Londra, Paris, acestea sunt locurile. Cei mai multi, la ora 13:00, 25.000 in Spania, in Italia 30.000, in Moldova 15.000, 5.893 in Anglia, Austria 3.106, Belgia 4.213.

Nu este nimeni vinovat, prevederile legale....Imi asum raspunderea pentru ca s-a votat de trei ori si jumatate mai mult decat in turul I. Am promis si primul lucru pe care-l voi face va fi modificarea prevederilor legale, care nu mai corespund.

Cei care vor fi in sectie vor putea sa voteze cu totii. Am vorbit cu cine trebuie, am trimis propunerea de prelungire a programului de vot la BEC, a fost respinsa.

Va rog sa il intrebati pe premier. Nu am votat in strainatate pentru ca am considerat ca este indecent sa iau locul unui roman care-si putea exercita votul acolo. Imi pare foarte rau pentru ei. Da, e 200 de kilometri. Nu i-am invitat sa plece. Romanii traiesc de jur imprejurul Parisului. Pentru toti cei care am considerat ca este mai aproape...Voi nu ma lasati sa raspund, voi vorbiti peste mine.

Sper ca pana diseara sa poata vota cat mai multi, daca nu toata lumea", a declarat Melescanu.

Teodor Melescanu ii trimite pe romanii din Paris sa voteze in Nancy

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, le-a recomandat romanilor care se simt descurajati de cozile de la sectiile de votare de la Paris sa se duca in alte orase, cel mai apropiat fiind Nacy, unde, la ora actuala, nu exista coada.

Localitatea se afla insa la 385 de km de capitala franceza. "As vrea sa recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simti descurajati de numarul mare de oameni care sunt la coada, sa incerce sa voteze si la alte sectii. Cea mai apropiata sectie este la Nancy, unde, la ora actuala, nu exista niciun fel de coada", a declarat, duminica, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, potrivit Mediafax.

Seful diplomatiei a mai spus ca cei care doresc "cu adevarat" sa voteze si "pot sa faca acest sacrificiu" sa se duca la Nancy, "mai ales ca este un oras superb, leaganul art nouveau care s-a creat in Franta si care este bine cunoscut si in Romania". Distanta intre Paris si Nancy este de 385 de kilometri. Astfel, cei care ar dori sa voteze acolo ar fi nevoiti sa faca un drum cu o durata de peste trei ore, cu masina.

Cu trenul, distanta poate fi parcursa in aproximativ doua ore si ar costa, dus, la clasa a II-a, peste 60 de euro.

Melescanu isi motiveaza decizia de a nu vota in Paris

Teodor Melescanu, a anunțat ca nu va vota la Paris pentru ca ar insemna ca ”priveaza” un alt roman din comunitatea de acolo de posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot. Intrebat daca a votat, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a raspuns negativ, potrivit Mediafax.

"Nu cred ca noi trebuie sa venim ca sa votam aici. Putem vota in tara si sa lasam oamenilor de aici posibilitatea sa voteze. Cei care doresc sa vina la Paris ca sa voteze, ma refer inclusiv la mine, trebuie sa inteleaga foarte bine ca, avand in vedere dorinta mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasa, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca sa voteze, priveaza, de fapt, un alt roman din comunitate de dreptul de a-si exercita votul", a spus Melescanu.

Intrebat daca are informatii de la celelalte sectii de votare din diaspora, de la Munchen, Londra sau din orașe din Spania, Teodor Melescanu a precizat: "Nu am intrat inca in legatura cu dansii, tocmai de aceea ma duc acasa, pentru a supraveghea in continuare procesul de votare".

Romanii din Viena, sfatuiti sa voteze in Bratislava sau Brno

Florin Bancila, un alegator din Viena, sustine ca romanii au primit niste fluturase, in care li se arata ca au doua alternative, in cazul in care cozile din capitala Austriei sunt prea mari.

Astfel, acestia sunt sfatuiti sa mearga in Bratislava, capitala Slovaciei, sau in orasul ceh Brno.

"Ca alternativa la cele doua sectii de votare din Viena, dorim sa va informam asupra coordonatelor celor mai apropiate locatii la care va mai puteti exercita dreptul la vot, duminica, 16 noiembrie, intre orele 7 si 21.

- Ambasada Romaniei in Republica Slovacia (Bratislava)

- Brno, Republica Ceha", se arata pe fluturas.

Melescanu spune ca organizarea la Paris este ireprosabila

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, la Paris, ca numarul de oameni care asteapta sa voteze este "impresionant", iar mesajul sau ca romanii din diaspora sa se prezinte cat mai devreme la vot a fost eficient.

"Avem satisfactia ca aici, la sectiile de votare, apelul nostru catre cetatenii care doresc sa-si exprime dreptul de vot pentru a veni cat mai de dimineata la sectiile de votare a fost, intr-adevar, urmat. La ora actuala avem deja un numar important de oameni care asteapta, iar procesul de votare merge foarte bine", a declarat, duminica, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

Seful diplomatiei a precizat ca "cei care doresc sa vina la Paris ca sa voteze, ma refer inclusiv la mine, trebuie sa inteleaga foarte bine ca, avand in vedere dorinta mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasa, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca sa voteze, priveaza, de fapt, un alt roman din comunitate de dreptul de a-si exercita votul".

 

Melescanu a afirmat ca, din calculele facute, ar putea sa voteze toti cei care se prezinta la vot. "Daca in 2009, cu cinci stampile, au votat la Paris, intr-o singura sectie de votare, 3.800 de oameni, astazi, prin masurile organizatorice care s-au luat, doua sectii de votare, 14 stampile, comisiile sunt complete, ar trebui sa ajungem undeva pana pe la 10.000 de oameni, fara nici un fel de probleme. Speram ca toata lumea sa-si poata exprima dreptul de vot", a subliniat el.

Intrebat daca o sa se intalneasca cu oamenii, Melescanu a raspuns afirmativ. "Vreau sa ma intalnesc si cu oamenii, in special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta oamenii", a spus el.

Intrebat daca este surprins de numarul mare de oameni care au venit de dimineata sa voteze, Teodor Melescanu a declarat: "Da, si mi-am dat seama cat de eficient este mesajul pe care l-am transmis si eu de la Bucuresti, dar si ambasada de aici, pe toate retelele de socializare, pentru ca are un impact deosebit. Este un numar impresionat de mare. Sunt mai multi la ora actuala decat erau in turul I, in seara zilei cand s-au petrecut problemele legate de imposibilitatea pentru unii de a-si exercita dreptul de vot".

Melescanu a mai spus ca "functionarea cu noile masuri" la sectiile de la Paris este "ireprosabila".

Intrebat daca are informatii de la celelalte sectii din diaspora, Teodor Melescanu a spus ca nu a intrat inca in legatura cu acestea. "Tocmai de aceea ma duc acasa, pentru a supraveghea in continuare procesul de votare", a mai spus seful diplomatiei.

La sectiile de votare de la Paris, cozile s-au format inca inainte de deschiderea urnelor. In jurul orei 10:00, potrivit unor martori oculari erau deja 3.000 de persoane care asteptau la sectia de la Ambasada.

Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, Melescanu a facut apel "catre cetatenii romani care voteaza in strainatate, ca in masura posibilului sa se prezinte la alegeri incepand cu primele ore ale diminetii pentru a evita aglomerarea".

La cele doua sectii de vot din Paris s-au inregistrat la primul tur al prezidentialelor cele mai mari probleme, mii de oameni nereusind sa voteze. Acestia au incercat sa patrunda in Ambasada, iar fortele franceze de ordine au fost chemate pentru a supraveghea situatia.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
ALEGERI PREZINDENTIALE 2014. Teodor Melescanu a verificat la Munchen masurile pentru fluidizarea votului in turul II
ALEGERI PREZINDENTIALE 2014. Teodor Melescanu a verificat la Munchen masurile pentru fluidizarea votului in turul II

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a facut, sambata, o vizita de lucru la Munchen, pentru evaluarea modului in care sunt aplicate masurile vizand fluidizarea procesului de votare in turul II.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu: Nu avem sectii noi in strainatate. Romanii sa mearga la vot de dimineata
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu: Nu avem sectii noi in strainatate. Romanii sa mearga la vot de dimineata

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat vineri ca Biroul Electoral Central (BEC) nu a adoptat hotarari sau decizii prin care sa se clarifice fara echivoc temeiul legal pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.