Ce se întâmplă cu românii din Turcia, după ce s-a interzis ieşirea din case în week-end
Cetăţenii români sunt exceptaţi de la măsura interdicţiei de deplasare, sâmbătă şi duminică, în Turcia.
Cetăţenii români care doresc să îşi exprime intenţia de vot la alegerile parlamentare în secţiile organizate la misiunile diplomatice şi consulare ale României din Republica Turcia sunt exceptaţi de la măsura interdicţiei de deplasare, pentru zilele de 5 şi 6 decembrie 2020, informează autorităţile turce, transmite Agerpres.
Măsura intervine ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În caz de control, cetăţenii români se vor legitima cu paşaportul românesc şi vor declara că se deplasează la cea mai apropiată secţie de votare şi înapoi la domiciliu, pe drumul cel mai scurt, precizează Consulatul general al României la Istanbul, unde sunt organizate două secţii de votare, din totalul de patru amenajate în Turcia, celelalte două fiind la Ankara şi Izmir.
Turcia a introdus de sâmbătă o interdicţie totală de circulaţie în week-end, pe fondul creşterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus. Ţara de 83 de milioane de locuitori a înregistrat vineri 32.736 cazuri noi, inclusiv cele asimptomatice, cel mai mare număr de atunci începutul pandemiei în martie.
Ambasada României în Turcia reaminteşte, totodată, pe pagina sa de Facebook, că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate româneşti: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. Dacă termenul de valabilitate al acestor documente a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, alegătorul îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestora.
De asemenea, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.
Pentru a putea vota, cetăţenii români cu reşedinţa în Turcia vor trebui să prezinte un act de identitate românesc valabil, precum şi un permis de şedere sau de muncă, emis de autorităţile turce competente.
Documentele emise de autorităţile străine care atestă reşedinţa în străinătate pot fi prezentate în copie, în original sau în format electronic. Dacă aceste documente eliberate de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza acestora.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate în intervalul orar 7:00-21:00 (ora locală). Nu vor putea vota cetăţenii români aflaţi în tranzit sau în scop turistic.