USL 2.0 si "relatia personala" a lui Victor Ponta cu religia. Cum isi vede viitorul ca posibil presedinte al Romaniei
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca Titus Corlatean a decis sa-si prezinte demisia din fruntea Ministerului de Externe din cauza ca nu a dorit sa devina o victima a "bataliei politice" din aceasta perioada
"Titus Corlatean mi-a spus astazi ca nu vrea sa devina victima in aceasta batalie pur politica. L-a si sunat (Traian Basescu n.r.). Domnul Corlatean mi-a spus si nu a vrut sa-i raspunda", a spus Victor Ponta, la un post TV, citat de Mediafax.
VEZI AICI opinia lui Klaus Iohannis.
Despre votul din diaspora
"Eu am fost in diaspora, in Italia, in Spania. Eu ii voi reprezenta pe toti. Indiferent de cel care m-a votat, cel care nu m-a votat. As vrea sa ma sustina alegatorii tuturor celor 12 contracandidati. Presedintele Romaniei are un contract cu toti cetatenii romani, cei care sunt in tara si cei care nu sunt.
Am totala incredere in Teodor Melescanu. CC a spus foarte clar ca daca le schimbati (sectiile de vot n.r.) in timpul jocului, anulam alegerile. Modificarea legii intre tururi este cea mai grava incalcare a legii", a spus Ponta.
Despre guvernarea USL
"Noi am redus contributiile sociale, am redus TVA la paine, am marit subventiile in agricultura. USL 2.0 se bazeaza pe un vot urias, 60% in 2012, aceasta este coalitia cu care voi lucra ca presedinte in urmatorii doi ani. Dupa ce pleaca Basescu, eu ca presedinte voi lucra cu Guvernul actual sau Iohannis sa se certe cu Guvernul actua. Cota unica ramane de 16%l", a spus Victor Ponta.
"Demisionez din functia de premier pe 21 decembrie. Daca am fi avut la Cotroceni un presedinte normal as fi facut aceasta trecere mai repede, dar daca eu demisionez mai repede cel care numeste in functia de premier este Basescu. Va imaginati ce glume ar fi in stare sa faca Romaniei", a adaugat Ponta.
Despre protestele din ultimele zile
"Cred ca noi avem mai multi manifestanti, dar nu asta e ideea. Cred ca important este cine are cei mai multi votanti. Toata lumea a spus votati contra lui Ponta, nu votati Iohannis. Nu cred ca ma uraste lumea. Eu am luat un milion de voturi in Ardeal, Iohannis a luat 1.300.000 de voturi", a explicat Ponta.
Despre relatia cu Dumnezeu
"Cred in Dumnezeu, dar e o relatie privata, personala. Eu cred foarte mult ca societatea romaneasca are nevoie de promovarea valorilor specifice religiei, indiferent de religie. Eu sunt ortodox. Pentru acest motiv am sustinut ca religa sa fie o materie facultativa in scoli", a spus Ponta.
Despre tandemul Klaus Iohannis - Catalin Predoiu
"Eu n-am vorbit niciodata in campanie de case. Eu sunt convins ca Romania nu va avea ghinion duminica. Eu prin ghinion inteleg Iohannis. Predoiu este cel care a semnat taierea salariilor, in 2010. As fi primul presedinte care a fost si premier", a declarat Ponta.
Despre posibilul mandat de presedinte
"Nu as merge la sedintele de Guvern. Nu l-am invitat pe Basescu, nici eu n-as merge. Presedintele ar trebui sa mearga la Consiliul European doar cand sunt teme pentru presedinte.
Nu voi gratia niciodata persoane condamnate pentru infractiuni cu violenta, omor, viol si niciodata persoane condamnate pentru fapte de coruptie", a explicat Victor Ponta.
Despre relatia cu China
"PSD, asa cum eu l-am preluat ca lider, in 2010, este partidul care a promovat cei mai multi oameni noi, tineri. PSD este un partid de centru-stanga, modern. Pe modelul laburist, din Marea Britanie. Nu exista niciun partid in Europa care sa fie format din sfinti. PSD are capacitatea de a promova oameni capabili, de aceea am ramas cel mai votat partid.
Relatia cu China - il invidiez pe Obama, care are un parteneriat strategic cu China. Il admir pe Barroso, care are un parteneriat strategic cu China. O admir pe domna Merkel, care a fost in fiecare an in vizita in China.
Daca aceste state au relatii cu China, daca eu in Romania pot sa atrag un milion de euro la Rovinari, bani la Cernavoda...independenta de Rusia. Asta trebuie facut in continuare. Nu depinzi de China", a explicat Ponta.
Despre unirea cu Republica Moldova
"Pentru Republica Moldova am facut lucruri, nu doar am spus - gazoduct, microbuze, fonduri pentru gradinite. Cred ca unirea pe termen scurt si mediu inseamna ca Republica Moldova sa fie membra UE si mai inseamna unire aproape acelasi nivel de viata, de salarii, de pensii", considera Ponta.