Alegeri parlamentare 2020. Campania electorală pentru scrutinul de duminică s-a încheiat

alegeri parlamentare 2020
Shutterstock

Campania electorală pentru alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, începută pe data de 6 noiembrie 2020, s-a încheiat astăzi, la ora 7:00.

La fel ca la alegerile locale, campania electorală pentru scrutinul parlamentar s-a desfăşurat în condiţii stricte, impuse de starea de alertă de pe teritoriul României, declarată în contextul pandemiei de coronavirus.

Pe 12 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, prin hotărârea adoptată privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile începând cu data de 14 noiembrie, mai multe măsuri privind perioada de proces electoral pentru alegerile parlamentare.

Duminică, românii sunt aşteptaţi la urne să îşi aleagă viitorii senatori şi deputaţi, pentru un mandat de patru ani.

Pentru alegerile parlamentare din acest an numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.981.242, din care 18.237.521 au domiciliul în România și 743.721 în străinătate.

Citește și
alegeri parlamentare 2020
Start vot alegeri parlamentare 2020. Peste 80.000 de români din diaspora au votat până la ora 22.00
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

Românii au la dispoziție 18.802 secții de votare în țară și 748 de secții peste hotare, cu precizarea că cei din diaspora au la dispoziție două zile pentru a vota, pe 5 și 6 decembrie.

Urnele se deschid la 7 dimineața și se închid seara, la ora 21.00, interval în care românii au libertate deplină de a merge la vot, inclusiv în localitățile aflate în carantină, unde nu se va mai solicita declarație pe proprie răspundere în această zi.

Pentru prima oară, scrutinul de duminică se desfăşoară în România cu mai multe localităţi carantinate.

De asemenea, sunt candidaţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19 care se află în izolare la domiciliu, printre ei copreşedintele USR PLUS Dan Barna.

Preşedintele AEP: Îndemn cetăţenii să meargă la vot

 

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că pregătirile pentru alegerile de duminică se desfăşoară normal, conform calendarului stabilit, cu toate regulile respectate, precizând că nu au fost impedimente în organizarea procesului electoral de această dată, deoarece există experienţa alegerilor locale care au avut loc tot în perioadă de pandemie de coronavirus.

"Sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00, se încheie campania electorală şi procesul de votare în ţară începe duminică, la ora 7,00. Până la acest moment lucrurile se desfăşoară potrivit calendarului şi cu respectarea tuturor regulilor din timpul campaniei electorale. Avem speranţa că şi în ziua votului lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale, cetăţenii să respecte măsurile impuse de autorităţi, fie că vorbim de secţiile de votare din străinătate, fie că vorbim de secţiile de votare din ţară - cele 18.802 secţii, în străinătate având 748 de secţii. În acest moment, toate materialele sunt la nivelul judeţelor pentru procesul electoral din data de 6 decembrie, la nivelul misiunilor diplomatice pentru procesul de votare din străinătate. Nu au fost impedimente în organizarea procesului electoral de această dată, avem experienţa alegerilor locale, primele desfăşurate în pandemie, şi atunci am ştiut care ar fi riscurile şi la aceste alegeri le-am prevăzut şi le-am pregătit din timp", a declarat, pentru AGERPRES, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Preşedintele AEP a precizat că joi noaptea, la ora 23,59, s-a finalizat procesul de înregistrare a plicurilor pentru votul prin corespondenţă.

"Persoanele care nu au reuşit să trimită plicurile până la acea dată, la misiunile diplomatice sau în ţară, la birourile electorale pentru votul prin corespondenţă, cele trei birouri, se pot prezenta, în data de 5 sau 6 decembrie, la o secţie de votare din afara ţării", a precizat Mituleţu-Buică, potrivit Agerpres.

Referitor la procesul electoral în zonele aflate în carantină, el a spus că persoanele care îşi exercită dreptul de vot nu trebuie să fie nevoite să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere pentru a se deplasa în acest scop.

"În toate zonele se va vota cu respectarea regulilor de protecţie sanitară şi distanţare fizică. În zonele carantinate, acolo unde sunt regulile cu privire la declaraţia pe propria răspundere, lucrurile vor fi clarificate. (...) Cu siguranţă, cetăţeanul are, în primul rând, dreptul la vot şi această pandemie este doar o etapă de moment pentru fiecare cetăţean. (...) În principiu, trebuie aşezate lucrurile (...) astfel încât cetăţenii să nu fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa la secţia de votare în vederea exercitării dreptului de vot, pentru că ar fi o declaraţie suplimentară dreptului de vot", a explicat Mituleţu-Buică.

El a subliniat că urna mobilă este una dintre posibilităţile de exercitare a dreptului de vot pentru persoanele netransportabile din cauza unor afecţiuni medicale, precum şi pentru persoanele carantinate, izolate din cauza virusului SARS-CoV-2.

"E adevărat şi eu sunt în acest moment izolat acolo unde am reşedinţa în Bucureşti şi îmi voi exercita dreptul de vot pe baza solicitării către secţia de votare unde sunt arondat, cu documentele medicale pe care le deţin - testul COVID pozitiv -, astfel încât să pot vota în data de 6 decembrie", a spus preşedintele AEP.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică a afirmat că există soluţii pentru votul cu urna mobilă şi pentru persoanele carantinate, care nu au documentele necesare.

"Există două categorii: persoane care deţin documente legale - testul COVID sau decizie de la DSP de carantinare ori izolare - şi acestea pot depune cererea la birourile de circumscripţie sau oficiile electorale până pe data de 4 decembrie, acestea fiind comunicate, prin intermediul prefecţilor, secţiilor de votare, acolo unde sunt arondaţi, sau direct la secţia de votare în data de 5, între orele 18,00 - 20,00. Cea de-a doua categorie pe carantină şi izolare o reprezintă persoanele care nu deţin documentele medicale sau sunt contacţi ai unor persoane de la care nu au documentele medicale de izolare şi atunci pot depune o cerere, fără documente, la birourile de circumscripţie sau oficiile electorale, acestea având, potrivit unei decizii a BEC, obligativitatea să le trimită la DSP pentru verificări şi, ulterior validării informaţiilor puse la dispoziţie de cetăţean prin cerere, să le comunice, prin intermediul prefecţilor, secţiilor de votare acolo unde sunt arondaţi, astfel încât aceştia să îşi poată exercita dreptul de vot în 6 decembrie", a explicat preşedintele AEP.

El a subliniat că documentele necesare pentru votul cu urna mobilă pot fi depuse atât online, cât şi prin intermediul altor persoane.

Mituleţu-Buică a precizat, însă, că nu există un cadru legal în privinţa exercitării dreptului de vot de către persoanele carantinate într-o localitate aflată în altă circumscripţie decât cea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

"Nu există un cadru legal cu privire la persoanele care se află în alte localităţi, decât cu privire la persoanele care se află în localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa şi pot vota la secţia unde sunt arondaţi, iar dacă se află într-o altă localitate din circumscripţia judeţeană unde îşi au domiciliu îşi pot exercita acest drept de vot la o secţie de votare, fie printr-o urnă specială. Dar situaţia în care te afli în altă circumscripţie decât aceea unde ai domiciliul sau reşedinţa - nu îţi poţi exercita dreptul de vot", a spus preşedintele AEP.

El i-a îndemnat pe cetăţeni să meargă la vot duminică.

"Nu aş putea să dau estimări cu privire la participarea la procesul electoral, dar ca de fiecare dată îndemn cetăţenii să participe la procesul electoral, pentru că printr-o participare mai mare ar exista şi o reprezentativitate mai mare a reprezentanţilor în viitorul Parlament ce va fi ales pe data de 6 decembrie", a subliniat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Alegeri parlamentare 2020. Votul în diaspora a început

 

Românii din diaspora au în acest an două zile la dispoziție pentru a-și alege senatorii și deputații: sâmbătă și duminică.

Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Votarea se desfăşoară între orele 7:00 - 21:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000.

35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare. Cele mai multe cereri pentru votul la secţie au fost depuse de românii din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Ghidul alegerilor parlamentare 2020. Tot ce trebuie să știi despre votul de pe 6 decembrie
Ghidul alegerilor parlamentare 2020. Tot ce trebuie să știi despre votul de pe 6 decembrie

Pe 6 decembrie 2020, aproape 19 milioane de români sunt așteptați la secțiile de vot pentru a hotărî cine va conduce destinele României în următorii 4 ani.

Start vot alegeri parlamentare 2020. Peste 80.000 de români din diaspora au votat până la ora 22.00
Start vot alegeri parlamentare 2020. Peste 80.000 de români din diaspora au votat până la ora 22.00

Alegeri Parlamentare 2020. Românii din diaspora au în acest an două zile la dispoziție pentru a-și alege senatorii și deputații: sâmbătă și duminică.

Ce a răspuns Raed Arafat când a fost întrebat dacă va crește numărul de infectări după alegeri: „Nu văd un risc”
Ce a răspuns Raed Arafat când a fost întrebat dacă va crește numărul de infectări după alegeri: „Nu văd un risc”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că nu există un risc suplimentar de infectare în ziua votului, dacă se respectă toate măsurile de protecţie stabilite de autorităţi.

Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat
Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat

Duminică, 6 decembrie 2020, peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a alege senatorii și deputații care vor face parte din Parlamentul României în următorii patru ani.

Alegeri parlamentare 2020. Primarul Capitalei a anunțat cum vor putea vota bucureștenii care se află în izolare sau carantină
Alegeri parlamentare 2020. Primarul Capitalei a anunțat cum vor putea vota bucureștenii care se află în izolare sau carantină

Primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat că sunt aproape 35.000 de persoane aflate în izolare sau carantină în Bucureşti. 

Recomandări
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu:
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu: "Șansele au crescut simțitor"

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.