Ce ştiu românii de la sat despre alegerile din 6 decembrie: „Noi rămânem tot vai de mama noastră”
Mai bine de 7.000 de politicieni vor votul celor aproape 19 milioane de români, așteptați să își exercite, duminică, dreptul cetățenesc.
5.000 dintre candidați speră să ajungă deputați, iar restul senatori. Ce așteaptă românii de la ei și ce știu alegătorii despre importanța acestor alegeri și despre Parlament?
Aproape 1.500 de alegători sunt așteptați la urne în comuna Vela din Dolj. Suntem în inima Olteniei. Locul pare însă uitat de lume. Asfaltul nu a ajuns aici și nu există nici rețea de gaze.
Majoritatea omenilor sunt săraci lipiți.
Pe un deal, un cioban care are în grijă o turmă de oi și capre, trage după el, cu o sfoară, un câine. Va merge, duminică, la vot, dar nu știe nimic despre importanța scrutinului.
Reporter: „Ce se alege?”
Bărbat: „Nu știu. Vedem atunci când va fi."
Cu aceleași gânduri vor intra în secția de votare și alții.
Bătrânii au cele mai puține cunoștințe despre alegeri.
Femeie: „Mă duc și eu cu lumea, unde se duce lumea.”
Reporter: „Dar nu știți ce se votează?”
Femeie: „Nu știu. Îmi arată acolo."
Oamenii din Dolj vor trimite în viitorul Parlament 14 senatori și deputați. De la ei, unii dintre alegători așteaptă mai mult pentru comunitate.
Bărbat: „Să ne facă și nouă asfaltul mai bun, să ne facă și nouă condiții mai bune peste toate ulițele satului, să le asfalteze."
Femeie: „Dacă s-ar ocupa de România, ar fi România mai sus ca celelalte. E cam la nivelul de sol România față de celelalte."
Reporter: „Dar știți ce fac parlamentarii acolo, la București?”
Femeie: „Nu știu nimic eu."
Bărbat: „Dorm, dorm acolo în sală. Așa fac. I-am ales și alegem. Noi rămânem tot vai de mama noastră."
Ne mutăm pe Valea Dâmboviței, o zonă care începe la 14 kilometri de Târgoviște.
Pe Elena Prodan am găsit-o în fața curții în timp ce încarcă într-o roabă moloz. Are așteptări mari de la viitorii parlamentari.
Elena: „Cinste și demnitate! Asta vreau să aibă parlamentarii noștri. Demnitatea văd că nu mai există. Ar trebui să gândim pentru popor, pentru țară."
Parlamentul este, potrivit Constituției, forul care dezbate și aprobă toate legile după care ne ghidăm în societate. Tot Parlamentul numește șefii de servicii secrete, judecătorii Curții Constituionale și Avocatul Poporului. Componența și programul Guvernului depind tot de Parlament.
Pe Valea Dâmboviței, puțini înțeleg ce fac parlamentarii și cât de importanți sunt ei.
Reporter: „Camera Deputaților știți cu ce se ocupă?”
Bărbat: „Nu prea.”
Reporter: „Senatul?”
Bărbat: „Nici aia."
Reporter: „Ce ar trebui să facă parlamentarii pentru dumneavoastră, oamenii?”
Femeie: „Să ne facă viața bună."
Peste șapte mii de politicieni, înscriși în cursa pentru alegeri, vor votul acestor oameni. Dintre ei, 136 vor deveni senatori, iar 329, deputați. Ei sunt cei care vor decide viitorul României.
Prof. univ. dr. Silviu Rogobetge, Universitatea de Vest Timișoara: „Oamenii aceștia, pe care îi vom vota, sunt aceia care vor merge în Parlamentul României și vor decide efectiv, ad literam, legile pe baza cărora vom trăi noi. Este momentul important în care vom decide cine merge acolo și cum vor face legile, în așa fel încât viața noastră să fie așa cum ne-o dorim, o viață sănătoasă, normală, o viață în care educația, cultura, sănătatea, tot ce ține de viața noastră de zi cu zi, să fie cu adevărat adusă la un punct, să ne simțim cu toții liber și fericiți să trăim în această țară."